Kassa

Hoe kun je zo goed mogelijk je huis beveiligen?

07-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4623 keer bekeken
  •  
inbraak inbreken dief 1127

Het is voor veel mensen een nachtmerrie: jouw huis leeggeroofd door inbrekers. Helaas wordt die nachtmerrie soms ook werkelijkheid. Om de kans op inbraak te verkleinen, kun je maatregelen nemen in en om het huis. Ook je gedrag kan bepalend zijn. We geven in dit artikel enkele tips.

Een inbraak kan een grote impact hebben op iemand zijn leven. Naast dat er spullen gestolen kunnen worden, is iemand ook in jouw persoonlijke omgeving geweest. Dat kan een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen. Slachtoffers van woninginbraak kunnen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie helpt je met het verwerken van eventuele trauma, maar kan ook informeren en helpen op het financiële en juridische vlak.

Cijfers

Gelukkig is het aantal woninginbraken al jaren aan het dalen en in het coronajaar 2020 zelfs in fors tempo, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april en mei 2020 waren ongeveer de helft minder woninginbraken dan in dezelfde maanden in 2019. In de overige maanden van 2020 steeg het aantal woninginbraken wel, maar de stijging was een stuk kleiner dan gewoonlijk.

Methodes

Er zijn verschillende methodes die inbrekers gebruiken om ergens binnen te komen. Een populaire manier tijdens de zomerdagen is ‘insluipen’. Als de deur of raam openstaat, hoeft de inbreker alleen naar binnen te lopen zonder verder iets te hoeven doen. Een andere relatief makkelijke manier is ‘hengelen’, waarbij de inbreker via de brievenbus met behulp van bijvoorbeeld een kleerhanger het slot opendraait.

Daarnaast heb je nog de methodes ‘flipperen’, ‘openwrikken’, of ‘de afbreekmethode’ (ook wel bekend als de Bulgaarse methode), en inbrekers kunnen gaatjes boren en inbreken via een bovenlicht. Bij flipperen wordt een dagschoot weggeduwd met behulp van een hard stuk plastic en bij ‘openwrikken’ wordt gebruikgemaakt van een koevoet of schroevendraaier. De overige methodes lees je in dit uitgebreide artikel van de politie.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gaat over het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit keurmerk is een veiligheidsinstrument dat ervoor zorgt dat de woning zo goed mogelijk beveiligd is en daarmee de buurt veiliger maakt. Belangrijk voor het keurmerk zijn onder andere goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het SKG-keurmerk. Op www.politiekeurmerk.nl kun je een scan doen om te controleren of je huis voldoende is beveiligd.

Tips

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je huis te beveiligen. Dit gaat niet alleen maar om deuren op slot doen, maar ook om je gedrag

  • Je kunt een alarmsysteem installeren. Zo heb je de inbreker op camera. Soms zit er een doormelding naar een meldkamer aan vast, maar volgens deskundigen is de meerwaarde daarvan beperkt. Het duurt namelijk soms wel even voordat de politie bij de woning is, de inbrekers zijn dan al gevlogen.
  • Laat geen waardevolle spullen, zoals laptops, in het zicht liggen.
  • Bekijk de situatie rondom je huis en zorg ervoor dat inbrekers niet via bijvoorbeeld de schutting, aanbouw of losstaande kliko op de eerste verdieping kunnen.
  • Zorg dat zowel deuren als ramen een goed hang- en sluitwerk hebben. Let ook op kleine raampjes, want een inbreker heeft maar een opening van vijftien centimeter nodig om binnen te kunnen komen. Als je weggaat, sluit ramen en deuren dan goed af.
  • Ben je een paar dagen weg? Laat een indruk achter dat je thuis bent door middel van lampen. Je kunt met diverse lampen en bijbehorende apps lichten op afstand aan en uit zetten. Denk niet alleen aan de lampen binnen, maar ook buiten.
  • Houd de struiken rondom het huis kort, zodat het huis goed zichtbaar is voor buren en voorbijgangers.
  • Verstop geen huissleutels onder een deurmat en hang geen adreslabel aan je sleutelbos
  • Bij een verdachte situatie bel je altijd 112. Je eigen buurt ken je het beste en als je het niet vertrouwt, dan is dat niet voor niets.

Bekijk hieronder een fragment van Kassa uit 2013 over hoe je inbrekers buiten houdt.

Bron: CBS, Politie

Heb jij een vraag over het beveiligen van je huis? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Heb je zelf nog tips of wil je meepraten? Dat kan hieronder

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

peterbee
peterbee11 jan. 2022 - 18:50

niet voor iedereen, maar een hond ( of logeerhond ) is je beste vriend ......

Binkjohn
Binkjohn10 jan. 2022 - 16:07

Ik heb inmiddels 3 inbraken gehad , na de tweede inbraak de helewoning van camera's voorzien ook zicht op voorzijde en achtertuin . Bij derde inbraak zijn de inbrekers te horen en te zien , De ene zag de camera in woonkamer maar ging gewoon verder met het zich toe-eigenen van mijn spullen , de camera interesseerde hun niet. De andere dag heeft de recherche sporenonderzoek gedaan. De politie heeft de video beelden meegenomen, maar zeggen dat ze er geen aanleiding zien voor verder onderzoek. Helaas geen resultaat om de 2 daders te vinden , ik heb wel enigszins het beeld van de daders .

piet limburg
piet limburg10 jan. 2022 - 12:40

Natuurlijk zijn alle tips mbt licht laten branden...radio aan.enzzz. prima. Maar voor een goede beveiliging zijn de belangrijkste punten toch wel de plaatsen waar de inbreker makkelijk kan binnenkomen. Het zwakste punt is in ieder geval de deur waardoor je je huis verlaat.Minimaal het nachtslot erop...en extra strip op de naad aan de slotkant...zodat er geen plastic kaartje tussen kan of niet meteen een koevoet tussen gaat. Rolpoorten...een U-balkje over de lengte in de vloer,waar de rolpoort ongeveer 5 cm kan inzakken. Zwakke punten zijn ook lichtkoepels op platte daken.Die zijn vaak een neusje van de zalm voor inbrekers. Laat onder de lichtkoepel een metalen kruis in de opening monteren. Voor de rest kun je alle andere ramen en deuren beveiligen met sloten en handdrukken.

Helen 66
Helen 6610 jan. 2022 - 12:02

Nog een paar tips: laat op tafel een paar mokken staan een krant, een boek ed. En laat op de voordeur EN achterdeur een securitystrip aanbrengen. Dan heeft een inbreker 11 minuten langer nodig om binnen te kunnen komen en slaan ze je huis vaak over. Ben je alleen een avond weg, laat voor die paar uur dan een radio aan staan of TV.

gertverweij
gertverweij10 jan. 2022 - 11:58

Begin met goede sloten en antikerntrek veilgheidsbeslag. Dan houd de inbrekers buiten, een alarm plaats je pas als laatste, want dat gaat pas af wanneer ze al binnen zijn en dat wil je niet.

bvdsteeg
bvdsteeg10 jan. 2022 - 11:46

Fijn land.

Harma131252
Harma13125210 jan. 2022 - 11:30

Wij laten de radio altijd op een aanvaardbaar volume aan staan. Verlichting met tijdschakelaars als we langere tijd weg zijn. Ook laten we de TV aan als we een avondje weg zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!