Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe gaat het met de bitcoin van Kassa?
26-05-2018
•
leestijd 2 minuten
•
302 keer bekeken
•
In december 2017 besteedden we in
Kassa aandacht
aan de bitcoin. De virtuele munt stond destijds op ruim 13.000 euro, maar de koersen zijn inmiddels flink naar beneden gegaan.
Risico
De
Autoriteit Financiële Markten
(AFM) waarschuwde half december dat het niet verstandig is blind te beleggen in bitcoins. Lars van de Ven van de AFM vertelde aan het AD: “Mensen stappen blind in, zonder na te denken over de risico's en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen." De virtuele munt is in ruim twee weken 80 procent meer waard geworden. Het aantal Nederlanders dat erin belegt, is de laatste maanden ook fors gestegen.”
Daling
Ook Kassa kocht begin december voor 100 euro een klein stukje bitcoin. Tijdens onze uitzending op 9 december was onze bitcoin bijna 127 euro waard, maar inmiddels – eind mei 2018 – is de waarde gedaald naar zo’n 65 euro.
Rond de Kerst daalde de bitcoin in korte tijd zo’n
dertig procent
en ook andere virtuele munten als ethereum, bitcoin cash en litecoin volgden het patroon van de bitcoin; na flinke stijgingen daalden ook deze zogeheten ‘altcoins’ flink in waarde. Ook in januari en februari bleven de koersen naar beneden gaan, maar inmiddels lijken deze zich wat te stabiliseren.
De waarde van de bitcoin is tussen het hoogtepunt op 17 december 2017 en vandaag (26 mei 2018) echter wel met 60 procent afgenomen.
Weerstand
Peter de Ruiter, auteur van het boek
Bitcoin Beter Begrijpen
, denkt dat deels te wijten is aan het verzet tegen cryptovaluta. “Er is in vrij veel landen meer weerstand ontstaan jegens bitcoins en cryptocurrencies. Dat heeft ook te maken met het feit dat er opeens heel veel nieuwe munten kwamen, die werden gezien als beleggingsmunten. Terwijl de helft bedotterij bleek te zijn. Cryptocurrency zijn daarom in een slecht daglicht gekomen. Ook de aankondigingen van veel landen om cryptomunten aan banden te gaan leggen, heeft gezorgd voor dalende koersen.” Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft bekeken of het wenselijk is munten als de bitcoin te
verbieden
.
Dat is volgens De Ruiter erg moeilijk. “Het is iets wat zich volledig op het vrije internet afspeelt. Ik zou niet weten hoe je dat kunt beteugelen. Je zou naar een soort Chinese methodes moeten gaan, en dat zie ik in Nederland niet gebeuren. Het is ‘wensdenken’. Ik denk niet dat het kan, en ook niet dat het moet. Mensen moeten zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze doen."