Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'HIV-preventiepil steeds populairder'

17 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
pil medicijnen pillen zorg
Nederlandse openbare apotheken hebben in 2018 aan bijna 3000 mensen minimaal één keer de hiv-preventiepil PrEP verstrekt. Daarmee is het gebruik omhooggeschoten vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
De grotere vraag komt waarschijnlijk doordat er veel goedkopere varianten van de pil op de markt zijn gekomen. Dat hangt samen met het verlopen van het patent op het officiële middel Truvada in september 2017. De gemiddelde kosten per verstrekte tablet daalden daardoor met ruim 90 procent, van 17,50 euro, naar ongeveer 1,40 euro in december 2018.

Doktersrecept

De PrEP-pil is op doktersrecept beschikbaar voor mensen die niet hiv-geïnfecteerd zijn, maar wel een groot risico lopen op een hiv-infectie. PrEP, afkorting voor pre-expositie profylaxe ofwel bescherming voorafgaand aan blootstelling, voorkomt dat het hiv-virus het lichaam binnendringt. Het middel wordt niet vergoed. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!