Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe gevaarlijk is de zoetstof aspartaam nou echt?

22-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
28278 keer bekeken
  •  
Drinken light cola aspartaam suiker
De meest bekende én meest omstreden zoetstof in lightproducten is aspartaam. Deze is tweehonderd keer zoeter dan suiker en levert nauwelijks calorieën op en dus ideaal voor als je niet veel calorieën wilt binnenkrijgen. Maar hoe gevaarlijk is deze zoetstof nou eigenlijk?
Aspartaam zit in veel (light) producten, zoals frisdranken, snoep en zuivel, en is een vervanger voor suiker. Op deze manier wordt een product zoet gemaakt met minder calorieën. De zoetstof is sinds 2013 goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en heeft het E-nummer E951 (of E962 als het een mix van aspartaam en de zoetstof acesulfaam-k is). Een stof krijgt alleen een E-nummer als het niet schadelijk is voor de gezondheid en als je er niet te veel van binnen kunt krijgen. Het gebruik van aspartaam is dus veilig.
Aspartaam staat op de ingrediëntenlijst van de verpakking. Als je het woord aspartaam niet op een etiket kunt vinden, dan wordt het genoemd als E951. Hoe je etiketten het beste kunt lezen, lees je hier.

Verkeerde conclusies

Er gaan diverse verhalen rond op het internet dat aspartaam zeer giftig zou zijn. De zoetstof zou kunnen leiden tot kanker en zou zelfs dodelijk zijn, zoals gezegd wordt in dit artikel. Volgens het Voedingscentrum zijn dit soort verhalen gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.
Er zijn in 2006 en 2007 twee studies gepubliceerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, waarin staat dat proefdieren kanker zouden krijgen als gevolg van aspartaam. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) haalde de onderzoeken onderuit en concludeerde dat de ratten geen tumoren kregen van aspartaam, maar vanwege chronische ontstekingen aan de ademhalingsorganen. De ratten waren dus al ziek en daarnaast bleek ook de statistiek in het onderzoek niet helemaal te kloppen.

Héél veel light-drankjes

Aspartaam is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine, de basis voor eiwitten. Het eiwit uit aspartaam is in principe hetzelfde als het eiwit in melk, bonen en vlees. Daarnaast ontstaat er bij het proces een beetje methanol. Dat is een stof die volgens de EFSA alleen gevaarlijk is bij grote hoeveelheden. Volgens emeritus hoogleraar en voedingsdeskundige Martijn Katan kun je van methanol blind raken, maar die kans is heel klein; je zou namelijk heel veel light-drankjes moeten nuttigen. Fruit bevat ook methanol en volgens de emeritus hoogleraar levert een halve appel evenveel methanol op als een liter light-frisdrank.
Het lichaam is gewend om lage hoeveelheden methanol te verwerken. Te veel methanol wordt via formaldehyde omgezet in formiaat (ofwel mierenzuur). De lever verwerkt per minuut 22mg formaldehyde, omgerekend is dat 50 gram per dag. Light-frisdrank met aspartaam levert 55 mg methanol op en dat is minder dan één liter vruchtensap. Als je uitgaat van 55 mg aspartaam per liter cola, dan moet je volgens het RIVM en het Voedingscentrum meer dan 36 liter cola drinken om over de grens van 2 gram te komen. Daar kom je dus bij lange na niet aan.

Stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU)

Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU) moeten producten met aspartaam mijden. Door deze ziekte kan het lichaam fenylalanine niet goed afbreken. Op producten met aspartaam staat dan ook (E951 en E962) de waarschuwing: ‘bevat aspartaam (een bron van fenylalanine)’ of ‘bevat een bron van fenylalanine’.
Bron: Voedingscentrum, Trouw, RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!