Kassa

'Hoekstra moet boete voor opnemen geld tegenhouden'

  •  
05-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
338 keer bekeken
  •  
geldautomaat pinnen pinpas betaalpas bank 1127
Minister Hoekstra (Financien) moet ervoor zorgen dat banken geen extra kosten rekenen voor het opnemen van contant geld bij een geldautomaat. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan de minister. Banken nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet, vindt de bond. Die pleit daarom voor ingrijpen door de minister.
Sinds 1 juli betalen klanten van ABN AMRO die meer dan 12.000 euro per jaar contant geld opnemen 5 euro per transactie plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag. Ook klanten van de Rabobank moeten binnenkort betalen voor cash. Vanaf september geldt bij die bank een 'boete' van 75 cent als ze cash pinnen bij een pinautomaat die niet van de Rabobank of Geldmaat is. En bij ING betalen studenten 0,80 cent per opname als zij meer dan 12 keer per kalenderjaar geld opnemen.
"Het is een zorgelijke trend", stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, vast. "Contant geld is voor miljoenen consumenten nog steeds heel belangrijk. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun uitgaven of om privacyredenen. De banken gaan met dit beleid volledig voorbij aan hun maatschappelijke rol."

'Contant geld ontmoedigd'

De Consumentenbond wijst in de brief op een rapport van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarin staat dat de banken mee mogen bewegen met een dalend gebruik van contant geld, maar dat ze dat niet in de hand mogen werken. "Banken mogen het gebruik van contant geld niet ontmoedigen. Maar dat is wél wat er nu gebeurt", aldus Molenaar.
De banken zeggen met hun beleid witwaspraktijken tegen te willen gaan. Daar gaat de Consumentenbond niet in mee. Molenaar: "Criminelen worden door deze maatregelen niet tegengehouden. Goedwillende consumenten wel. Met zo'n uitspraak scheer je consumenten bovendien over één kam met boeven."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

jnivard
jnivard6 jul. 2021 - 14:27

De banken hebben de negative rente ontdekt op het geld in onze oude sok en op deze manier innnen ze dat geld Het wordt tijd dat er enkele systeem banken gehacked worden en opslot gezet voor een paar dagen tegen ee losgeld. Ik denk dat er dan pas een aantal mensen wakker worden die nu zitten te slapen, en dat voorspeld niet veel goeds.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!