Kassa

Het prijsplafond uitgelegd: dit is er over bekend

22-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
38904 keer bekeken
  •  
Energierekening energie kosten geld

Om huishoudens te ontlasten komt er een prijsplafond op energie. Vanaf november zal er een maximumtarief gaan gelden voor stroom en gas. Goed nieuws voor veel huishoudens, maar er is nog de nodige onzekerheid over de exacte invulling. Hoe ziet het prijsplafond er precies uit? Wie hebben er voordeel van de lagere tarieven en wie niet?

Er is voorgesteld om een prijsplafond in te stellen voor gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik. Voor gas geldt het plafond voor 1200 m3, voor elektra is dat 2400 kWh. Boven dit gebruik geldt de ‘normale’ marktprijs.

Het plafond kan lager uitvallen dan nu is voorzien als blijkt dat de gas- en elektriciteitsprijzen zijn gedaald op moment van invoering, zo schrijft premier Mark Rutte als antwoord op vragen die partijen in de Tweede Kamer stelde. 

Oude prijs ingevoerd

Het prijsplafond zorgt ervoor dat burgers, tot de aangegeven verbruiksgrenzen, de lagere tarieven betalen die golden voordat de oorlog in Oekraïne begon. 

Voor de gasprijs gaat om maximaal 1 euro 50 per m3, en voor de stoomprijs om maximaal 0,70 cent per kWh. Deze bedragen zijn exclusief energiebelasting, ODE en btw. Wel kan het plafond voor gas maximaal verlaagd worden naar 1,20 euro per m3, aldus Rutte.

Hoe zit het met het prijsplafond bij stadsverwarming?

Niet iedereen heeft voordeel van het prijsplafond. Partijen in de Kamer en de Consumentenbond uitten flinke kritiek.

Mensen die gebruikmaken van stadsverwarming vallen tussen wal en schip. Deze huishoudens gebruiken restwarmte van bijvoorbeeld bedrijven, en maken dus geen gebruik van gas of elektriciteit.

Deze groep leek daardoor niet onder het prijsplafond te vallen zoals gepresenteerd op Prinsjesdag. Het is echter wél de bedoeling warmtenetgebruikers ook te laten profiteren van de maatregel. Op welke manier dat zal gebeuren, wordt door het kabinet uitgewerkt.

Hoe zit het met de warmtepomp?

Er ontstond niet alleen discussie over de stadsverwarming, maar ook over de mensen die hebben geïnvesteerd in een warmtepomp. Deze groep mensen verbruikt geen gas meer, maar heeft daartegenover dus wel een hogere stroomrekening.

Dat betekent dat voor een deel van de stroom (boven het prijsplafond) dus alsnog de hoofdprijs betaald wordt, waardoor de compensatieregeling deels aan hen voorbijgaat. Het is niet uitgesloten dat er voor deze groep alsnog een oplossing komt. Rutte zegt “dat er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met deze gevallen, om te realiseren dat de meeste huishoudens volledig onder het plafond komen en zekerheid krijgen over de energierekening.”

Energieplafond bij een vast contract?

Mocht je een vast contract hebben dan zijn er twee mogelijkheden: als de tarieven in je vaste contract boven het plafond uitkomen, dan geldt het energieplafond ook voor jou. 

Liggen de prijzen in jouw contract dus boven de 1,50 euro per m3 en 0,70 cent per kWh? Dan betaal je tot een verbruik van 1200 m3 en 2400 kWh dus de plafondprijs, en daarbovenop betaal je het normale tarief in je contract.

Liggen de prijzen in jouw contract onder het energieplafond? Dan betaal je het normale tarief uit je contract. 

Het prijsplafond voor MKB’ers

Er was veel te doen over een apart prijsplafond voor mkb’ers. Onder deze groep bevinden zich vaak energie-intensieve bedrijven zoals bakkers en slagers, die hun gas- en stroomrekening de afgelopen tijd erg hebben zien oplopen.

Het kabinet wil met een regeling ook midden- en kleinbedrijven tegemoet te komen. Er wordt gedacht aan een aparte subsidie voor energie-intensieve mkb’ers, maar volgens Rutte is het wel complex om dit tot uitvoering te brengen. 

Wel noemt Rutte het in echt belangrijk dat zo’n regeling wordt ingevoerd, omdat “de bedrijven anders omvallen.” De komende weken zal hierover meer duidelijk worden. 

Bron: ANP/Energievergelijk.nl

Kassa schreef meer over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

R. de Souverein
R. de Souverein1 okt. 2022 - 15:23

En dat terwijl er al heel lang vrije energie alternatieven zijn maar onderdrukt worden door de gevestigde orde. Nadat de mogelijkheid voor vrije energie heel lang ontkend is, heeft de Amerikaanse marine onlangs (2019 geloof ik) officieel een werkzaam patent voor vrije energie technologie vrijgegeven! Tot nu toe werden al dat soort patenten systematisch geheim verklaard onder het mom van nationale veiligheid. Daarbij wordt het de uitvinders verboden om de technologie openbaar te maken of te gebruiken. Veel mensen weten niet dat deze optie voor vrije energie in principe bestaat. Maar om een paar uitvinders te noemen: Nicola Tesla natuurlijk, Walter Russel, Victor Schauberger, Henry Moray, Bruce DePalma, Adam Trombly...

WRM
WRM30 sep. 2022 - 0:30

Er valt eigenlijk weinig uit te leggen behalve dat we een klungel hebben op het ministerie van klimaat en energie Een mislukte energie transitie Een foute mix Een cowboy spelen in de wereld Een overheid die voor dubbeltje op de eerste rij wil zitten met compensatie zowel in volume als prijsniveau Grote groepen krijgen geen compensatie en het beleid gaat slachtoffers kosten Dit beleid gaat doden geven Ik kan het niet duidelijker maker

WRM
WRM30 sep. 2022 - 0:30

Er valt eigenlijk weinig uit te leggen behalve dat we een klungel hebben op het ministerie van klimaat en energie Een mislukte energie transitie Een foute mix Een cowboy spelen in de wereld Een overheid die voor dubbeltje op de eerste rij wil zitten met compensatie zowel in volume als prijsniveau Grote groepen krijgen geen compensatie en het beleid gaat slachtoffers kosten Dit beleid gaat doden geven Ik kan het niet duidelijker maker

Helen 66
Helen 6623 sep. 2022 - 14:27

Welk "gemiddeld" gezin heeft een jaarverbruik elektra van slechts 2400kwh? Denkt de Overheid dat we allemaal in een Tiny House wonen zonder kinderen met mobieltjes, laptops, ipods ed die opgeladen moeten worden? Denk dat 3500 kwh dichter in de buurt komt.

Paulus24
Paulus2423 sep. 2022 - 13:28

Als je hebt geïnvesteerd in een warmtepomp ben je dus de pineut. Nu kan je energie omzetten in een calorische waarde. De calorische waarde van aardgas is 1 cbm = 9 kWk. het zou dus redelijk zijn dat mensen die geen gasaansluiting hebben er voor 1200 cbm gas er 9 x 1200 = 10800 kWh bij krijgen als plafond. Zo moeilijk is het niet maar deze regering zoekt alleen problemen maar geen oplossingen.

1 Reactie
Sjonnie snapt het niet meer
Sjonnie snapt het niet meer26 sep. 2022 - 12:53

Een warmtepomp zet 1 kWh om in 3 kWh warmte dus die 10800 kWh in de berekening hierboven kun je delen door 3, dan kom je op 3600 kWh bovenop de 2400 kWh voor overig stroomverbruik in huis. Dat kom dan inderdaad ongeveer overeen met wat ons huishouden verbruikt op jaarbasis met een warmtepomp en een huis vol ledverlichting.

theu
theu23 sep. 2022 - 10:51

Ik heb gelukkig een vast contract onder de plafond prijs ik kom dus niet in aanmerking niet voor zorgtoeslag huurtoe slag andere toeslagen ja ik werk maar bwn je niet beter af als je thuis zit of asiel aanvraagd ? Niet rasistich bedoeld maar met een klein inkomen moet ik nog steeds belasting betalen

1 Reactie
pauudje
pauudje23 sep. 2022 - 13:09

Beste Theu Ik betaal nog liever 5 euro voor een m3 gas dan dat ik moet ruilen met welke asylzoeker dan ook of dat ik moet aankloppen bij welke instantie dan ook. En geen misverstand: ik leef van een aow uitkering en een heel klein pensioentje ,(waarvoor ik overigens 40 jaar lang trouw premie heb betaald ) Vrijheid veiligheid en onafhankelijkheid zijn met geen goud te betalen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!