Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google gaat dubieuze advertenties bemiddelingssites tegenhouden

05-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
toeslag verklaring zoekmachine 1127
Google gaat advertenties van commerciële websites voor het aanvragen van verklaringen, toeslagen en andere overheidsdiensten weren uit de zoekmachine. Dat laat het bedrijf achter de zoekmachine weten na kritische vragen van de Consumentenbond. Ook Kassa besteedde in het verleden meermaals aandacht aan dergelijke commerciële bemiddelingssites, waaronder Mijnverklaring.nl, waardoor consumenten extra geld kwijt waren voor het aanvragen van dit type diensten.
Tegen betaling dienen de bemiddelingssites namens de klanten aanvragen, zoals een aanvraag voor Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), zorg- of huurtoeslagen of het overschrijven van een kenteken, in bij de overheid. De tussenpartijen zijn echter veel duurder dan de officiële overheidsloketten, die soms zelfs gratis zijn. Hierdoor zijn consumenten geld kwijt voor een overbodige dienst.

Bemiddelingssites verdringen officiële loketten in zoekresultaten

Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, kunnen consumenten veel geld besparen wanneer ze zelf dit type aanvragen indienen. Het enige wat hiervoor nodig is, is toegang tot het juiste loket. Veel consumenten komen nu uit bij de bemiddelingssites, omdat deze hoger staan in de zoekresultaten dankzij advertenties. De sites verdringen zo de officiële loketten.

Aanvraag indienen bij officiële loket

Moet je een dergelijke aanvraag indienen? Dan is het dus verstandig om, wanneer je de verklaring googelet, niet te klikken op de advertenties die bovenin je zoekresultaten staan. Je herkent een bemiddelingssite met woorden als 'intermediair'. Ga in plaats daarvan op zoek naar de overheidssite. Kom je er nog niet uit? Vraag dan hulp voor het indienen bij bijvoorbeeld de gemeente, de kinderopvang of bij de vakbond.

De bond publiceerde verder een lijst met dubieuze bemiddelingssites. Hierop staan ook de officiële loketten vermeld. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!