Grote tekorten zetten euro onder druk
25-03-2010
• leestijd 2 minuten
De schuldenproblemen van de eurolanden hebben de koers van de euro woensdag verder onder druk gezet. Voor het eerst sinds vorig voorjaar was de euro minder dan 1,34 dollar waard. Aan het einde van de middag werd de Europese munt voor 1,3340 dollar verhandeld. Een dag eerder moest nog 1,3520 dollar betaald worden voor een euro.
De zorgen over de ontspoorde overheidsfinanciën richtten zich woensdag vooral op Portugal. De kredietwaardigheid van dat land werd door de kredietbeoordelaars van Fitch verlaagd, omdat het begrotingstekort in 2009 met ruim 9 procent van het bruto binnenlands product veel hoger uitkwam dan het door Fitch ingeschatte gat van 6,5 procent. Fitch zei woensdag een verdere verlaging te overwegen als het tekort dit jaar weer tegenvalt.
Ook de onzekerheid rond Griekenland speelde de Europese munt weer parten. Een compromis waarbij de eurolanden samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een vangnet spannen voor het geplaagde land, leek de afgelopen dagen dichterbij te komen, maar de meningen zijn nog altijd sterk verdeeld.
Woensdag riep bestuurlid Lorenzo Bini Smaghi van de Europese Centrale Bank Duitse burgers in weekblad Die Zeit zelfs op hun regering aan te klagen bij het constitutionele hof als de hulp van het IMF wordt ingeschakeld. In Nederland hield de Tweede Kamer juist vast aan de eis dat hulp uitsluitend via het IMF mag worden gegeven.
De problemen met de overheidstekorten blijven echter niet beperkt tot de zuidelijke landen van de eurozone. Woensdag meldde de Britse regering een tekort van 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor het fiscale jaar 2009-2010. Dat was weliswaar iets lager dan eerder gedacht, maar met bijna 167 miljard pond (186 miljard euro) ligt het tekort nog altijd op het hoogste niveau ooit.
De Europese Commissie riep op haar beurt een flink aantal Oost- en Zuid-Europese lidstaten tot de orde. Tsjechië, Hongarije, Litouwen, Letland, Malta, Polen, Roemenië en Slovenië moeten van de commissie flinke besparingen doorvoeren om het tekort terug te dringen tot maximaal 3 procent van het bbp. ANP