Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: “Betere uitwerking energieplafond nodig”

21-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2726 keer bekeken
  •  
geld_schulden_20220407

Met het op Prinsjesdag gepresenteerde prijsplafond voor energie kunnen consumenten makkelijker hun energierekening betalen. De Consumentenbond meldt blij te zijn dat consumenten meer lucht krijgen, maar vindt dat de uitwerking beter moet. Het huidige voorstel doet niets voor huishoudens op een warmtenet en consumenten die met elektriciteit verwarmen hebben het nakijken, constateert de consumentenorganisatie.

Het idee achter het energieplafond is dat het prijsniveau terug wordt gebracht naar die van begin 2022, voordat de oorlog in Oekraïne de prijzen nog verder opjaagde. Het prijsplafond geldt tot een gemiddeld verbruik van 1200 kuub gas en 2400 kWh stroom. Daarboven geldt de huidige marktprijs.

Met het energieplafond betalen consumenten straks 1,50 cent voor een kuub gas. Dat is 0,75 cent minder dan de gemiddelde prijs voor gas in januari 2022. Voor elektriciteit geldt echter een tarief van 0,70 cent per kWh, dat is 0,17 cent bóven de prijs in januari. 

“Onbegrijpelijke keuze om stroomprijs niet te drukken”

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Wij vinden het een onbegrijpelijke keuze van het kabinet om vooral de gasprijs te drukken, maar de prijs voor stroom veel minder. Natuurlijk zijn we blij dat het plafond consumenten de winter door helpt, maar dit plan gaat regelrecht in tegen het beleid om consumenten te stimuleren van het gas af te gaan en over te schakelen op elektriciteit.”

Volgens Molenaar zijn consumenten die fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp hiervan de dupe. “Zij verbruiken immers veel meer stroom dan die 2400 kWh. Alle goede bedoelingen ten spijt, is het straks goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te stoken. Dat is niet uit te leggen.”

Niks duidelijk over warmtetarieven

In de Miljoenennota staat bovendien niets over warmtetarieven die gelden voor warmtenetten en blokverwarming die vooral veel voorkomen in huurhuizen. Deze tarieven zijn, ondanks herhaaldelijke kritiek van de Consumentenbond, nog steeds gekoppeld aan de gasprijs. 

“Het lijkt alsof de plannenmakers deze groep zijn vergeten”, stelt Molenaar. “De nu aangekondigde subsidie op de gastarieven verandert niets aan de hoge marktprijs voor gas. Dus schieten de warmtetarieven voor 2023 omhoog. Ook hier moet een regeling voor komen.”

“Graag structurele garantie dat subsidiepot niet leeg raakt”

De Consumentenbond is positief over de verruiming van de subsidies voor consumenten om hun huis te verduurzamen in 2023. Al zou een structurele garantie dat de subsidiepot niet leeg raakt, beter zijn. Dat zou consumenten die eerst moeten investeren en pas maanden later een subsidiebeschikking krijgen, veel meer zekerheid geven.

Nog geen verplichtingen voor particuliere verhuurders

Ook het extra geld dat gemeenten krijgen om slecht geïsoleerde huurwoningen aan te pakken is volgens de Consumentenbond hard nodig. Maar door zich vooral te richten op woningcorporaties, mist het kabinet kansen. 

“Particuliere verhuurders worden nergens toe verplicht. Maar we zien vaak dat die geen vinger uitsteken om huizen energiezuiniger te maken. Daardoor zitten de huurders met een hoge energierekening, terwijl ze ook nog een hogere huur betalen dan gemiddeld. We horen graag van het kabinet hoe ze dat gaat oplossen.”

Bron: de Consumentenbond

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Adhub
Adhub3 okt. 2022 - 15:33

Tip om deze barre tijden door te komen: als je in een oud huis woont met (onbemeterd) kookgas. Gebruik dit dan om je bad te vullen, koffie te zetten, de afwas te doen, de keuken te verwarmen etc. Je betaalt toch een vast tarief per maand.

Cks
Cks24 sep. 2022 - 13:37

Ik vind het onbegrijpelijk de door overheid vastgestelde plafond bedragen voor € 1,50 per m3 gas en € 0.70 per kWh. Het plafond bedrag voor gas is het tweevoudige van de normale gas prijs, terwijl voor elektra het plafond bedrag tenminste het viervoudige van de normale elektra prijs is. Ik dacht dat we het gasverbruik wilde verminderen? Hiermee gaan de mensen met elektrische verwarming/warmtepompen de gasverbruikers subsidiëren. Mijn advies op basis hiervan dus: zoveel mogelijk gas stoken en de hybride stand van de CV-ketel uitzetten wanneer mogelijk. Dit is een totaal verkeerd signaal. Waarom niet gewoon een plafond op het totale energie verbruik. 1200 m3 gas x 35 MJ per m3 + 2400 kWh x 3,6 MJ = 50.640 MJ als plafond voor energie. Met een plafond prijs 1200 x € 1,50 + 2400 × € 0,70 = € 3480 / 50.640 MJ = € 0,06872 per MJ energie verbruik tot het plafond. Onafhankelijk van welke energie bron: gas, elektra, warmtenet. De hybride stand van de CV-ketel kan dan gewoon aanblijven. Dit is eerlijker ook voor de mensen die al geïnvesteerd hebben in energie besparende maatregelen, zoals de hybride CV-ketel en warmtepomp. En de eenvoudige regel makkelijk voor de energie bedrijven om te hanteren.

Rubiks
Rubiks21 sep. 2022 - 21:28

Beste CB, Fijn dat er een maximum prijs voor energie komt en ik snap dat grootverbruikers meer mogen betalen echter heeft het uitgangspunt van een gemiddeld verbruik waarvoor de korting gaat gelden vervelende gevolgen voor personen met blokverwarming. Zo hebben wij bijvoorbeeld als kleine VVE 1 cv ketel op 3 huishoudens(blokverwarming). Wij overstijgen dus het gemiddeld verbruik daar wij op een verbruik van 3/4 x zoveel zitten dan waar de overheid van uitgaat. Wij zijn echter geen grootverbruikers, hebben geen zwembad in de tuin of een villa te verwarmen. Het betreft normale woningen met een gemiddeld verbruik. Voor 70% van het verbruik blijven wij dus de hoofdprijs betalen. De maatregel van de overheid die mensen moet helpt ons dus niet. En met ons heel veel andere appartement eigenaren waarbij er sprake is van blokverwarmingen. Dit zou simpel opgelost kunnen worden door per aansluiting het gemiddeld verbruik te vermenigvuldigen met het aantal aangesloten woningen. Ruben

1 Reactie
theu
theu23 sep. 2022 - 10:56

Tellen is voor dit kabinet al een probleem . Problemen oplossen word nog moeilijker. Het zijn geen mensen uit de praktijk De dokter heeft opeens verstand van huizenbouw. De keukenprinses het leger De net uit de pamper boy weet alles over co uitstoot Nee wij hebben een kabinet waar een poppenkast met jan klaasen en katrijn het nog beter zou doen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!