Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Greenpeace: ING grootste investeerder in steenkool

09-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
kolencentrale fabriek uitstoot co2 1127
ING investeert het meest in steenkool van alle Nederlandse financiële instellingen. Dat meldt Greenpeace na onderzoek. In bijna drie jaar tijd leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen. Op plek twee en drie staan respectievelijk pensioenfonds ABP en verzekeraar Nationale Nederlanden.
Het ABP bezit voor 715 miljoen euro aan aandelen in veertig bedrijven die nieuwe kolencentrales bouwen. Nationale Nederlanden heeft aandelen en obligaties ter waarde van 559 miljoen euro in 28 bedrijven die kolencentrales willen bouwen, aldus Greenpeace.
Pensioenfonds PGGM bezet plek vier, met 557 miljoen aan aandelen in 45 bedrijven die nieuwe kolencentrales bouwen. Verzekeraar Aegon sluit de top 5 met 202 miljoen euro aan aandelen en obligaties in 25 bedrijven die kolencentrales bouwen.

'Vanaf 2025 geen investeringen in kolen

ING heeft beloofd van 2025 geen bedrijven meer te financieren die kolencentrales bouwen. "Dat is een goede toezegging van ING, maar van de centrales die nu worden gebouwd, is het de bedoeling dat die nog wel dertig of veertig jaar meegaan", zegt Kees Kodde van Greenpeace.

ING herkent zich niet in cijfers

In een reactie zegt ING zich niet te herkennen in de cijfers van Greenpeace. De bank financiert sinds 2015 naar eigen zeggen geen kolencentrales meer en ook geen elektriciteitsbedrijven die voor meer dan 50 procent op kolen draaien. "Eind 2025 zal de financiering van kolen zijn teruggebracht tot nagenoeg nul." De cijfers van Greenpeace hebben volgens een woordvoerder betrekking op energiebedrijven die deels in kolen zitten. "In de meeste gevallen heeft ING daarbij afgesproken dat de financiering van ING niet gebruikt wordt voor de bouw van kolencentrales." De zegsman tekent ook aan dat ING als grootste financiële instelling van Nederland vaker als grootste financierder uit de bus zal komen, "bijvoorbeeld ook bij hernieuwbare energie".
Volgens Kodde lijken Nederlandse financiële instellingen wel steeds minder geld te steken in steenkool. "Ze worden voorzichtiger, maar het gaat wel langzaam. Je zou je er niet mee in moeten laten." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!