De premie voor de ziektekostenverzekering is sinds 2006 met gemiddeld 61 procent gestegen, berekende vergelijkingswebsite Pricewise. Sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel ging de gemiddelde zorgpremie van 85,58 euro per maand naar 137,42 euro per maand volgend jaar.
Tot 2006 was er een zorgverzekeringstelsel waarbij mensen die minder dan een bepaald bedrag verdienden in het ziekenfonds zaten en mensen die meer loon kregen particulier verzekerd waren.
Sinds 2006 heeft iedereen dezelfde basisverzekering bij een van de commerciële zorgverzekeraars. Daarbovenop kunnen mensen kiezen voor een aanvullende verzekering.
Sinds de invoering van dat nieuwe stelsel is de basisverzekering vrijwel elk jaar duurder geworden, stelt Pricewise. Alleen in 2008 en 2014 was er een daling.
Omdat de zorgkosten elk jaar toenemen, moet ook de verzekeringspremie omhoog. In 2023 zijn de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en meer duurdere behandelingen en medicijnen belangrijke oorzaken voor de premiestijging, stelt Pricewise.
Ook hogere lonen in de zorg en hoge energiekosten spelen mee, aldus de prijsvergelijker.
De nominale zorgpremie is een richtlijn van de overheid die aangeeft welk bedrag verzekeraars zouden moeten vragen van hun verzekerden om de kosten te dekken. Volgend jaar bedraagt die 1649 euro of 137,42 euro per maand.
Verzekeraars kunnen daar echter van afwijken. De laagste basispremie is dan ook 122,95 euro per maand, terwijl de hoogste 156,50 euro per maand kost. ANP
Meer weten? Kassa schreef meer over dit onderwerp:
Thema's:
Meer over:
nominale zorgpremie, overheid, zorgstelsel, zorgverzekeringspremie, pricewise, consument, zorgHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dat is gewoon marktwerking, er is veel vraag naar zorg. Ja iedereen wil genezen als hij/zij ziek is. En dus wordt gewoon de prijs oftewel winstmarge verhoogd. De vele directie moeten toch betaald worden en hun jaarlijkse bonus opstrijken. Simpele oplossing zoals centraal geregeld ziekenfonds levert niks op voor D66/VVD leden, is dus niet gewenst.
Men moet nu toch na jaren er achter zijn gekomen dat Marktwerking o.a. in de Zorg NIET werkt!! Het onvoordelig , maar nog erger het splijt groepen mensen o.a. Hoger en Lager Inkomens ! De SOLIDARITEIT is WEG !!! Terug naar de oude ZIEKENFONDSEN !! Dat is tenminste SOLIDARITEIT TUSSEN MENSEN !!
Hmm, beter gesitueerden betalen toch meer dan minder gefortuneerden? En weet u nog het verschil tussen particulier en ziekenfonds vroeger? Ook vraag ik me af of met de stijgende medische kosten het met een ziekenfondssysteem voor de armeren veel goedkoper zou zijn dan nu.
Wat te denken van het dure verslindende apparaat dat jeugdzorg heet. Mevr. Helder vertelde in het programma Tribune, de moeite waard om terug te kijken, dat we mogen gaan omdenken, het mag "op de schop" maar wanneer. Tot alle hulpverleners die in de kamertje dik hun geld zitten te verdienen rijk genoeg zijn. laat ze de hulp gaan bieden bij de mensen thuis. Zo ook de gelden van de WMO aanvragen, de miljoenen hiervan sluizen weg naar al het personeel wat al de administratie van de aanvragen en afwijzingen zit te doen. Laat mevr. van Helder hier ook een goed werkende oplossing voor bedenken. Dat zal de Zorg goedkoper kunnen maken.
mensen moeten eens op houden de schuld te leggen bij de vergrijzing, vele vergeten dat kinderen gratis zorg krijgen waar iedereen voor moet betalen, ook de mensen die geen kinderen hebben. Wat ook vele vergeten is dat hier een hele hoop gelukzoekers/asielszoekers zijn die nergens voor hoeven te betalen, dit doen wij allemaal voor ze dus ja dat moet ergens vandaan komen, dus geef ouderen hiervoor niet de schuld want die hebben hun hele leven al premie betaald en ze hebben er recht op om nu geholpen te worden
Maar de feiten wijzen toch echt uit dat de vergrijzing een fors onderdeel is van de toenemende kosten. De kosten voor dementie, kanker en hart- en vaatziekten stijgen heel hard. Vanaf de leeftijd van 70 jaar in het bijzonder. In 2060 bedragen alle kosten bij elkaar 291 miljard euro. Dat heeft niks met de 'schuld' geven aan ouderen. Net zo min als de schuld geven aan vluchtelingen die op dit gigantische nationale budget maar weinig invloed hebben.
De gemiddelde zorgkosten voor 65 plussers bijna drie zo hoog als de zorgkosten van mannen en vrouwen tot 65 jaar tezamen. Kijk eens bij onderstaande link. Op pagina 16 zie je de feiten rond zorgkosten en leeftijd. Vanaf 70 jaar gaan die kosten sky high. Het is gewoon een feit. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270082001.pdf
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!