Kassa

Hoe krijg je de 190 euro energiecompensatie in november en december?

26-10-2022
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
162570 keer bekeken
  •  
compensatie_energie_190

De energieprijzen zijn in korte tijd gigantisch gestegen, dat weet iedereen onderhand wel. En dat is met name een probleem voor mensen van wie het vaste contract onlangs afliep, want met de huidige tarieven zijn mensen véél duurder uit. Vanaf januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie, maar om mensen in de maanden november en december van 2022 ook een tegemoetkoming te kunnen bieden, komen Nederlanders dit jaar nog in aanmerking voor een energiecompensatie van tweemaal 190 euro. Hoe werkt dat? Wie komt ervoor in aanmerking? En moet je er iets voor doen om het aan te vragen? Je leest het hier.

Deze compensatieregelingen staan allebei los van de eerder aangekondigde 1300 euro energiecompensatie. Die regeling was bedoeld voor mensen met een zeer beperkt inkomen: wie tot 120% van het minimumloon verdient, komt ervoor in aanmerking. Deze regeling werd opgetuigd na signalen die erop wezen dat mensen acuut in financiële nood kwamen als gevolg van de enorme prijsstijgingen. 

Over deze compensatieregeling stelt de Rijksoverheid het volgende: "U vraagt de energietoeslag van ongeveer € 1.300 aan bij uw gemeente. U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch."

Deze regeling wordt overigens voortgezet in 2023. Meer weten? Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

Wat is het prijsplafond voor energie ook alweer?

Dat prijsplafond voor energie is een aparte compensatieregeling en staat dus los van de energietoeslag zoals hierboven beschreven. Het prijsplafond gaat dus in per 1 januari 2023 en geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers, al komen sommige mensen mogelijk tóch in de knel wegens gedeelde faciliteiten: denk aan bewoners van flats met blokverwarming en studenten in studentenhuizen waarin meerdere bewoners één aansluiting delen. Voor deze groepen is het momenteel nog niet duidelijk of er in de zin van mogelijke compensatie iets van maatwerk wordt geleverd.

Het prijsplafond behelst een maximumtarief van € 1,45 per kuub gas tot een verbruik van 1.200 kuub per jaar. Voor elektriciteit gaat het maximale tarief naar € 0,40 per kilowattuur (kWh) tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar. Dat is op die manier bepaald door de Rijksoverheid.

Is dat genoeg? Dat hangt onder meer af van zaken zoals hoe je precies woont, hoe oud je woning is, hoe het zit met de isolatie, hoe warm je stookt, hoe lang je dagelijks onder de douche staat en wat voor huishoudelijke apparaten je zoal gebruikt. Volgens Milieu Centraal gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden op jaarbasis 1.169 kuub gas en 2.479 kWh elektriciteit.

Twee keer 190 euro energiecompensatie ter overbrugging

De plannen voor het prijsplafond zijn weliswaar bekend, er moet nog best het één en ander gebeuren voordat het ook effectief in werking kan treden: de verschillende energieleveranciers hebben tijd nodig om het technisch en administratief in te kunnen richten. Daarom duurt het tot januari 2023 voordat het zover is. En hoewel je het met de huidige temperaturen niet zou zeggen – in de loop van de week worden temperaturen tussen de 20 en 24 graden verwacht – is het stookseizoen toch écht begonnen.

Om Nederlandse huishoudens enige compensatie te bieden ter overbrugging van de periode waarin het energieplafond nog niet van kracht is, heeft de Rijksoverheid besloten om huishoudens in de maanden november én december een vaste korting op de energierekening te bieden. Dat gaat om 190 euro per maand.

Verrekening via de elektriciteitsleverancier, niet via de gasleverancier

Dat wordt bovendien verrekend via je leverancier voor elektriciteit. Dit is wat de Rijksoverheid erover zegt:

"U krijgt de 190 korting op uw energierekening in november en december van uw leverancier voor elektriciteit. Het bedrag wordt namelijk verrekend met uw elektriciteitsaansluiting en niet met uw gasaansluiting."

Hoe werkt dat precies, voor wie is het, en hoe krijg je dat geld? Daar gaan we het nu over hebben.

Wie komt er in aanmerking voor deze energiecompensatie?

De regeling geldt zoals eerder al gezegd voor alle huishoudens. Daarnaast geldt de regeling ook voor bedrijven die als kleinverbruiker bekend staan: denk aan zzp'ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Om het niet onnodig ingewikkeld te maken met allerlei mitsen en maren lichten we in dit artikel alleen toe hoe het zit voor particuliere huishoudens.

Bij de ConsuWijzer van de Autoriteit Consument & Markt kun je meer lezen over de definitie van klein- en grootverbruikers en over de wettelijke verschillen tussen die twee.

Voor wat betreft de vraag wat hier precies wordt bedoeld met een huishouden is de definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de meeste gevallen afdoende: "Personen die alleen of samen in een woonruimte wonen en zelf in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien, vormen een particulier huishouden."

Toch zijn er uitzonderingen. Denk aan mensen die in grote flats wonen met blokverwarming: technisch gezien kunnen er weliswaar tientallen appartementen in het gebouw zitten, ze zijn allemaal aangesloten op dezelfde centrale aansluiting, en er is dan ook één energierekening die naar rato wordt verdeeld. In die situatie is het dus niet zo dat alle bewoners van de individuele flats twee maanden lang 190 euro per maand gestort krijgen: deze bewoners hebben immers geen eigen energiecontract.

Hetzelfde geldt voor studentenhuizen waarvan niet iedere bewoner een eigen energiecontract heeft, en voor particuliere huurders die in woningen wonen met een gedeelde aansluiting voor gas- en elektra omdat de huisbaas een grote woning heeft opgesplitst in kleine appartementen, studio's, kamers of een combinatie daarvan. 

Voor de meeste mensen is het echter duidelijk: de energiecompensatie gaat naar degene op wiens naam het energiecontract staat, in praktisch alle gevallen ook degene die maandelijks de energiefactuur betaalt.

Stel, jij woont ergens alleen, met je partner of met je volledige gezin. Je hebt een energiecontract afgesloten voor de woning waarin jij of jullie verblijven, en maandelijks betaal je het voorschotbedrag dat jouw energieleverancier in rekening brengt. In die situatie krijg je gedurende november en december 190 euro tegemoetkoming.

Hoe vraag je de tweemaal 190 euro energiecompensatie aan?

Hier volgt goed nieuws: je hoeft in principe niks te doen om dat geld te krijgen. Deze compensatie moet je als het ware zien als een vaste korting op de energierekening. "De compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers", zo stelt de Rijksoverheid. Geen ingewikkelde administratieve handelingen dus, althans, niet voor de consument.

De energieleveranciers zijn verantwoordelijk voor het verrekenen van deze korting. Vaak wordt dat bedrag automatisch verrekend op je factuur. Is je maandbedrag hoger dan 190 euro? Dan zal de energieleverancier dat bedrag van de rekening halen en betaal je alleen het resterende bedrag. Is je maandbedrag echter lager dan 190 euro, bijvoorbeeld 100 euro? Dan betaal je helemaal niets en wordt het verschil van 90 euro in mindering gebracht op de eindafrekening.

Omdat het energielandschap in Nederland vanwege liberalisering tamelijk versplinterd is, zijn er enkele tientallen maatschappijen actief. Het zal dan ook per maatschappij verschillen hoe ze precies met deze administratieve handeling omgaan, zodat hun klanten in november én december 190 euro korting krijgen op de rekening.

Vanwege het enorme aantal leveranciers kunnen we ze niet allemaal behandelen. Hieronder bespreken we een aantal grotere leveranciers.

Eneco

Klanten van Eneco krijgen medio november én medio december 190 euro gestort op hun betaalrekening. Eneco gaat de compensatie dus niet verrekenen met het maandbedrag. Over hoe het precies werkt, stelt Eneco het volgende:

- "Als je via automatische incasso betaalt, dan betalen we uit op het rekeningnummer waarvan we maandelijks afschrijven."
- "Betaal je per acceptgiro, of maak je het bedrag zelf over? Dan betalen we uit op het rekeningnummer dat bij ons bekend is. Dit vind je terug in Mijn Eneco."

Essent

Ben je klant van Essent? Dan is het goed om te weten dat Essent de 190 euro korting verrekent met het termijnbedrag: "Wij verrekenen 190 euro met je termijnbedrag en andere bedragen die nog open staan. We verwachten dat je dit vanaf 15 november en 15 december kunt zien in Mijn Essent en onze app. Je ziet de tegemoetkoming van 190 euro terug onder 'Facturen en Betalen'."

Meer informatie over deze energiecompensatie op de website van Essent.

Greenchoice

Greenchoice kiest ervoor om de compensatie te verrekenen met de energierekening: het wordt dus simpelweg een korting. Greenchoice: "In november en december ontvang je deze tegemoetkoming als korting op je energierekening. Dit is een korting van 190 euro per maand. Wij informeren jou voor 1 november over wat dit betekent voor jouw termijnbedrag." 

Vattenfall

Klanten van Vattenfall krijgen zowel in november als in december 190 euro gestort, eigenlijk min of meer zoals Eneco het doet. Er vinden dus geen verrekeningen plaats met de maandelijkse termijnbedragen. Vattenfall zegt: "Ben je op 1 november klant van ons, dan ontvang je in november 190 euro. Ben je op 1 december ook klant, dan ontvang je half december nog eens 190 euro."

Mochten klanten daarentegen nog openstaande rekeningen hebben bij de energieleverancier, dan wordt de compensatie daarmee verrekend. Lees meer bij Vattenfall.

Vijf opties voor compensatie: Energieleveranciers informeren hun klanten

Kijk vooral of jouw energieleverancier al iets bekend heeft gemaakt over de wijze waarop de 190 euro compensatie in november en december wordt uitgekeerd. Energieleveranciers zullen hun klanten hier ongetwijfeld over informeren, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben, maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat enkele kleinere leveranciers nog niet helemaal weten hoe ze het precies gaan aanpakken.

Het kan zijn dat het geld later wordt uitgekeerd, en dus niet in november en/of december. Volgens RTL Nieuws schrijft het ministerie: "De tegemoetkoming moet ten laatste 30 dagen nadat de subsidie verleend is, uitbetaald worden."

Concreet betekent dit dat de compensatie voor november uiterlijk eind december moet zijn verrekend. Voor de compensatie van december geldt dat de tegemoetkoming uiterlijk eind januari 2023 moet zijn verrekend.

En volgens de Rijksoverheid zijn er vijf verschillende manieren waarop dat kan:

Optie 1:Door 190 euro over te maken;
Optie 2: Door 190 euro van de voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen;
Optie 3: Door een deel van de 190 euro over te maken en het andere deel van de voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen;
Optie 4: Door 190 euro van een openstaande rekening of betalingsregeling af te halen, of;
Optie 5: Door 190 euro over te maken nadat je het contract beëindigt

Jouw energieleverancier kan je ongetwijfeld informeren over de manier van compensatie die op jou van toepassing is, mocht je hier nog niet van op de hoogte zijn gesteld.

Bron: ACM ConsuWijzer / CBS / Eneco / Essent / Greenchoice / Milieu Centraal / Rijksoverheid / RTL Nieuws / Vattenfall

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

SCGoeptar
SCGoeptar16 jan. 2023 - 8:50

Ik heb een vraag over de compensatie 190,- in november had ik geen contract. Deze ging in bij Eneco vanaf 15 december. Kom ik wel in aanmerking voor de compensatie?

johannes19852
johannes1985216 dec. 2022 - 6:20

Ik heb al jaren lang een energie contract eerst bij Nuon en later werd dat Vattenfall.Omdat ik steeds die €190 compensatie had .Na contact met Vattenfall werd mij medegedeeld dat ik niet in aanmerking kwam omdat ik niet in een woning verbleef,terwijl ik in een normale rijtjeshuis die al meer dan 70 jaar bestaat..Nu erkend Vattenfall de fout en krijg ik voor 5 jaar terugwerkende kracht geld terug.Mijn vraag is ,waar heb ik dan al die jaren teveel aan betaald?

Maurice-1992
Maurice-199228 okt. 2022 - 1:25

Wie kan mij helpen? Ik ben momenteel (en in november/december) op reis un Azië. Thuis sta ik nog wel ingeschreven bij de gemeente, maar de energiecontracten heb ik stopgezet zodat onze onderhuurders eigen energiecontracten kunnen afsluiten. Tot en met september was ik 'gewoon' klant bij Eneco. Kan iemand mij vertellen of ik alsnog in aanmerking kom voor de bonus? Alvast bedankt

1 Reactie
gravin2
gravin228 okt. 2022 - 11:28

nee, de tegemoetkoming is enkel voor diegenen die op 1/11 en 1/12 een energiecontract bij eneco hebben lopen, "maar de energiecontracten heb ik stopgezet zodat onze onderhuurders eigen energiecontracten kunnen afsluiten." U bedoelt zeker "moeten' afsluiten.

Ad S
Ad S26 okt. 2022 - 23:32

Het is voor iedereen een meevaller....tot het moment dat ze in Den Haag weer eens wat uit hebben gevonden.....

clearmaker
clearmaker26 okt. 2022 - 18:52

Mijn energieleverancier is zoals gewoonlijk laat met berichten, sterker nog .... door mijn zeer laag gasverbruik (minder dan 200M³) en zeer hoog elektra-gebruik (meer dan 18.000 Kwh) word door Liander mijn meterstanden niet doorgegeven omdat anders mijn verbruik mee gaat tellen met de gemiddelden in mijn straat/buurt en daardoor verstorend werkt op gemiddelde Dus ik gaf per 1 jan. 2022 mijn meterstanden per email door, werd niet op gereageerd en staan niet genoteerd in mijn online account bij Innova Energie Sinds mijn start van contract per 28 nov. 2021 geen enkele email meer gehad Er word wel gemopperd door sommige dat die 2 x € 190 beter op de eindafrekening verrekend kan worden, ik vind van niet Mensen hebben het nu nodig en niet (mogelijk) pas over 10 maanden, daarbij werd al aangehaald als energieleverancier nu failliet gaat? Ik heb de pech gehad dit al 2 x mee te maken, energieflex en Fenor energie Dus gewoon in mindering brengen op voorschot of apart uitbetalen op de rekening waar voorschotten mee betaald worden Dat sommige energieleveranciers durven te schrijven dat ze evt. achterstanden daarmee verrekenen is onjuist, geld komt van de overheid, is geen geld van de energieleverancier die doorsnee gemiddeld al vele miljoenen winst maken door wind, water en zonne-energie door koppeling aan gasprijzen Ik heb al vanaf de 1e gesprekken door kabinet aangegeven aan de politiek de zorgtoeslagen te verruimen/verhogen om alleen mensen deels te compenseren die het echt nodig heb

2 Reacties
clearmaker
clearmaker26 okt. 2022 - 19:17

vervolg (helaas was al 1500 tekens :) Dus alleen de mensen die het echt nodig hebben door die zorgtoeslag te verruimen en te verhogen, dan was al die poespas van moeilijke regels met bijbehorende verwerkingskosten helemaal niet nodig. Dan weet ik nu al .... sommige zullen dan weer stellen .. zorgtoeslag is om de zorgverzekering te kunnen betalen ... jaja. Wegenbelasting is om de wegen goed te onderhouden maar gebeurd ook niet, enorm deel vloeit gewoon in de kas voor algemene middelen, voorbeelden ten overvloed dat betaalde belastingen niet daarvoor gebruikt worden waarvoor je afdraagt. Wat mij enorm stoort aan al die regels voor b.v. die energietoeslag van € 1300 De ene gemeente vraagt alleen bewijs via bankafschriften wat je aan inkomsten binnenkrijgt ID en kopie bankpasje (b.v. Nijmegen) de andere gemeente b.v. Dronten EIST met hoofdletters dat oude mensen van ver in de 80 b.v. van pensioen bewijs te krijgen wat ze uitgekeerd krijgen, bankafschrift volstaat niet ???? Die verschillen moeten niet mogen per gemeente, dit kabinet had vóóraf de regels moeten aangeven zodat gemeenten daar niet van kunnen afwijken. Nu zijn de verwerkingskosten enorm voor die 2 x €190 , € 1300 + aankomend energie-plafond en een groot deel komt daar terecht die het niet nodig hebben, echt kabinet Rutte, waarom makkelijk als het ook moeilijk kan :)

gravin2
gravin226 okt. 2022 - 19:44

Best goed idee, om het te verbinden met de zorgtoeslag, maar ook ingewikkeld, uit 1 huishouden dus iedereen verhoging bij laag inkomen? mag ook van mij, het zijn natuurlijk allen weinig gefortuneerden.

tenormin
tenormin26 okt. 2022 - 15:01

Gravin 2, ik kan U niet in het vak beantwoorden: deze twee bedragen hebben niets met de eindafrekening te maken. U, iedereen, krijgt in November en December €190,00 op uw rekening gestort.

1 Reactie
gravin2
gravin226 okt. 2022 - 19:06

ik weet het, ik reageerde op iemand die opperde het geld pas uit te keren bij de jaarafrekening. omdat mensen het geld misschien voor wat anders zouden gebruiken.

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg26 okt. 2022 - 14:58

Dat iemand blokverwarming heeft hoeft niet te betekenen dat er geen eigen aansluiting is voor energie, er is nog steeds electra en kookgas nodig. Zij hebben dus wel recht.

Maetje
Maetje26 okt. 2022 - 14:16

Wij hebben 2 leveranciers: 1 voor stadsverwarming en 1 voor electriciteit. Van welke leverancier zullen wij dan de tegemoetkoming gaan krijgen?

1 Reactie
gravin2
gravin226 okt. 2022 - 19:45

die van de electriek.

mof
mof26 okt. 2022 - 11:16

Uiteindelijk is 190 EUR overmaken bij de jaarrekening of nadat je het contract beeindigd een slechte zaak want als een bedrijf failliet gaat, wie gaat de 190 EUR dan alsnog betalen? Moet je dan aansluiten bij het rijtje schuldeisers? De 2 maal 190 EUR is een gift van de overheid en niet van de energiebedrijven, en zal hoe dan ook moeten worden uitgekeerd ... gaat de overheid dat dan doen???

pedro714
pedro71426 okt. 2022 - 10:19

Weg met die opties. Je krijgt namelijk hetzelfde als met de zorgtoeslag. Als de energiemaatschappij gewoon €. 190,00 overmaakt zullen die m.n. door veel "medelanders" niet gebruikt om de energierekening te betalen...hetzelfde dus als met de zorgtoeslag. Gewoon verrekenen met de energienota is m.i. de enige mogelijkheid om dit te voorkomen.

1 Reactie
BookerT
BookerT26 okt. 2022 - 12:52

Niet zo vreemd toch, dat veel mensen de zorgtoeslag gebruiken om van te leven? Als je een inkomen hebt op basis van de paticipatiewet, krijg je maandelijks net voldoende (of zelfs te weinig) geld gestort om de vaste lasten van te betalen. Huurtoeslag en zorgtoeslag blijven dan over voor de boodschappen etc.

vincent1
vincent126 okt. 2022 - 10:17

Wat doet Engie?

1 Reactie
BookerT
BookerT26 okt. 2022 - 12:37

Engie: "Ben je op 1 november 2022 klant bij ons? Dan schrijven we de eerste € 190,- korting in de 4e week van november over naar het bij ons bekende rekeningnummer. Als je nog openstaande bedragen bij ons hebt, verrekenen we dat eerst. Ben je op 1 december 2022 ook klant, dan ontvang je de korting van december in de 4e week van december. Het moment van uitbetalen van de korting kunnen wij niet wijzigen."

tenormin
tenormin26 okt. 2022 - 9:45

Krijg net de mail, vers van de pers, binnen van Eneco. Inderdaad is mijn maandrekening gisteren van automatisch incasseren eraf en krijgen de klanten gewoon €190,00 op de rekening gestort. Wel zo prettig dat men er dit keer niets voor hoeft te doen. Begrijp ook best dat het voor de Energiemaatschappijen een flinke klus is om opeens te moeten gaan uitvoeren.

1 Reactie
Ad S
Ad S26 okt. 2022 - 23:38

Beste tenormin, als de energiemaatschappijen dit uit eigen winst uit zouden betalen zou je waarschijnlijk € 0,00 krijgen. Dit is een tegemoetkoming van uit Den Haag. Hou er maar rekening mee dat ze het weer ergens anders weer terughalen.....We wachten af.

nappes
nappes26 okt. 2022 - 9:40

Hoe wordt e.e.a geregeld voor mensen die in een flat/appartement wonen met blokverwarming. Kunnen die fluiten naar de €190,00???

1 Reactie
gravin2
gravin226 okt. 2022 - 12:11

Er wordt gekeken naar de elektracontracten, ook blokverwarming mensen hebben meestal een stroomcontract.

wim koelewijn
wim koelewijn26 okt. 2022 - 9:40

Ik kreeg bericht dat ik " het zelf in handen" krijg. Trek het gewoon van de eindafrekening af...er zullen er zat zijn die het wellicht opmaken en dan denken " ik zie het wel"....

1 Reactie
gravin2
gravin226 okt. 2022 - 12:14

Wat als die eindafrekening in mei komt? moeten de mensen dan maar zolang wachten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!