Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

HEMA stopt verkoop van onveilig spiraal-fietsslot na onderzoek Kassa

09-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6104 keer bekeken
  •  

Winkelketen HEMA stopt tijdelijk met de verkoop van fietssloten met de naam 'spiraalslot’' Ook voeren ze een kassablokkade in. Het gaat hierbij om zowel de rode als zwarte variant. Het bedrijf wil de kwaliteit en betrouwbaarheid van de sloten nader onderzoeken. 

Dat laat HEMA weten na een steekproef van consumentenprogramma Kassa (BNNVARA), waaruit blijkt dat deze sloten regelmatig zijn te openen met sleutels van andere sloten van hetzelfde model.

Test

Kassa ging langs bij negen verschillende filialen van Hema. Bij vier van deze filialen was het mogelijk om een slot met een andere sleutel te openen. In de meeste gevallen ging het om éénrichtingsverkeer, waarbij sleutels van slot A wel werken bij slot B, maar niet andersom.

Er werden ook twee sloten gevonden uit dezelfde vestiging, waarvan de sleutels op allebei de sloten pasten.

Eerdere uitzending

In 2017 werd HEMA ook al op de vingers getikt in een uitzending van Kassa. Eén op de zes sloten met de naam ‘ketting met slot’ bleek toen te openen met de sleutel van een ander slot.

Sommige sleutels openden maar liefst drie of meer sloten. Eén slot kon de redactie met maar liefst dertien andere sleutels openen.  

De boefjes

Volgens HEMA is geen enkel slotcilinder uniek. "Een klasse 1 slot zou minder variaties sleutelcodes- en cilinders hebben dan een klasse 2 of 3 slot, maar je hebt het dan nog steeds over minimaal duizend variaties", aldus een woordvoerder.

"Hierdoor is de kans zeer gering dat je met dezelfde sleutel ook een ander slot kan openen. Dat zou ook moeten gelden voor het HEMA spiraalslot en daarom zoeken wij dat nu tot de bodem uit."

Voor de meeste fietsverzekeringen, waaronder de fietsverzekering van de HEMA, heb je een ART-categorie 2-slot nodig. Met het spiraalslot van de HEMA, ben je dus niet verzekerd. 

Klanten die niet tevreden zijn over het slot, kunnen volgens HEMA hun geld terugkrijgen.

Fietsendiefstal

Volgens Stichting ART, die zich inzet om diefstal van tweewielers te voorkomen, zit het spiraalslot van de HEMA kwalitatief gezien aan de onderkant. Dit slot voldoet ook niet aan de vereisten om het keurmerk ART te krijgen. "Dit spiraalslot is meer bedoeld voor mensen die met hun kinderen op pad gaan, en bijvoorbeeld een driewielertje vast willen maken", aldus voorzitter Martijn van Eikenhorst. 

Hoe duurder de fiets, hoe belangrijker om die goed vast te zetten. Fietsdiefstal is het meest voorkomende vermogensdelict. Voorzitter Guus Wesslink van Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE): "Vooral elektrische fietsen zijn in trek bij fietsendieven. De gelegenheidsdief komt nauwelijks meer aan bod. Steeds vaker zie je mobiele bendes. Die komen met een busje, doen zich voor als gemeentewerkers, slijpen de sloten er af, en laden een tiental fietsen in."

Tips om fietsendiefstal te voorkomen

De Fietsersbond geeft advies om fietsdiefstal te voorkomen. Vijf van hun belangrijkste adviezen:

  • Zorg altijd voor twee sloten. Bijvoorbeeld een ring- en kettingslot. Hierdoor krijgt de dief een extra uitdaging en is hij minder geneigd de fiets mee te nemen;
  • Bevestig de fiets aan een vast object, zoals een boom of lantaarnpaal;
  • Stal de fiets op een plek waar mensen staan te wachten, zoals een bushalte. Een alternatief is een plek waar het druk is, zoals een terras;
  • Maak je slot hoog en flexibel vast. Dit voorkomt dat er op kan worden geslagen met bijvoorbeeld een steen;
  • Maak gebruik van ART-goedgekeurde sloten, het liefst ART-2. Deze sloten zijn uitgebreid getest;

Op de site van de Fietsersbond staat meer informatie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!