Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Helm verplicht voor jonge en oude fietsers'

06-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fietshelm_06.jpg
Om het aantal gewonden en doden in het verkeer te verminderen zijn impopulaire maatregelen nodig. Te denken valt aan onder meer een helmplicht voor kinderen , ouderen en snorfietsers en strengere handhaving van maximumsnelheden.
'Impopulaire maatregelen nodig'
De SWOV heeft op verzoek van het ministerie en de ANWB gekeken hoe het verkeer veiliger kan worden gemaakt. Volgens de onderzoekers zijn impopulaire maatregelen nodig om het aantal doden en gewonden in het verkeer te verminderen. Te denken valt aan onder meer een helmplicht voor kinderen, ouderen en snorfietsers en strengere handhaving van maximumsnelheden.
'Geen helmplicht', zegt minister
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ziet niets in een helmplicht voor (snor)fietsers. Dat zei ze vrijdag in een reactie op de studie. Ze wil wel kijken hoe ze het dragen van fietshelmen kan stimuleren, maar het blijft vrijwillig.
'Vooral veiligheid wegen verbeteren'
De studie komt met achttien voorstellen. We moeten hieruit een ,,paar verstandige maatregelen kiezen'', aldus Schultz. Daarbij wordt overwegend gekeken naar provinciale en gemeentewegen. Ze wil vooral de veiligheid voor fietsers verbeteren. Dat kan volgens haar bijvoorbeeld door onveilige plekken aan te pakken en op sommige plekken beter op snelheid van auto's te controleren.
Verkeersdoden
De doelstelling van het kabinet is maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig gewonden in 2020. In 2013 werden in Nederland 570 verkeersdoden en 18.800 ernstig gewonden geteld. Relatief veel verkeersdoden zijn te betreuren onder 65-plussers en jongeren tussen 16 en 24 jaar.
Vaak ouderen betrokken bij ongevallen
Bij de ernstig gewonden in het verkeer zijn fietsers het grootste probleem. Er vallen steeds meer gewonden bij fiets-fiets-ongevallen en eenzijdige fietsongelukken. Volgens de SWOV is een groeiend aantal ouderen betrokken bij dit soort incidenten. Ze zijn meer gaan fietsen en zijn relatief kwetsbaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!