Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kun je zo goed mogelijk je huis beveiligen?

07-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6346 keer bekeken
  •  
inbraak inbreken dief 1127

Het is voor veel mensen een nachtmerrie: jouw huis leeggeroofd door inbrekers. Helaas wordt die nachtmerrie soms ook werkelijkheid. Om de kans op inbraak te verkleinen, kun je maatregelen nemen in en om het huis. Ook je gedrag kan bepalend zijn. We geven in dit artikel enkele tips.

Een inbraak kan een grote impact hebben op iemand zijn leven. Naast dat er spullen gestolen kunnen worden, is iemand ook in jouw persoonlijke omgeving geweest. Dat kan een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen. Slachtoffers van woninginbraak kunnen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie helpt je met het verwerken van eventuele trauma, maar kan ook informeren en helpen op het financiële en juridische vlak.

Cijfers

Gelukkig is het aantal woninginbraken al jaren aan het dalen en in het coronajaar 2020 zelfs in fors tempo, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april en mei 2020 waren ongeveer de helft minder woninginbraken dan in dezelfde maanden in 2019. In de overige maanden van 2020 steeg het aantal woninginbraken wel, maar de stijging was een stuk kleiner dan gewoonlijk.

Methodes

Er zijn verschillende methodes die inbrekers gebruiken om ergens binnen te komen. Een populaire manier tijdens de zomerdagen is ‘insluipen’. Als de deur of raam openstaat, hoeft de inbreker alleen naar binnen te lopen zonder verder iets te hoeven doen. Een andere relatief makkelijke manier is ‘hengelen’, waarbij de inbreker via de brievenbus met behulp van bijvoorbeeld een kleerhanger het slot opendraait.

Daarnaast heb je nog de methodes ‘flipperen’, ‘openwrikken’, of ‘de afbreekmethode’ (ook wel bekend als de Bulgaarse methode), en inbrekers kunnen gaatjes boren en inbreken via een bovenlicht. Bij flipperen wordt een dagschoot weggeduwd met behulp van een hard stuk plastic en bij ‘openwrikken’ wordt gebruikgemaakt van een koevoet of schroevendraaier. De overige methodes lees je in dit uitgebreide artikel van de politie.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gaat over het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit keurmerk is een veiligheidsinstrument dat ervoor zorgt dat de woning zo goed mogelijk beveiligd is en daarmee de buurt veiliger maakt. Belangrijk voor het keurmerk zijn onder andere goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het SKG-keurmerk. Op www.politiekeurmerk.nl kun je een scan doen om te controleren of je huis voldoende is beveiligd.

Tips

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je huis te beveiligen. Dit gaat niet alleen maar om deuren op slot doen, maar ook om je gedrag

  • Je kunt een alarmsysteem installeren. Zo heb je de inbreker op camera. Soms zit er een doormelding naar een meldkamer aan vast, maar volgens deskundigen is de meerwaarde daarvan beperkt. Het duurt namelijk soms wel even voordat de politie bij de woning is, de inbrekers zijn dan al gevlogen.
  • Laat geen waardevolle spullen, zoals laptops, in het zicht liggen.
  • Bekijk de situatie rondom je huis en zorg ervoor dat inbrekers niet via bijvoorbeeld de schutting, aanbouw of losstaande kliko op de eerste verdieping kunnen.
  • Zorg dat zowel deuren als ramen een goed hang- en sluitwerk hebben. Let ook op kleine raampjes, want een inbreker heeft maar een opening van vijftien centimeter nodig om binnen te kunnen komen. Als je weggaat, sluit ramen en deuren dan goed af.
  • Ben je een paar dagen weg? Laat een indruk achter dat je thuis bent door middel van lampen. Je kunt met diverse lampen en bijbehorende apps lichten op afstand aan en uit zetten. Denk niet alleen aan de lampen binnen, maar ook buiten.
  • Houd de struiken rondom het huis kort, zodat het huis goed zichtbaar is voor buren en voorbijgangers.
  • Verstop geen huissleutels onder een deurmat en hang geen adreslabel aan je sleutelbos
  • Bij een verdachte situatie bel je altijd 112. Je eigen buurt ken je het beste en als je het niet vertrouwt, dan is dat niet voor niets.

Bekijk hieronder een fragment van Kassa uit 2013 over hoe je inbrekers buiten houdt.

Bron: CBS, Politie

Heb jij een vraag over het beveiligen van je huis? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Heb je zelf nog tips of wil je meepraten? Dat kan hieronder

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!