Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote collectieve aanvraag voor inzage persoonsgegevens bij techgiganten

29-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Telefoon

Vandaag dient de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) de grootste Europese collectieve aanvraag van persoonsgegevens in. Het doet dit bij techgiganten TikTok, Zoom en Palantir, voor onderzoek naar mogelijke schending van de AVG. De bedrijven zijn volgens de AVG verplicht aan de aanvraag naar opgeslagen persoonsgegevens te voldoen.

Dankzij de AVG moeten bedrijven die in Europa actief zijn op verzoek inzage geven in opgeslagen persoonsgegevens. Daarbij moet worden aangegeven hoe de persoonsgegevens worden opgeslagen en met wie ze worden gedeeld. Er is geen eenduidige manier voor het indienen van een dergelijk verzoek bij de bedrijven en voor het aanleveren van de opgeslagen persoonsgegevens door de bedrijven. Hierdoor is het lastig voor consumenten zelf om te begrijpen welke gegevens worden opgeslagen en gebruikt. Daarnaast weet de consument vaak ook niet hoe dit kan worden aangepast of gewist.

SOMI vraagt voor 65.000 consumenten persoonsgegevens op

SOMI zet zich daarom in voor consumenten, zodat zij hun recht kunnen uitoefenen ten opzichte van techgiganten. De stichting vraagt namens mensen die een volmacht hebben gegeven collectief de persoonsgegevens op bij TikTok, Zoom en Palantir. Voor de 65.000 deelnemende consumenten zitten hier geen kosten aan verbonden. De collectieve aanvraag van persoonsgegevens is echter geen onderdeel van de claim die SOMI momenteel tegen TikTok voert.


Op woensdag 11 augustus wordt een tweede aanvraag met nieuwe deelnemers ingediend. Iedere inwoner in de Europese Unie, Zwitserland of Ierland van 18 jaar of ouder kan deelnemen aan deze aanvraag. Bij deelname aan de collectieve aanvraag kunnen consumenten optioneel deelnemen aan het onderzoek van SOMI naar AVG-overtredingen door TikTok, Zoom of Palantir. Bovendien kunnen zij kiezen om mee te doen in een mogelijke collectieve claim. 

App maakt gebruik persoonsgegevens inzichtelijk

SOMI introduceerde een app, waarmee het opgevraagde persoonsgegevens volgens de privacywetgeving inzichtelijk maakt voor consumenten. De aangeleverde data wordt overzichtelijk gepresenteerd, zodat de consument in een oogopslag begrijpt welke gegevens van hem of haar zijn opgeslagen, hoe de gegevens door de bedrijven worden gebruikt en hoe deze informatie kan worden aangepast of gewist. 

Techgiganten moeten binnen maand aan verzoek voldoen

Volgens de AVG-richtlijnen moeten de techgiganten binnen een maand aan het verzoek van SOMI voldoen. Als de bedrijven niet meewerken of geen volledige gegevens overhandigen, zal SOMI verdere juridische stappen ondernemen, bijvoorbeeld aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Bron: SOMI
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!