Kassa

Hoe gaat het met de vergoeding van spoofing gedupeerden?

  •  
16-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4978 keer bekeken
  •  
Drie weken geleden kondigden de vier grootbanken (ING, ABN-AMRO, Rabobank en de Volksbank) onder druk van minister Hoekstra van Financiën aan dat zij de schade van slachtoffers van spoofing tóch gaan vergoeden. Dat was goed nieuws voor honderden bankklanten die in veel gevallen al hun spaargeld kwijt zijn geraakt met deze uiterst geraffineerde vorm van oplichting, maar betekent in veel gevallen niet dat het geld direct weer op hun rekening staat. Hoeveel mensen hebben hun geld inmiddels terug en hoe lang gaat het nog duren? En waarom worden sommige gevallen van spoofing toch afgewezen voor vergoeding?
De banken zeggen uit ‘coulance’ de slachtoffers van spoofing te compenseren. De Minister stelt in de Kamerbrief waarin de afspraken met de banken uiteengezet worden, dat een ‘coulancekader’ is opgesteld waarbinnen de banken het door spoofing buitgemaakte bedrag aan hun klanten vergoeden. Er zijn twee voorwaarden waaraan dan moet zijn voldaan:
1 - Er moet duidelijk misbruik van de naam of het telefoonnummer van de bank zijn gemaakt.
2 - Het slachtoffer moet aangifte hebben gedaan bij de politie en deze ook aan de bank hebben opgestuurd.

Vergoedingen

We vroegen Stichting GIBO, die opkomt voor de belangen van gedupeerden van Internetoplichting, hoeveel spoofing slachtoffers inmiddels hun geld terug hebben. ING gaat voortvarend te werk. Van de 564 ING-gedupeerden die zich bij GIBO meldden, zijn 127 mensen vergoed. ABN Amro, met 160 gedupeerden bij GIBO, is minder snel en heeft op dit moment 4 klanten vergoed. En van de 30 gedupeerden van de Volksbank hebben 24 mensen hun geld terug.

Afwijzingen

Ondanks de collectieve afspraken tussen de banken blijken een aantal klanten van de Volksbank toch gedeeltelijk of geheel afgewezen zijn voor vergoeding, ook al valt hun zaak in eerste instantie wel binnen de gestelde criteria. Zo kreeg Harry Eibergen, die zijn verhaal doet in de reportage, van de SNS bank te horen dat hij maar een vijfde van het schadebedrag vergoed zou krijgen. Dit volgens de bank omdat hij niet naar één maar naar meerdere rekeningnummers geld had overgemaakt tijdens het gespoofde telefoongesprek met een nep-medewerker van de SNS bank die belde met het echte nummer van de bank.

Na navraag van Kassa zegt de Volksbank nu toch complete coulance toe te gaan passen voor Harry en voor vergelijkbare gevallen die tot nu toe ook niet (volledig) gecompenseerd zijn. De complete reactie van de Volksbank lees je hier. Ook een ABN-AMRO klant kreeg een afwijzing van haar bank, twee dagen ná dat bekend werd dat de banken zouden gaan vergoeden. Zij verbaast zich over de brief, waarin de bank aangeeft dat zij geen recht heeft op vergoeding bij misbruik van haar bankrekening omdat ze zelf heeft ingelogd met haar eigen gegevens. Maar ABN-AMRO laat Kassa weten dat deze brief per abuis de nieuwe afspraken gekruist heeft, en de gedupeerde klant de daadwerkelijke reactie van de bank over haar spoofing zaak dus nog moet ontvangen.

Afwikkeling vergoeding

ING geeft aan inmiddels 30% van de gedupeerde klanten vergoed te hebben en verwacht voor half februari alle gedupeerden klanten die binnen het coulancekader vallen gecompenseerd te hebben. De complete reactie van ING lees je hier.

ABN Amro denkt over 1 à 2 maanden alle slachtoffers volgens de afspraken te hebben gecompenseerd en geeft aan momenteel bij sommige klanten opnieuw hun proces-verbaal op te vragen als dit niet in hun centrale terecht is gekomen of niet duidelijk was. De antwoorden van ABN Amro op onze vragen lees je hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Susabh
Susabh17 jan. 2023 - 10:55

Afhankelijk van hoe de zwendel plaatsvond, als er een onbekende betaling van uw rekening was of als u uw bankpas heeft gebruikt en er meer geld is afgeschreven dan u dacht, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw bank. Leg uit wat er met hen is gebeurd en vraag of u een terugbetaling kunt krijgen. U kunt contact opnemen met het bergingsbedrijf als u de transactie zelf heeft gedaan of als uw portemonnee is gehackt door een oplichter. Ze hebben me geholpen mijn geld terug te krijgen toen ik het slachtoffer werd van een investeringszwendel door de transacties die ik heb gedaan te traceren naar de oplichters. Ik heb het over de meest vertrouwde herstelgroep genaamd Regain-All .com . Kennis is macht.

vera234
vera23417 nov. 2022 - 14:27

Er is tegenwoordig een nieuwe vorm van zwendel, namelijk investeringszwendel via romantische dating. De oplichter maakt reclame voor investeringsproducten bij het slachtoffer nadat hij zijn/haar vertrouwen heeft gewonnen via online daten en zorgt ervoor dat het slachtoffer investeert in het zwendelplan dat is ontworpen door de oplichter. De oplichter laat het slachtoffer geloven dat ze samen in hun toekomst investeren. Deze zwendel vormt een bedreiging voor de samenleving als geheel en klachten kunnen worden verzonden naar Lallroyal.org. (The Recovery Company) die geweldig werk leveren bij het volgen van de betalingen die naar deze oplichters zijn verzonden en ze boeken veel vooruitgang met hun inspanningen en expertise.

Annelies Tresling
Annelies Tresling12 mrt. 2021 - 14:17

Ik ben slachtoffer van spoofing. Er ligt inmiddels een dik dossier bij de fraudedesk maar er gebeurt verder niets. Als ik bel word ik met een kluitje in het riet gestuurd. We zijn er mee bezig. Druk, druk druk. Ik begin ernstig te twijfelen aan de oplossing hiervan

peterku
peterku17 jan. 2021 - 11:35

Als ik het goed begrijp ben ik dus lid van een Bank die criminelen sponsort met mijn geld. Ben ik nu medeplichtig? In dit artikel hebben de banken ruim 2 miljoen indirect, via de gedupeerde, over gemaakt naar de criminelen. Laat de Banken dit geld gebruiken om meer voorlichting te geven! Schijnbaar is er nog steeds een groep mensen die niet weten wat spoofing is.

1 Reactie
Contentino
Contentino17 jan. 2021 - 18:26

Erger nog, de rest van de klanten die hier niet intrappen betalen dit nonchalante gedrag van die zielige gedupeerden.

Gadi
Gadi17 jan. 2021 - 11:03

L.S. Eindelijk gerechtigheid , hoop dat de gedupeerde er van geleerd hebben !

JvPH
JvPH16 jan. 2021 - 18:38

Ik ben echt verbijsterd door dit item. Mensen lopen met open ogen in oplichtingstrucs. Sommigen geven zelfs toe dat ze meerdere malen in verschillende trucs getrapt zijn. Een gedupeerde heeft vanavond het lef om aan te geven dat hij niet tevreden is met een rentevergoeding van 5% (!!!!!) omdat hij liever een excuus had gehad van ING. Die niets anders doet dan waarschuwen voor dit soort oplichting. Hebben deze 'gedupeerden' wel door dat de andere rekeninghouders opdraaien voor de vergoeding van hun 'schade' (lees: stommiteit) en dat zij, mede daardoor, zeker geen 5% rente op hun tegoed krijgen, maar slechts een fractie daarvan? "Gedupeerden": ga je schamen!

1 Reactie
Contentino
Contentino17 jan. 2021 - 18:24

Gedupeerden": ga je schamen!. ................................................... En wie gaat dit betalen?, juist!, de rest van de klanten die er NIET zijn ingetrapt en hun gezonde verstand hebben gebruikt!. Gewoon niet na denken want de bank vergoedt wel vraagt om vervolg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!