Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groot verschil brandstofprijzen in top 12 Europese vakantielanden

05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
brandstof tankstation diesel benzine 930
De brandstofprijzen blijven aan de hoge kant deze zomer, ondanks dat de prijzen per liter brandstof minder hevig zijn gestegen dan vorig jaar.
Het loont dus in 2019 om tactisch de tankstops te plannen op vakantie. UnitedConsumers zet jaarlijks de brandstofprijzen van 12 populaire vakantielanden op een rij.

Tot 20 euro besparen op brandstof

Vakantiegangers in Luxemburg en Oostenrijk zijn dit jaar het goedkoopst uit per liter diesel of benzine. Rij je LPG? Dan tank je het voordeligst in België of Luxemburg. Men bespaart over het algemeen door slim te tanken gemiddeld zo’n 20,00 euro per vakantie. Waar automobilisten het best een tankstop kunnen maken, ligt natuurlijk aan de eindbestemming van de reis.
Ben je onderweg naar Italië? Dan kun je het beste tanken in Oostenrijk. Als de vakantie richting Spanje of Portugal gaat, is het slim om net over de grens in België te tanken en vervolgens nog een keer te stoppen in Frankrijk. Mocht de situatie het toelaten, is het altijd verstandig om een tankstation dat niet direct langs een snelweg ligt te zoeken.

Hoge brandstofprijzen

Vorig jaar stegen de Europese brandstofprijzen fors met gemiddeld 13,8 procent ten opzichte van juli 2017. De olieprijzen zijn dit jaar net als in 2018 hoog. Dit zorgt voor hoge brandstofprijzen. Er ontstaan zo enorme verschillen tussen de prijzen in Nederland en de prijzen in populaire vakantiebestemmingen. Het verschil van de twaalf populaire vakantielanden is tussen de Oostenrijkse en Nederlandse benzineprijs het grootst.
Brandstofexpert Paul van Selms zegt over de prijsverschillen binnen Europa: “Overheden proberen, waar mogelijk, de brandstofprijzen in de Europese Unie te harmoniseren. Nederland behoort tot de top van landen met hoge brandstofprijzen. Andere landen groeien daar met prijsverhogingen, waaronder extra belasting, langzaam naartoe.”

Universele brandstoflabels

Alle Europese brandstofpompen hebben vanaf volgend jaar een sticker met de universele benamingen voor benzine, diesel en LPG, om tanken in het buitenland makkelijker te maken. Universele brandstoflabels worden vanaf oktober gepresenteerd in Europa. De kans op het tanken van verkeerde brandstof wordt hiermee een stuk kleiner. Nu hebben brandstoffen in ieder land een andere naam en dat kan zorgen voor de nodige verwarring aan de pomp.
Bron: UnitedConsumers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!