Kassa

Grote vraag naar troostpuppy’s, katten en knaagdieren door corona; moet je nu wel een huisdier nemen?

  •  
11-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
583 keer bekeken
  •  
huisdier kat hond 930 520
Sinds de coronacrisis is de vraag naar huisdieren bij onder andere fokkers en asielen ongekend hoog. Mensen blijven nu gedwongen thuis en willen – zo lijkt het – door eenzaamheid en behoefte aan beweging ineens een huisdier, zoals een hond, knaagdier of kat. Is het nemen van een huisdier op dit moment een goed idee? Of wordt de aanschaf een impulsaankoop waar het dier straks de dupe van is?

Enorme vraag naar honden, katten en knaagdieren

Mensen hunkeren nu naar gezelschap en willen bij zonneschijn een blokje om kunnen doen. Het nemen van een hond lijkt dan een logische stap. Dierenasielen zien dat aanzienlijk meer mensen een hond willen adopteren en sommige fokkers worden platgebeld. Veel mensen die al een aanvraag voor een pup bij een fokker uit hadden staan, vragen of de datum naar voren kan worden gehaald.
Ook de Koninklijke Hondenbescherming concludeert dat de vraag naar pups is toegenomen door corona en de Dierenbescherming hoort ook geluiden dat de vraag bij fokkers is gestegen. “Aangezien zij niet aan de lopende band nestjes hebben, zal daar dus mogelijk een wachtlijst ontstaan”, stelt Carmen Silos, persvoorlichter van de Dierenbescherming.
Niet alleen honden, maar ook katten en knaagdieren zijn behoorlijk in trek. Zo ziet de Dierenbescherming het aantal dieren in hun opvangen wekelijks dalen. “Daarbij zijn er op dit moment erg weinig dieren beschikbaar en worden er ook weinig dieren gebracht”, vertelt Silos. Er doen dus weinig mensen afstand van hun huisdier, terwijl er meer mensen een huisdier willen. Volgens Silos is dat een positieve zaak. “Mensen zijn thuis en de dieren krijgen dan waarschijnlijk meer aandacht. Bovendien zorgt een huisdier nu zeker voor afleiding, hoewel dat uiteraard geen reden mag zijn voor aanschaf”, vult Silos aan.

Wel of geen ‘troostpuppy’ of ander huisdier nemen?

Is het nemen van bijvoorbeeld een hond op dit moment wel een goed idee? De Koninklijke Hondenbescherming vraagt mensen extra goed na te denken over hun keuze. “Een hond brengt namelijk niet alleen veel, hij vraagt ook veel.” De organisatie drukt mensen op het hart te bedenken hoeveel ze een hond kunnen bieden over een periode van vijftien jaar. Zo kan een hond gedurende die periode tot wel vijftienduizend euro kosten. Ook kan het niet langer dan vijf uur op een dag alleen zijn en wordt het niet gehoorzaam geboren. Hierover nadenken is belangrijk om te voorkomen “dat een troostpuppy een teleurstelling wordt, met alle gevolgen voor mens en dier”, aldus de Hondenbescherming.
Of het nemen van een huisdier op dit moment wel zo goed is voor het welzijn van de dieren, hangt volgens de Dierenbescherming af van of het een weloverwogen keus is of niet. “Als mensen een bewuste en weloverwogen keus maken voor het nemen van een huisdier in deze tijd is dat een mooie zaak, zeker als het dieren betreft die nu in een dierenasiel zitten. De beste plek voor een asieldier is uiteindelijk zijn gouden mandje bij een fijn nieuw thuis”, aldus Carmen Silos van de Dierenbescherming.

Belangrijke overweging: hoe ziet het leven na de lockdown eruit?

Volgens Carmen Silos van de Dierenbescherming is het verder van belang over een aantal zaken na te denken, zoals: “Waarom nu een huisdier? Wie gaat ervoor zorgen als de coronatijd voorbij is? Kunnen we dan ook de kosten nog betalen voor het dier? De aanschaf van een huisdier is voor een dierenleven lang en niet alleen voor nu.”
Ook de Koninklijke Hondenbescherming vraagt mensen om na te denken over het leven na de lockdown. Op dit moment is men namelijk nog voldoende thuis voor de opvoeding van een hond en zit een vakantie er voorlopig niet in. Maar straks is niet meer iedereen zoveel thuis. Is er dan nog genoeg tijd voor de hond? Als je op een eerder punt in je leven hebt nagedacht over een huisdier en er toen vanaf zag, dan is het volgens de Hondenbescherming een goed idee dat nu ook te doen.

Waar vind je een huisdier?

Wie een huisdier zoekt, kan terecht bij de opvangcentra van de Dierenbescherming. Alle beschikbare dieren die zij houden, kun je op deze site vinden. Wanneer je belangstelling hebt, kun je de Dierenbescherming een mail sturen waarna je een aanvullende vragenlijst krijgt om in te vullen. Daarna volgt vaak een aanvullend telefonisch gesprek en kan een afspraak voor kennismaking worden gepland.
Wil je liever een kitten? Dan kun je je eerst aanmelden als gastgezin. Op dit moment komt het kittenseizoen volgens de Dierenbescherming langzaam op gang. “Dan zijn er gastgezinnen nodig die gedurende acht tot negen weken de kittens – eventueel met de moederpoes – tijdelijk thuis kunnen laten wennen en socialiseren. Na negen weken zijn de kittens klaar voor adoptie”, vertelt Silos.
Bron: BN DeStem, de Koninklijke Hondenbescherming, houdenvanhonden.nl, Trouw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

hillie_1
hillie_112 mei 2020 - 20:52

Een ( huis) dier is afhankelijk van de mens en ik ben dan ook van mening dat als je het aanschaft je daarvoor moet zorgen totdat het overlijd! Zelf heb ik een hondje ruim 12 jaar geleden uit het asiel gehaald, zij was toen 2 jaar. Het pech was wel dat het achteraf een ziekelijk en duur hondje was, maar ik heb het genomen en ben van haar gaan houden en blijf het verzorgen tot zij de laatste adem uitblaast, en al zal ik daardoor droog brood moeten vreten!!! Daarvoor heb ik meerder huisdiertjes gehad en altijd voor ze gezorgd tot de dag van overlijden en naar de dierenarts gegaan wanneer dat nodig was. Een dier neem je n.m.i. voor het leven en niet voor de eenzaamheid of vertier van kinderen, zeker niet in de coronacrisis! Maar o.k., ik zie een voorbeeld in mijn straat, er waren daar eerst 2 katten, 1 is er overreden en de ander hebben ze op laten halen door de dierenambulance, zogenaamd een poes van een overleden buurvrouw! Daarna kwamen er konijnen en kwamen nog kleintjes bij, waar dit alles is gebleven heb ik geen idee van!?? En nu hebben ze dan een hondje sinds een paar weekjes. Is zogenaamd in een liefdevol huis terecht gekomen! Nou, ik ben benieuwd hoelang dat hondje "liefdevol"wordt opgenomen in dat gezin!! Net als zovele huisdiertjes NA deze crisis in vele gezinnen!!. Net als nu het grofvuil overal massaal gedumpt wordt, ben ik bang dat er straks een hoop dieren massaal gedumpt gaan worden omdat het dan maar een last zal zijn!!  

rebek
rebek11 mei 2020 - 20:16

Een huisdier neem je voor het leven.Is het maar tijdelijk, dan kun je beter n knuffel of digitaal huisdier ofzo nemen

xandyra
xandyra11 mei 2020 - 15:23

Ben het volledig met voorgaande reageerders eens!! Ikzelf heb al jaaaaren dieren, en ziek of niet, of je nu weg moet of niet....zij vragen wél hun zorg!!! Mensen die er nú aan beginnen denken niet verder dan hun neus lang is!! Een dier is er niet maar éven, maar voor enkele jaren!! Mijn honden worden nu ouder, 12 en 11 jaar. De jongst is een Engelse Buldog. Ik hoop nog lang van mijn maatjes te genieten, ik heb ze dan ook welbewust gekozen. Het is ook een dure hobby, op je dier mag je nooit bezuinigen nl!! Ook iets wat helaas velen gemakshalve vergeten!!!Denk in hemelsnaam na!!

tenormin
tenormin11 mei 2020 - 14:34

Een "troostdier" willen kopen? Ik zou het ten hemel schreiend vinden om een pup, of oudere honden, katten en andere dieren te verkopen aan mensen die er voor de Corona niet eens aan dachten. Als dit alles is afgelopen komen de asiels weer overvol te zitten. Niet doen, niet kopen.

marleenvanh
marleenvanh11 mei 2020 - 13:47

Wil je 'normaal' eigenlijk geen huisdier? HAAL ER DAN NU OOK GEEN IN HUIS!! Of een uit de speelgoedwinkel, dat is geen probleem, DAT is echt een DING wat je naar believen weer weg kunt gooien..... 

simon55
simon5511 mei 2020 - 13:44

Zonder een huisdier kun je ook een blokje om , sterker de hele stad rond

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!