Kassa

Help je huisdier oud en nieuw door met deze tips!

29-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4052 keer bekeken
  •  
Kat bang 1127

De jaarwisseling is vaak een stressvolle periode, al helemaal voor je huisdier. Door het vuurwerkverbod zal er minder vuurwerk worden afgestoken dan gebruikelijk. Maar toch... Honden, katten en andere huisdieren zijn niet gewend aan knallend vuurwerk en kunnen hierdoor enorm bang worden. Hoe kun je deze feestelijke tijd ook fijn laten zijn voor je huisdier? Kassa geeft je negen handige tips!

1. Zorg voor afleiding

Als je huisdier iets heeft waar die zich op kan focussen, zal deze minder letten op het geknal en de flitsen van het vuurwerk. Geef je hond bijvoorbeeld een bot om op te kunnen kauwen of zorg voor een speeltje waar die mee kan spelen. Een traktatie doet het ook altijd goed. Daarnaast is afleidend geluid handig om de herrie van buiten te maskeren. Zet de tv iets harder aan of laat muziek uit de radio klinken.

2. Troosten bij angst

Een huisdier troosten werd tot voor kort afgedaan als een slecht idee, omdat angstige gevoelens bevestigd en versterkt zouden kunnen worden. Nieuw onderzoek maakt onderscheid tussen gedrag en emotie bij een dier. Een angstaanval door geknal is geen gedrag maar een emotionele reactie. Ook bij mensen helpt het als je wel troost biedt bij angst, dus bij dieren ook. 'Fout' gedrag kun je bevestigen door het gedrag te belonen, maar daar is hier geen sprake van. Geruststellend toespreken of even vasthouden kan dus helpen tegen de angst. 

3. Laat ze weg kunnen kruipen naar hun plekje

Als je huisdier het te eng vindt worden, wil deze weleens ergens in wegkruipen. De meeste huisdieren hebben een vast plekje in huis waar ze zich graag terugtrekken, zoals een mandje of onder je bed. Het beste advies is om je huisdier dit gewoon te laten doen. Ze gaan naar deze plekjes omdat ze zich hier veilig voelen. Als je ze probeert uit deze plek te trekken, worden ze alleen maar onrustiger en angstiger. Wanneer je huisdier door heeft dat er niets aan de hand is komt deze vanzelf weer tevoorschijn.

4. Laat ze niet naar buiten gaan

Door de schrik van het vuurwerk kan je huisdier in paniek raken en proberen te ontsnappen. Houd daarom rond de jaarwisseling ramen en deuren gesloten, zodat hij/zij niet naar buiten kan vluchten. Verder is het verstandig om je hond al ruim voor het vuurwerkspektakel uitgebreid uitgelaten te hebben. Hierdoor hoeven ze niet meer naar buiten en zijn ze vaak uitgeput waardoor ze minder aandacht aan het vuurwerk geven, of zelfs in slaap zijn gevallen. Volgens de Dierenbescherming kun je de kat ook beter binnenlaten, door de ramen, deuren en het kattenluikje goed te sluiten.

5. Geen kalmeringsmiddelen 

De Dierenbescherming raadt het af om je huisdier kalmerende medicijnen te geven, zeggen ze op hun website. De organisatie meldt dat het dier in veel gevallen wel wordt verdoofd, maar dat het gehoor hetzelfde blijft of zelfs gevoeliger. Het dier is dan nog altijd angstig, maar kan er dan niet op reageren, aldus de dierenorganisatie.

6. Oorbeschermers

Er zijn geluidwerende doppen en koptelefoons die je je huisdier kan opzetten. Ter gewenning kun je deze een paar dagen voor Oudjaar alvast uitproberen.

7. Wennen aan vuurwerk- en onweersgeluiden

Je kan je huisdier ook aan de klappen laten wennen door het afspelen van een cd’tje met vuurwerk- en onweersgeluiden. Hiermee begin je een paar dagen van tevoren en laat je afspelen, terwijl je zelf geen aandacht geeft aan de klappen. Je huisdier raakt meer gewend aan harde geluiden en merkt aan jouw desinteresse in het geknal dat er niets aan de hand is. Zet door de dag heen het volume steeds iets harder en je dier gaat steeds meer wennen aan harde knallen. Door tijdens het cd’tje ook met het dier te spelen kan deze het geluid ook met iets positiefs associëren. Dit werkt het beste bij jonge dieren die nog geen angst hebben ontwikkeld voor vuurwerk, aldus dierengedragsdeskundige Eline van Teygeler.

Je kan ook op YouTube zoeken naar filmpjes waar deze klappen op te horen zijn. Zie hier een voorbeeld.

8. Waarschuw je omgeving

Als één van je buren tóch besluit om vuurwerk af te steken, geef dan aan dat je huisdier dat niet prettig vindt. Vraag de buur om het vuurwerk niet voor je huis af te steken. Dat scheelt al een hoop in de luidheid van de knallen, waardoor de schrikreactie bij je huisdier ook wat minder groot zal zijn.

9. Laat ze niet alleen

Voor je huisdier is de jaarwisseling een spannende dag. Laat ze daarom niet alleen, want dat maakt het des te spannender voor ze. Zeker als er een harde knal te horen is, is het voor je viervoeter geruststellend om te weten dat een vertrouwd persoon in de buurt is.

Bron: DAP Bommelerwaard-Zuid, Dierenzorggids, RTL, Petplan, Doggo

Artikel geüpdatet december 2021

Heb jij een vraag over huisdieren of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! 

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via de reacties hieronder.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

PatriciaHoge
PatriciaHoge8 jan. 2022 - 17:01

Ik heb een handig blog geschreven over het oplossen van vuurwerkangst. Wellicht kun je daar ook nog tips uit halen. Het blog vind je hier: https://www.zephalindadogcoach.nl/vuurwerkangst-bij-honden-oplossen

Helen 66
Helen 6631 dec. 2021 - 13:13

Het vuurwerk van tegenwoordig is meer oorlogsgeweld dan siervuurwerk en wat rotjes zoals vroeger. Ramen gesprongen in onze straat van de explosies. En of je buren het nu afsteken voor hun eigen huis of voor die van jou of beide, maakt niets meer uit. En de troep woedt niet opgeruimd. Je weet niet wat je ziet de volgende dag. De hele week al basischoolleeftijd kinderen met hard! vuurwerk, zonder toezicht van volwassenen en zonder vuurwerkbril. Die brillen worden uitgereikt op school en meteen op straat gegooid (? te lastig? niet cool?). De 1e kliko in mijn straat is er al aangegaan vanmorgen.

tienalf
tienalf30 dec. 2021 - 10:26

Tip voor degenen die wat zien in homeopathie: Stramonium D30 (VSM) 3 x daags wat korreltjes oplossen in een beetje water. Dan gewoon door het voer roeren. Katten: 1 tot 2 korreltjes. Honden klein: 2 korreltjes, middel 4 korreltjes, groot 6 korreltjes, zeer groot 8 korreltjes. Helpt vaak goed. En het kan zeker geen kwaad.

agapon1951
agapon195129 dec. 2021 - 13:07

Zet een hond mand of kattenmand onder een tafel en doe er een deken overheen die houdt geluid tegen en geeft tevens een veiliger gevoel. Helpt tot nu toe vrij goed bij de huisdieren. Vraag mij overigens af waarom het gehele jaar door, nu al ruim 2 1/2 jaar hier in Alkmaar totaal geen stappen ondernomen worden, ondanks de vele vele vele klachten om het een stop toe te roepen. Als je in de avond de laatste rondje maakt met je huisdier wordt je regelmatig verrast door zwaar vuurwerk van een stelletje idioten die tot zelfs 12 uur en later in de nacht door gaan. Als politie /hulpverleners vervolgens geconfronteerd worden met vuurwerk is met name de politie die een sigaar uit eigen doos krijgt, immers zij hebben al die tijd in feite net als de wijkagenten, jeugdtoezicht etc. niets gedaan dit tegen te gaan. Ook als zij geattendeerd worden dat er tussen bepaalde tijdstippen op vaste plaatsen afgestoken wordt, gaat het gewoon door.

gerardvantol
gerardvantol29 dec. 2021 - 13:03

Onze hondjes hebben van jongs af altijd gewoon de normale dingen gedaan, ook als er vanaf 1 oktober vuurwerk wordt afgestoken. Wij doen niet schrikachtig en dus denken zij dat alles normaal is. Nooit problemen gehad met ze. Natuurlijk als met jaarwisseling de boel echt losgaat blijven ze binnen, maar meestal liggen ze dan op hun vaste mandje of in de bench heerlijk te slapen.

Helen 66
Helen 6629 dec. 2021 - 11:52

Tip: sluit de overgordijnen of Luxaflex oid, want de dieren hebben ook veel last van de lichtflitsen. En er bestaan wel degelijk medicijnen die wel helpen tegen angst. Zelf gebruiken we al jaren Pexion 100 mg voor onze dwergteckel. 2 dagen van te voren beginnen en stoppen /afbouwen op 1 januari. Vraag ernaar bij je eigen dierenarts. Ze worden er niet suf van en blijven alert. Hond tussen je in op de bank en TV wat harder dan normaal. Laat het dier uit om half 12 voor een kort rondje en /of na 3 uur 's nachts als het weer rustig(er) is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!