Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Grote inkomensval voor mantelzorgers'

12-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mantelzorg_16.jpg
Mantelzorgers die zich gedwongen zien om minder te gaan werken, maken een forse inkomensval. Die kan oplopen tot ruim 1100 euro, zo blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakte voor de vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo.
Eerste keer met cijfers onderbouwd
Het is de eerste keer dat de financiële situatie van mantelzorgers met cijfers wordt onderbouwd, zegt Mezzo. Zo blijkt dat een modaal gezin waarin de moeder van 3 dagen werken in 2015 naar 1 dag werk gaat in verband met een zorgbehoevende vader, er 1176 euro per maand op achteruit gaat. In dat bedrag zitten onder meer ook de extra reiskosten en het wegvallen van de kinderopvangtoeslag.
Vaak vragen over financiën
Mezzo heeft de berekeningen laten uitvoeren omdat de organisatie van mantelzorgers vaak vragen krijgt over financiën. Met het rapport wil de organisatie naar de gemeentes stappen om hen meer duidelijkheid te geven over de gevolgen van de nieuwe overheidsmaatregelen voor zorgbehoevenden en mantelzorgers.
'Goede mix vrijwillige en professionele zorg'
,,Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers'', zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. Volgens Hoogendijk moeten gemeentes ervoor zorgen dat er een goede mix komt van vrijwillige en professionele zorg en al in een vroeg stadium daarover in gesprek gaan met alle betrokken partijen. ,,Er moeten op lokaal en regionaal niveau afspraken worden gemaakt''. Hoogendijk hoopt dat gemeentes ,,ruimhartig hun verantwoordelijkheid nemen''.
Belasting mantelzorgers flink toegenomen
Uit een enquête van PGGM&Co, de ledenvereniging van de pensioenuitvoerder, blijkt dat de belasting van mantelzorgers dit jaar flink is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Mantelzorgers staan er vaker alleen voor en maken zich zorgen over de toekomst, zo werd vrijdag bekend. Acht van de tien mantelzorgers combineren hun zorgtaken met werk, maar een minderheid van hun werkgevers weet van hun omstandigheden thuis. De enquête is ingevuld door 1095 mantelzorgers, allen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!