Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fietssloten HEMA makkelijk te openen met andere sleutel

13-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2197 keer bekeken
  •  
Slot Hema 2
Nederland is een echt fietsland. Duizenden mensen gaan elke dag met hun fiets naar het werk of naar school. Om je fiets te beveiligen zet je ‘m natuurlijk op slot, met bijvoorbeeld een ringslot of een ketting. En dan mag je er vanuit gaan dat jouw slot alléén opengaat met jouw sleutel. Maar dit blijkt bij een model kettingslot van HEMA niet helemaal het geval te zijn.
HEMA-slot
Kassa kreeg een mailtje van student Jan Willem. Hij wil op een dag zijn fiets pakken op het station. In de overtuiging zijn fiets gevonden te hebben, steekt hij zijn sleutel in het slot en maakt hem open. Maar dan komt hij erachter dat zijn fiets een stukje verderop staat en hij per ongeluk andermans fiets heeft opengemaakt. Wat blijkt: zowel zijn fiets als de fiets van de onbekende is vastgemaakt met hetzelfde HEMA-slot.
Onderzoek
Kassa vindt dit een opmerkelijk verhaal en besluit zelf de proef op de som te nemen. We gaan langs bij vier verschillende HEMA-filialen en kopen in totaal veertien sloten. Op de redactie testen we alle sloten op elkaar: alle sleutels op alle sloten. Wat blijkt: 1 op de 6 tests gaat open met de sleutel van een ander slot. Er zitten zelfs vijf sleutels tussen die drie of meer sloten open krijgen. Ook zit er een slot tussen dat met alle andere dertien sleutels open gaat. Geen geruststellende resultaten dus.
We leggen onze bevindingen voor aan Ferry Smith, voorzitter van Stichting ART . Deze organisatie is heeft een Nederlandse keurmerk op het gebied van tweewielersloten. Smith geeft aan de resultaten opmerkelijk te vinden. Van een slot van €6,- zou je dit niet mogen verwachten, vindt hij.
Slot Hema
2 Sterren Safety Level
De kritiek ligt vooral op het ‘safety level’ van twee sterren dat op de verpakking van het kettingslot te zien is. Deze sterren suggereren dat het slot getest is, maar informatie hierover is nergens terug te vinden. Volgens Ferry hebben deze sterren dan ook geen betekenis. “Wil je zekerheid op het gebied van fietssloten, zoek dan altijd naar het ART-keurmerk.” Een overzicht van sloten die wél gekeurd zijn is te vinden op hun site .
Andere sloten
We zijn uiteraard benieuwd of er zich iets vergelijkbaars voordoet bij de sloten van Action en Blokker . Deze test is hier te bekijken .
We kopen van twee modellen sloten bij Action. We testen 10 ‘Cable Lock with Bracelet’ (€2,89) sloten op elkaar. Eén op de tien keer gaat een slot open met een andere sleutel, er zit ook één slot tussen dat opengaat met drie andere sleutels. Van het Action ‘Techno Spiraalslot’ (€1,79) kopen we er negen. Van de 72 tests gaat het 4 keer mis en gaat er een slot open met een andere sleutel.
Ook testen we een fietsslot van Blokker, het Blokker Spiraalslot (€7,99). Bij drie winkels kopen we in totaal acht sloten. Het lukte hier slechts één keer om een slot met een andere sleutel open te krijgen.
Lees de reacties van HEMA, Action en Blokker in het blokje aan de rechterkant of klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!