Kassa

'Grootste deel supermarktproducten sterk bewerkt'

  •  
30-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
supermarkt vriezer diepvries groenten eten 930
70 procent van de voedingswaren die in de schappen liggen is sterk bewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van Foodwatch. De voedselwaakhond baseert de cijfers op een steekproef van 651 producten uit de schappen van supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Lidl.
Sterk bewerkt voedsel
Van de 651 producten werden er 459 gekwalificeerd als sterk bewerkt voedsel. Onder sterk bewerkt voedsel vallen etenswaren die bewerkt zijn met extra vet, zout of suiker, zoals frisdrank of chips.
Toegevoegde suikers
Foodwatch duidt het gebrek aan vitaminen, mineralen en vezels, naast een overmaat aan suikers aan als grootste probleem van de zogenoemde Ultra-processed foods. Ruim driekwart van het onderzochte ‘fabriekseten’ bevat toegevoegde suikers. ‘Ultra processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben’, legt hoogleraar Jaap Seidel uit.
Welvaartsziekten
Met de veiligheid van deze voedingsmiddelen is microbiologisch echter niets mis, stelt de hoogleraar. Wel draagt het volgens hem bij aan de consumptie van toegevoegde suikers, zout en transvetten en daarmee aan de mondiale epidemie van welvaartsziekten. Foodwatch

Meer over:

voedsel, supermarkt
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

madelief
madelief18 sep. 2017 - 12:46

Al het voedsel is bewerkt met allerlei E nummers ook slecht ben er nu ook achter dat ik niet tegen e 261 kan iedere keer als ik dat binnenkrijg krijg ik klachten .smaakversterkers horen niet in het eten .Kan zonder de natuurlijke smaak van voedsel is veel belangrijker .Je gaat er alleen meer van eten  dan overgewicht diabetes.Zorg ook weer duurder met veel mensen die overgewicht hebben.Maar het verkoopt zo lekker daar gaat het allemaal om niet om de gezondheid dat is minder belangrijk zo denkt unilever.Maggi en knorr

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!