Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote fouten bij kankerbehandeling MST

09-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dokter_2_63.jpg
In het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) zijn grote fouten gemaakt bij de behandeling van vrouwen met schaamlipkanker. Hierdoor hebben zeven vrouwen complicaties opgelopen, bij hen keerde de ziekte terug. Drie vrouwen zijn overleden. Bestuursvoorzitter Bas Leerink zegt tegen de krant Tubantia dat ,,niet met zekerheid'' te zeggen is of de sterfgevallen het directe gevolg zijn van de behandeling. De overlevingskansen van de zeven vrouwen zijn echter wel aanzienlijk verminderd, zo erkent hij.
Meer complicaties dan gemiddeld
De fouten zijn gemaakt tussen 2000 en 2012. Ze kwamen aan het licht toen de behandelend gynaecologen van het MST en de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) zelf merkten dat er meer complicaties dan gemiddeld optraden. Uit intern en later ook extern onderzoek naar de behandeling van 56 vrouwen met de zeldzame vorm van kanker bleek dat inderdaad het geval. Een onderzoek loopt nog, dat moet de komende maand afgerond worden.
ZGT meldt op de eigen website dat de 18 vrouwen die bij hen behandeld zijn, geen nadelige medische gevolgen hebben ondervonden. Het MST wil niet zeggen of de fouten dus alleen bij hen in huis hebben plaatsgevonden.
Behandelingen niet meer uitgevoerd
De behandelingen worden bij beide instellingen niet meer uitgevoerd. Van de vier gynaecologisch oncologen die in MST en ZGT samenwerkten, zijn inmiddels twee met pensioen. De andere twee gaan zich niet meer met oncologie bezighouden, naar aanleiding van deze kwestie.
Het MST raakte al vaker in opspraak door medische fouten. Ex-neuroloog Ernst Jansen werkte jarenlang bij het ziekenhuis, hij werd eerder dit jaar veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf vanwege de vele fouten die hij maakte toen hij bij het MST werkte. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!