Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vuurwerkverbod met oud en nieuw: wat mag je wel en niet afsteken?

26-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4432 keer bekeken
  •  
vuurwerk sterretjes 1127

Vorig jaar werd voor het eerst een landelijk vuurwerkverbod ingesteld. Dit jaar wordt het verbod herhaald, vanwege de coronapandemie. Maar wat zijn de precieze regels? En wat is het 'fop en schertsvuurwerk’ dat nog wel mag worden afgestoken? In dit artikel leggen we het uit.

Het is weer bijna het einde van het jaar, dus vuurwerk staat weer hoog op de agenda. In november heeft het demissionaire kabinet besloten om wederom een landelijk verbod te handhaven op het afsteken én de verkoop van vuurwerk. De reden daarvan is een nog altijd hoge druk op de zorg vanwege het coronavirus. Toch betekent het niet per se dat dit jaar niet knallend wordt afgesloten.

Geen verkoop en vervoer

Door het verbod mogen winkels geen vuurwerk verkopen aan consumenten. Daarvoor komt een financiële compensatie, zo is bekendgemaakt. Voor de consument betekent het dat je geen vuurwerk in bezit mag hebben in het openbaar en het ook niet mag afsteken. 

Boete is minstens honderd euro

Doe je dit wel, dan kan een boete van minimaal 100 euro volgen. Als een boete hoger dan 100 euro is, volgt automatisch een aantekening bij Justitie. Volgens Rijksoverheid hangt de hoogte af van het soort vuurwerk, de hoeveelheid en in hoeverre je al vaker de overtreding hebt begaan. Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij te maken krijgen met stichting Halt.

Uitzonderingen

Toch zijn er diverse uitzonderingen op de regel. Zo mag je als consument wél maximaal 25 kilogram legaal vuurwerk in huis hebben, als dat tenminste twee jaar geleden is gekocht. Het vervoeren van vuurwerk is daarentegen weer verboden. 

Fop- en schertsvuurwerk afsteken mag

Wil je toch met oudjaar vuurwerk afsteken? Een beperkt assortiment is wel toegestaan uit het laagste risiconiveau, categorie F1 genaamd. Het gaat dan om “fop- en schertsvuurwerk”, ook wel kindervuurwerk genoemd, dat weinig lawaai geeft. Daarbij gaat het om trektouwtjes, knalerwten, knetterballen, grondbloemen en sterretjes. Je mag dus legaal de alom bekende foto maken waarbij je sterretjes gebruikt om ‘2022’ in de lucht te schrijven. 

Carbidschieten

Over carbidschieten is ten tijde van publicatie nog geen landelijke uitspraak gedaan. Dat zou betekenen dat carbidschieten, net als vorig jaar, is toegestaan. Over carbidschieten moet aparte regelgeving worden gemaakt, omdat het niet onder de categorie “vuurwerk” valt. De gemeente kan daarentegen wel alsnog besluiten om het te verbieden middels een lokale verordening. Inmiddels hebben de eerste gemeenten laten weten dat carbidschieten dit jaar verboden is, waaronder de gemeente Zwolle.

Professionele vuurwerkshows

Tot slot zijn professionele vuurwerkshows niet verboden. Gemeenten kunnen besluiten om zo’n show te organiseren, om er alsnog een knalfeest van te maken. Toch blijft het nog even afwachten of dat mogelijk gaat zijn, gezien de huidige coronamaatregelen. Een dergelijke show trekt vaak veel publiek aan. Dan bestaat de kans dat het ook voor het virus een knalfeest wordt.

De trend van de afgelopen jaren

Hoewel het vuurwerkverbod pas is ingevoerd tijdens de coronapandemie, lijkt een relatief groot gedeelte van de samenleving al langer voorstander te zijn van een algeheel vuurwerkverbod. In 2016 was 55 procent van de samenleving er voorstander van om consumentenvuurwerk definitief te verbieden, om het vervolgens te vervangen voor professionele vuurwerkshows. In de tussentijd is dat aantal gegroeid. Vorig jaar gaf zelfs 65 procent aan een vuurwerkverbod te steunen. Dit blijkt uit jaarlijkse onderzoeken van I&O Research. 

Bron: Rijksoverheid, I&O research, RTV Oost

Heb jij een vraag over vuurwerk? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

endemion
endemion31 dec. 2021 - 22:51

Wie zijn zij nu helemaal om een mens, je weet wel dat wezen met de hoogste autoriteit op aarde een verbod op te leggen!? Hoe meer verzet tegen zo'n zooi des te beter. Weg met die illusie van een autoriteit die boven de mens staat.

Helen 66
Helen 6631 dec. 2021 - 13:04

Wat heb je aan een vuurwerkverbod als er niet wordt gehandhaafd? NIETS! Ik heb niets tegen siervuurwerk en rotjes op Oudejaarsavond, maar dit oorlogsgeweld is niet leuk meer. Wakker worden met geknal en dan de hele dag door en 's nachts om half 2 en 4 uur weer wakker worden omdat een of andere idioot het leuk vind op straat te lopen knallen midden in der nacht. Het hele jaar door wordt er tegenwoordig geknald: met verjaardagen, barbecues, diploma uitreiking, als Ajax wint, als Max V. wint, enz. enz. Hoog tijd dat slappe Grapperhaus wordt vervangen .

KasjavH
KasjavH31 dec. 2021 - 11:43

Mensen hebben lak aan vuurwerkverbod, overal zie je jongeren mee vuurwerk

Graza
Graza28 dec. 2021 - 0:01

Vandaag discussie geweest over te kram op de arbeidsmarkt. Ik vind dat wat onzin. Vorig jaar en dit jaar was ik op zoek naar parttime werk. De meeste reacties: 1. Je taal voldoet niet aan onze verwachtingen. ( ik ben Pools, toch maar cv verstuurd, geen gesprek ingevoerd..). 2. U bent te hoog / te laag opgeleid ( afhankelijk van functie). 3. Wij zijn jonge team en zoeken bij ons passende collega.. ik ben geen 18 meer, he). 4. Bij ons is alleen voltijd vacatures, geen parttime. 5. Zonder ervaring niet / tja ervaring fijn toch niet deze opleiding. 6. Helaas we hebben geen vacatures met Poolse taal ( ik zocht geen Poolse taal, ik reageerde op een Nederlandse vacature). 7. Geen antwoord. 8. Ook als je je laat zich inschrijven bij een Uzb ( vaak anders kan men op een vacature niet reageren) dan vaak weten ze dat zelfs niet, sommige Uzb's kijken zelfs niet na. Nu overal erg hard gesproken : we missen mensen voor een werk...

1 Reactie
Helen 66
Helen 6631 dec. 2021 - 13:07

word BOA, hief je niets voor te kennen of te kunnen. Zeer korte opleiding en taal maakt niet uit, als je maar bonnen kunt schrijven (hoeft niet in perfect Nederlands).

Willem1950
Willem195027 dec. 2021 - 20:08

Vuurwerkverbod, welk vuurwerkverbod. Ik woon in het Westland en hier is geen vuurwerkverbod hoor. Nu dit jaar hebben we al ruim 130 oudejaarsavonden gehad met heel veel vuurwerk en tot diep in de nacht. Wie je ook aanschrijft niets en niemand reageert, gelukkig hebben we hier ook al vele jaren geen enkele vorm van handhaving hier, de kreet "dienstbaarheid en waakzaamheid" geld hier al vele jaren niet meer. Hier mag alles, hier kan alles en doet een ieder wat hij maar wil, en niemand die daar op reageert. Eind van de week moeten we de ramen afplakken en alles beschermen voor de grote bommen die tot ontploffing zullen komen, de dieren hier moeten we volstoppen met medicijnen om ze de avond te laten overleven dus we gaan hier weer een leuke tijd tegemoet. Ik heb eens een politieke partij benaderd, het antwoord werd afgedaan dat het de mentaliteit was, en daar kun je het mee doen hier. recentelijk heeft de gemeente Westland hier een grote vuilnisbelt gecreërd door de vuilniszakken op te hangen aan haken aan de lantarenpalen in alle straten dus als dat ook nog eens de fik in gaat oei oei oei.

pk49
pk4927 dec. 2021 - 14:07

hier Brabant worden busjes vol met die troep uit België ingevoerd. Heel af en toe wordt er een controle gehouden door de poltie en vuurwerk in beslag genomen. Voor de rest is het dagelijks knallen wat wij aan moeten horen. Zoals gewoonlijk in ons land, wordt het handhaven verwaarloosd en doet iedereen maar wat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!