Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google weert advertenties van loodgieters na klachten over torenhoge rekeningen

07-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
840 keer bekeken
  •  
Loodgieter 1280

Google gaat vanaf 22 februari advertenties van loodgieters niet meer tonen in de zoekresultaten. De aanleiding is een reeks klachten over malafide loodgietersbedrijven die gebruikmaken van Google-advertenties. Wie snel een loodgieter zoekt, klikt nogal eens op één van de bovenste loodgieters die voorbijkomen in de zoekresultaten. Niet zelden zijn dit malafide loodgieters die torenhoge bedragen eisen voor een klus.

De Consumentenbond heeft naar eigen zeggen op dit advertentieverbod aangedrongen bij Google. De belangenorganisatie voor consumenten krijgt veel klachten binnen over loodgietersbedrijven die hun klanten voor eenvoudige klussen honderden of duizenden euro's laten betalen.

Zo komt het voor dat deze loodgietersbedrijven een prijs per meter rekenen voor een ontstoppingsveer, meldt de Consumentenbond. Onderzoekers van de bond die zich voordeden als klanten liepen ook tegen ‘louche’ praktijken aan. Kassa heeft in de Belbus ook aandacht besteed aan een loodgieter die een lekkage niet verhielp, maar wél een torenhoge rekening presenteerde voor een half uur werk.

Advertentiebeleid Google

Google schrijft in een update over zijn advertentiebeleid dat reclames voor loodgietersdiensten in Nederland binnenkort niet meer te zien zijn. Het risico op misleiding of uitbuiting binnen die bedrijfsactiviteit is volgens de zoekmachine zo groot dat alle advertenties moeten worden geweerd, ook al zijn er individuele ondernemers die te goeder trouw handelen.

Slotenmakers al eerder verwijderd

Het besluit van Google kwam er na gesprekken met toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). In 2021 verwijderde de zoekmachine Nederlandse advertenties voor slotenmakers na vergelijkbare klachten. Volgens de Consumentenbond daalde het aantal klachten over slotenmakers die torenhoge rekeningen presenteerden vervolgens drastisch. Bron: ANP/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!