Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Helft patiënten krijgt medicijnen niet mee bij apotheek door leveringsproblemen

14 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pillen medicijnen 930x520
De helft van alle patiënten die met een recept bij de apotheek komen, krijgt het voorgeschreven medicijn niet direct mee. Dat meldt Patiënten Federatie Nederland op basis van onderzoek onder bijna 10.000 mensen.
Patiënten die het middel niet meekrijgen moeten later terugkomen, krijgen een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of krijgen in het uiterste geval helemaal geen medicijnen mee. Van één patiënt is bekend dat zelfs de kankertherapie stopgezet moest worden vanwege een gebrek aan medicijnen.

'Leveringsproblemen groter'

Daarmee zijn de leveringsproblemen van medicijnen volgens de belangenorganisatie groter geworden. Vijf jaar geleden bleek uit een vergelijkbaar onderzoek dat een op de drie het medicijn niet direct meekreeg. ,,Patiëntenfederatie Nederland vindt het onbestaanbaar dat zoveel mensen moeten wachten op voorgeschreven medicijnen. Het brengt de gezondheid in gevaar en tast de kwaliteit van leven aan.''
De patiëntenorganisatie wil dat overheid, fabrikanten, zorgverzekeraars, apothekers en patiënten snel met elkaar in gesprek gaan om ,,de chaos rond medicijnen'' te beëindigen. Het onderzoek is gedaan in opdracht van televisieprogramma Zembla. ANP

Meer over:

medicijnen, apotheek

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Olly 1
Olly 127 feb 2019 - 11:42

het is ronduit beschamend soms moet je wel drie keer terug komen om alles bij elkaar te krijgen. Kan me heel goed voorstellen dat mensen online bestellen.