Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGD GHOR: ‘De rek is eruit’

16-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
1127callcenter

Koepelorganisatie GGD GHOR waarschuwt dat de GGD’s hun maximale testcapaciteit hebben bereikt. De 4000 callcentermedewerkers die de testen inplannen werken inmiddels ná sluitingstijd door om wachtrijen weg te werken. “De rek is eruit”, meldt GGD GHOR.

"Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan.” Met die waarschuwing komt GGD GHOR, nadat het al ruim een week lastig is om een testafspraak in te plannen.

Maximale inzet 

Volgens de organisatie wordt nu maximaal ingezet om toe te werken naar 120.000 tests per dag. In hoeverre dat haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel. Het plafond is in zicht, aldus de koepelorganisatie.

20.000 besmetting op één dag

De strubbelingen zijn te duiden in het licht van de hoeveelheid tests die nodig zijn en de ontwikkeling van het aantal positieve tests. De afgelopen 24 uur zijn ruim 20.000 mensen positief getest. Een opvallende ontwikkeling is dat inmiddels 19,6 procent van de afgenomen tests positief blijken te zijn. Nog nooit eerder was het percentage positieve tests zo hoog als in de afgelopen zeven dagen. Ook het aantal afgenomen tests lag op meer dan een half miljoen in een week tijd.

Kinderen opvallend vaak besmet

Een opvallende ontwikkeling is het aantal positieve tests onder de groep nul tot veertien jaar. Kinderen tussen vijf en negen jaar zijn afgelopen week ruim 9000 keer positief getest; Dit meldt het RIVM. Volgens het instituut ontwikkelt dit aantal gestaag. 

Bron- en contactonderzoek in de knel

Door de extreme druk op de GGD’s is bron- en contactonderzoek lang niet altijd meer mogelijk. In de kwart van de gevallen waarin dat wel lukt, blijkt opvallend vaak de school of het kinderdagverblijf de haard van besmettingen te zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!