Kassa

Handel in ongeopende pakketjes: wat moet je weten?

02-07-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
71848 keer bekeken
  •  
producten aliexpress pakketten 1127
Vijftig ongeopende ‘vermiste pakketjes’ voor 50 euro... Op verkoopplatformen als Marktplaats en Facebook Marketplace zie je dit soort advertenties voorbijkomen. Dit soort pakketten zijn een trend, mede doordat verschillende influencers hier zogeheten ‘unboxing’-video’s over plaatsen op sociale media als TikTok en YouTube. Kassa nam contact op met een verkoper en ging op pad om te achterhalen: Hoe gaat het kopen van dit soort vermiste pakketten in zijn werk? Waar komen ze vandaan? En wat is het risico?
De trend om verloren pakketjes uit te pakken in ‘unboxing’-video’s is ontstaan in Amerika. Inmiddels hebben ook allerlei Nederlandse influencers, waaronder Sara Verwoerd, Dionne Slager (bekend als OnneDi op YouTube), Thomas van Grinsven (bekend als Gewoon Thomas) en Enzo Knol, dit soort pakketjes in hun video’s in de schijnwerpers gezet. De influencers leggen tot wel 250 euro neer voor de verloren pakketjes en laten zien wat voor bijzondere vondsten zij hiertussen aantreffen. Influencer Sara opent in haar vlog meer dan 100 verloren AliExpress-pakketjes.
Dit soort video’s worden heel goed bekeken, want net als de influencers zijn ook de kijkers benieuwd naar de inhoud van deze ongeopende pakketjes. De kijkers gaan op hun beurt uit nieuwsgierigheid misschien ook wel dit soort ‘verloren’ pakketjes in huis halen om te kijken wat erin zit. Maar waar vind je ze?

Advertenties op Marktplaats en Facebook Marketplace

Op Facebook Marketplace vind je na het intypen van de zoekterm ‘AliExpress’ al gelijk meerdere advertenties met vermiste pakketjes. Op Marktplaats is het vinden van deze pakketten wat lastiger, doordat de site dit soort advertenties weert. Maar lukt het na een kleine zoektocht alsnog.
Zodra zo’n advertentie online komt, is het vaak binnen enkele minuten al verkocht óf offline gehaald door het platform. Deze ongeopende pakketten zijn op te halen in heel Nederland, bijvoorbeeld in Alkmaar, Amersfoort, Bergen op Zoom, Heerenveen, Nijmegen, Rosmalen, Tilburg en Zwijndrecht.

In strijd met voorwaarden Marktplaats

Marktplaats laat Kassa weten dat dergelijk advertenties in strijd zijn met hun voorwaarden en na een melding worden verwijderd. “Onderdeel van de standaard Marktplaats voorwaarden is dat advertenties waarin geen specifiek product wordt aangeboden, niet zijn toegestaan op het platform. Op dit moment gaat het hierbij om slechts enkele advertenties”, aldus een woordvoerder. De volledige reactie van Marktplaats vind je onderaan het artikel.

Waar komen dit soort pakketten vandaan?

De meeste pakketten zijn ooit besteld op Chinese webwinkels als AliExpress en Wish en hebben hun originele koper nooit bereikt. Uit de labels op de pakketten is op te maken dat de originele geadresseerde vaak uit Finland komt. Dit was ook het geval bij het pakket dat Kassa kocht.
De herkomst van deze verloren pakketjes is echter mysterieus. “Ze worden door mensen opgekocht bij bijvoorbeeld een distributiecentrum, waar de pakketjes terechtkomen als ze niet zijn afgeleverd. Vervolgens worden ze in bulk weer aangeboden op sociale media of websites”, stelt de NOS.
PostNL geeft tegenover EditieNL aan niet te weten waar de pakketjes vandaan komen, maar dat het niet mogelijk is dat het om pakketten verzonden via PostNL kan gaan. DHL zegt dat het onmogelijk is dat dit soort pakketten door verkopers op de legale manier zijn verkregen.

Langs bij een AliExpress-pakkettenhandelaar

Carmen Esselink, redacteur bij Kassa, nam via Marktplaats contact op met een handelaar in Nijmegen om te kijken hoe dit alles in zijn werk gaat. De afspraak was rap gemaakt en de verkoper reageerde snel en vriendelijk. Ze besloot de gok te wagen en erlangs te gaan om de pakketten op te halen.
Carmen: “Ik kwam aan bij een studentenhuis in Nijmegen, waar twee blonde jongens aan de deur kwamen. De verkoper bracht vier tassen naar beneden en ik zag al gelijk dat het troep was. De zogenaamde ‘ongeopende pakketjes’ waren namelijk al geopend. Zo zag ik gelijk een dweil en emmer uit een zak steken en was een andere zak gevuld met kleren.
Eenmaal thuisgekomen – na een intense treinreis met vier boodschappen tassen vol – bekeek ik mijn schermafbeeldingen van de Marktplaats-advertentie nog eens. Op de foto stonden duidelijk pakketten die nog ongeopend waren.”
AliExpress producten ongeopende pakketjes 1127
Carmen: “Ik heb een lijst gemaakt met alles wat ertussen zat. In de zakken zaten maar liefst zeven glazenwasapparaten – die er niet heel nuttig uitzien -, drie sleutelhangers, een horlogebandje, een zogeheten ‘waist-twisting disc’ (voor balansoefeningen), twee vingerloze handschoenen, vijf sets van drie mannenonderbroeken, vijf vrouwenslips, vijf fluorescerende tassen, drie tandplakverwijderaars, twee vesten, zeven nep spijkerbroekleggings en drie andere leggings. Ook zat er een blokfluit, een dweil met emmer, een krulapparaat, een epileerapparaat en een aantal niet-identificeerbare items in het pakket. Geen van deze producten zou ik ooit zelf hebben aangeschaft.” 
ongeopende pakketjes verzameling 1127

Pakket met ongeopende pakketjes komt nooit aan

Er is dus een levendige handel in ongeopende pakketjes die nooit bij hun eigenaar zijn aangekomen. Maar uit mails aan Kassa blijkt dat sommige mensen die dit soort ongeopende pakketjes online bestellen, ook nooit hun pakket hebben ontvangen.
Zo is er een handelaar in dit soort pakketten in Zoetermeer, die stelt dat de pakketten op bestelling leverbaar zijn. Deze handelaar is actief op Marktplaats, TikTok en Facebook Marketplace. De klant betaalt, maar ziet vervolgens nooit iets terug.
Niet alleen is het verkopen van ongeopende pakketten een obscuur zaakje, ook wordt er dus misbruik gemaakt van de nieuwsgierigheid van mensen naar deze pakketten en worden mensen opgelicht.

Risico’s van ongeopende pakketjes

Omdat het mogelijk louche zaken zijn, kan het zijn dat je zelf ook strafbaar bent als je ongeopende pakketjes koopt. Zodra de pakketten namelijk van diefstal afkomstig zijn, dan is dat strafbaar. Als jij dit soort pakketten dan koopt, ben je feitelijk gezien bezig met heling. Dat zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond tegen RTL Nieuws.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijst daarom de kopers op de risico's. "Het is heel vaag wie deze pakketten aanbiedt en onder welke voorwaarden een consument dit koopt. Daarom is het echt een gokje wagen", aldus een woordvoerder.
Om te controleren of het product dat jij koopt niet verboden is, heeft Marktplaats een aantal tips opgesteld. Deze vind je hier.

Reactie Marktplaats

Is jouw pakketje nooit aangekomen? Lees hier wat je dan kunt doen!
Bron: EditieNL, NOS, RTL Nieuws
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & BeantwoordHeb je zelf kennis in een bepaalde categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

FraMar1974
FraMar19746 jul. 2021 - 13:08

Vind u het niet krom dat mensen die zich met deze oplichterspraktijken bezig houden, hun gang kunnen gaan, maar als een argeloze consument hier intrapt, deze vervolgt kan worden voor heling. Is dat niet de omgekeerde wereld? Is dat rechtspraak? Daar waar het geld terechtkomt, daar ligt klaarblijkelijk het recht. Ik heb altijd geleerd dat vrouwe Justitia blind is, maar ze blijkt steeds vaker corrupt te zijn.

loek10
loek106 jul. 2021 - 7:53

Veel wijzer worden we niet van dit artikel. Zo is niet onderzocht waar de pakketjes ECHT vandaan komen en of het legale zaken betreft. Dit had wel diepgravender gekund

Withenfields
Withenfields5 jul. 2021 - 21:37

Inmiddels enige jaren geleden (5, 6?) kocht ik een ventilator uit China. Kwam aan, was perfect, gaf het aan vriendin. Toen bestelde ik nog eens twee stuks. Die kwamen nooit aan. Ik maakte contact met PostNL. Moest ik eerst contact maken met verkoper. Ja, leuk, maar spreek ik Chinees? Nee dus, en hij kennelijk ook geen Engels. Terug naar PostNL. Wat blijkt nu? "De zending is bij ons aangekomen, is vervolgens naar sorteercentrum gegaan en is daar op de wagen geladen, maar [hier komt het:] is nooit aangeboden." Mijn commentaar daarop kan BNNVARA natuurlijk raden maar niet publiceren!

marleenvanh
marleenvanh5 jul. 2021 - 13:47

Heb ooit 1x een pakket niet ontvangen. Track and Trace was 4 dagen 'stil' (geen vervolg info over waar het pakket zich bevond) toen 'rook ik onraad' De vervoerder was DPD Polen. De verzender, een groot bedrijf waar ik al jaaaaren klant ben, heb ik ingeseind. Ordernummer doorgegeven en mijn order werd, meteen dezelfde dag nog, hernieuwd en gratis, opnieuw gestuurd. Zij zeiden ook dat mijn pakket dan 'zoek' was. Dit tweede pakket ontving ik, 2 dagen later, keurig bij mij thuis. Mijn inschatting: Dat eerste pakket is gewoon GEJAT want dat heb ik inderdaad nooit geleverd gekregen.... Ging op zoek naar reviews en vond een hoop slechte berichten over DPD POLEN (niet DPD Duitsland, DPD Nederland of andere landen.... hmm??) Het zou dus best een kunnen dat mijn 1e pakket ook via 'een Marktplaatsachtige' doorverkocht is aan iemand die, op kosten van anderen, op zoek was naar 'een koopje' . Kutvolk! Allemaal (de jatters en de kopers). Nee, het niet hebben van veel geld geeft je NIET het recht om op deze manier aan spullen te komen!!

liadegroof
liadegroof5 jul. 2021 - 10:19

Helaas is het bij Wish ook zo dat er pakketjes zoek raken je krijgt dan wel je geld terug maar jammer van het bestelde artikel

marlene currie
marlene currie5 jul. 2021 - 10:06

I ordered 3 dresses from Ali Express in March 2021. I kept emailing China that they had not arrived at my address but the post office in China had shipped them and Holland said they were also delivered.....where were they delivered. Now I am out the cost of the dresses as well as the dresses. I understand why Ali won't let people pay using Klarna, because Klarna does not send the seller their money until the product has arrived at my address. Now I only use suppliers who deal with Klarna. Is there something I can do about my dresses that never arrived...??? Thank you, Marlene Currie.

2 Reacties
liadegroof
liadegroof5 jul. 2021 - 10:20

Klarna doet goed hun werk ik betaal ook via deze manier en nooit geen problemen

Hajon
Hajon5 jul. 2021 - 13:02

I have experienced several times that PostNL has delivered a package or letter to a wrong address. It is then registered as delivered. Your only hope then is that the wrong recipient is honest. Ik heb al meerdere malen ervaren dat PostNL een pakket of brief op een verkeerd adres heeft bezorgd. Het staat dan wel te boek als afgeleverd. Je mag dan hopen dat de verkeerde ontvanger eerlijk is.

DirkjeAntonia
DirkjeAntonia3 jul. 2021 - 18:40

Ik kreeg bij dhl afgiftepunt een verkeerd pakketje mee. Ik kon de verzender achterhalen, heb meermaals erheen gebeld en geappt. Maar degene die het verzonden heeft doet geen enkele moeite om mij een nieuw etiket te sturen zodat ik het door kan sturen… Echt ongelofelijk ongeïnteresseerd!! En het pakketje ligt nu al 3 weken bij mij…

1 Reactie
liadegroof
liadegroof5 jul. 2021 - 10:21

Als mijn naam niet op het pakketje staat accepteer ik het niet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!