Kassa

Gezonder eten? Eén op de zes kan dat niet betalen

theme-icon
Geld
  •  
15-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2058 keer bekeken
  •  
Gezond eten geld

Wil jij ook gezonder eten, maar heb je daar eigenlijk niet het geld voor? Dan ben je niet alleen. Eén op de zes mensen die gezonder wil eten, kan dat niet betalen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meestal zeggen mensen dat ze gezonder willen eten om op die manier de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ook zegt 28 procent zich fitter te willen voelen, 10 procent wil afvallen of niet zwaarder worden.

Stress van invloed op ongezond eetgedrag

‘Nee’ zeggen tegen ongezonde dingen als ze samen zijn met mensen die ongezond eten, vindt ruim de helft het moeilijkst. Tevens kan stress er bij 46 procent toe leiden dat ze ongezonder eten. Van de mensen met ernstig overgewicht wil meer dan de helft gezonder eten. Zij vinden stress de belangrijkste factor waardoor ze ongezonder gaan eten.

Het grootste deel van de Nederlandse volwassenen (58 procent) vindt dat ze al gezond genoeg eten. Ook houdt 5 procent zich er niet mee bezig en 1 procent vindt gezonde voeding niet belangrijk, komt naar voren uit het onderzoek van het CBS.

“Niet gezond genoeg”

De Voedselconsumptiepeiling (VCP) van gezondheidsinstituut RIVM liet aan het begin van dit jaar zien dat Nederlanders gezonder zijn gaan eten. Maar nog niet gezond genoeg. "Een kanttekening is wel dat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden", zei het RIVM destijds. In die richtlijnen staan bijvoorbeeld welke (hoeveelheden) voedingsmiddelen en -patronen goed zijn voor de mens. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

aad piraat
aad piraat18 sep. 2023 - 14:41

Gek dat alles wat we tegenwoordig doen maar ongezond en schadelijk wordt benoemd en de gemiddelde leeftijd maar blijft stijgen. Als alle voeding uit het veld zo gezond is waarom werden werden onze grootouders en voorouders dan niet zo oud en is uiterlijk van fanatieke veganisten nou niet echt om naar huis te schrijven?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe22 sep. 2023 - 7:51

Betere hygiëne, hogere welvaart, verbeterde medische zorg, minder zware lichamelijke arbeid etc. Het verband tussen betere voeding en hogere leeftijd is in de wetenschap moeilijk aan te tonen. Maar als je ongezond eet (suiker, zout, verzadigde vetten etc.), veel drinkt, rookt en/of aardig wat overgewicht hebt is de kans heel erg groot dat je de gemiddelde leeftijd van 83 jaar niet haalt. Wat betreft uw opmerking over het 'uiterlijk van fanatieke veganisten': ga zelf eens een tijdje voor de spiegel staan...

tijger1
tijger117 sep. 2023 - 17:20

Lekker stom. Zo’n 65 keer dezelfde reactie laten staan.

mof
mof15 sep. 2023 - 18:02

En dsn gaat het dus bijvoorbeeld om de prijs van groente en fruit tegenover zoetigheid en hartige snacks ..

praat mee
praat mee15 sep. 2023 - 17:13

och waar een wil is, is een weg. Je hoeft niet perse dure groenten en fruit te eten en in het buiten gebied staan vaal tafeltjes langs de weg voor bijna noppes

Liesmal9
Liesmal915 sep. 2023 - 16:26

Gemakkelijk is het natuurlijk niet om met weinig geld te mogen leven. Wat ik wel jammer vind dat er hier in Den Bosch zo veel voedseltuinen zijn waar mensen als zij vrijwilliger zijn hun groente en fruit kunnen telen en of mee nemen. Deze mensen "schreeuwen" om vrijwilligers ?? Verder mogen mensen met weinig geld natuurlijk OOK huisdieren hebben, maar denk een aan knuffelen en uitlaten bij de dierenopvang, dan zou je misschien aan EEN huisdier thuis kunnen denken. Stoppen met roken en dit geld besteden aan gezonde voeding. Wekelijks een dag de wijkkrant bezorgen geeft ook wat ruimte in je budget. Ook ik weet wat het is om met weinig geld te mogen leven.

borg queen
borg queen15 sep. 2023 - 13:11

Het is al erg lastig gezond te eten met een kleine beurs, maar als je er ook nog allergieën en intoleranties bij hebt, wordt het wel erg vervelend. Eentje moet bijna volledig glutenvrij en de ander heeft problemen met vers fruit, groente en noten. Glutenvrije producten zijn altijd al duur geweest, maar nu helemaal.

1 Reactie
Meanderaar
Meanderaar15 sep. 2023 - 13:19

Wellicht overbodig maar ik meld het toch. Met een (dieet)verklaring van bijv een internist dat u coeliakie heeft, kunt u bij de jaarlijkse belastingaangifte een (aanzienlijk) bedrag opvoeren ivm dieetkosten. Het zal iets schelen.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid15 sep. 2023 - 10:44

Als je je aan de normen wilt houden ben je hele dagen bezig met paprika’s snijden. Is niet echt gezellig en bovendien duur. Het volgens de Nibud beschikbare bedrag is bij lange na niet voldoende om gezond te eten. Je moet bijna een specialist zijn om met zo’n eetbedrag gezond te googelen!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe15 sep. 2023 - 12:45

Probeer het eens met de 'ouderwetse' Schijf van Vijf. Simpel, behoorlijk en 'gezellig' gezond en het hoeft niet duur te zijn als je een beetje goed shopt.

marleenvanh
marleenvanh15 sep. 2023 - 10:16

Het is erg jammer inderdaad dat zaken zoals groenten en fruit, volkorenprodukten en noten niet onder -op zijn minst- een 6% btw tarief vallen (0% was beter) en smerige zooi zoals (bewerkt)vlees, chips e.d., snoep, vette (vlees) snacks niet (veel) zwaarder belast worden dan nu.

janboekel
janboekel15 sep. 2023 - 9:41

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk waarom doet de regering er niets aan? het spaart ziekenkosten uit het moet voor iedereen toegankelijk zijn.

1 Reactie
IDMB
IDMB17 sep. 2023 - 7:06

Inderdaad! Het wordt hoog tijd dat de vleestaks en de suikertaks worden ingevoerd.