Kassa

Gevolgen trek van Randstad naar platteland

30-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9439 keer bekeken
  •  
groningen platteland 1127
Door de coronacrisis is thuiswerken de norm en groeit het besef dat vanuit huis werken ook na de crisis een optie is. Dit jaagt de trek aan van de Randstad naar het platteland, waar er meer ruimte en groen is en de huizenprijzen lager liggen. Welke gevolgen heeft dit als het gaat om files, werk, mobiliteit en vergrijzing?
In 1950 telde Nederland volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) 10 miljoen inwoners. Tegen 2020 lag dit op ruim 17 miljoen. Met name in de Randstand nam de bevolking de afgelopen decennia sterk toe. Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking woont namelijk in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Aan de randen van Nederland is er in mindere mate sprake van groei.

Balans op de markt: tweedeling tussen stad en platteland

Dit proces lijkt nu door de coronacrisis om te keren. Het afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen in de vrije sector in minder stedelijke gebieden harder dan in de stad, melden VGM NL en NVM. Ze noemen de coronapandemie als één van de redenen voor deze tweedeling, aangezien mensen meer kunnen thuiswerken en er in de stad – door de sluiting van horeca en uitgaansgelegenheden – minder te doen is.
Woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster stelt dat mensen door de coronacrisis meer zijn gaan nadenken over het huis waarin ze wonen. “Mensen denken: ‘Is dit wel het huis waar ik wil zijn? Want ik ben nu zoveel thuis’.”

Inwonertal van Amsterdam en omstreken neemt af

Huurwoningen in Amsterdam en Amstelveen, gemeenten met relatief hoge huurprijzen, werden zelfs goedkoper, zien VGM NL en NVM. Deze trend ligt in lijn met cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die aantonen dat het inwonertal van Amsterdam en omstreken sinds april 2020 – het begin van de coronapandemie in Nederland – is afgenomen.
Van alle provincies is Noord-Holland nog wel het duurst in het eerste kwartaal van 2021, blijkt uit cijfers van de NVM. Hier betaalt een huurder in de vrije sector gemiddeld 17,31 euro per vierkante meter. Friesland is juist het goedkoopst, met een gemiddelde huurprijs van 9,14 euro per vierkante meter.

Huizenmarkt in Groningen, Utrecht en Doetinchem oververhit

Waar mensen dus in hogere mate dan voorheen uit deze regio wegtrekken, verwelkomden de Veluwe, Drenthe, Groningen en ook de Achterhoek juist meer mensen, stelt het Parool. Als gevolg is de huizenmarkt in de steden Groningen, Utrecht en Doetinchem en omstreken veel meer oververhit.

Werk en mobiliteit

Waar het voorheen handig was om dicht bij je werk te wonen, lijkt dit nu geen noodzaak meer. Thuiswerkers krijgen juist van hun baas te horen dat thuiswerken ook na de coronapandemie mogelijk is. Veel mensen willen daarom na corona niet fulltime terug naar kantoor, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Daarom voorspelt Onderzoeks- en adviesbureau Gartner dat 48 procent van de werknemers wereldwijd na het coronatijdperk enkele dagen tot een volledige werkweek op afstand zullen werken.
Dit speelt mee in de trek van de Randstad naar het platteland. In het bijzonder het oosten en noorden van ons land zijn populair, zoals we al eerder benoemden. Hierdoor stijgen nu de huizenprijzen in deze gebieden.

Meer files en luchtvervuiling door trek naar regio

Zoals de cijfers nu laten zien, trekken meer mensen weg van de Randstad naar de regio. Deze mensen zullen veelal wel hetzelfde werk houden als hiervoor, maar wellicht minder dagen op kantoor hoeven te werken als de werkgever daarmee akkoord gaat. Dat betekent dat werknemers minder dagen op de weg zitten, maar langere afstanden afleggen naar het werk.
Daarom verwacht stedenbouwkundige Bohdan Malisz dat de vervuiling zal toenemen. “Woon-werkverkeer vanuit de nieuwe woongebieden genereert extra autogebruik met als gevolg meer files en luchtvervuiling”, schrijft de stedenbouwkundige in Trouw.

Vergrijzing: stad versus platteland

Het aantal AOW-gerechtigden in de bevolking neemt volgens het PBL overal in Nederland toe. Zo is in 2020 19,5 procent van de bevolking 65 jaar of ouder, meldt Volksgezondheidenzorg.info. Vooral aan de randen van ons land is de vergrijzing het sterkst, mede doordat veel jongeren hier wegtrekken om te studeren in de stad en er na hun studie blijven hangen. De stad vergrijst hierdoor minder snel dan het platteland.
Volgens Joop de Beer, onderzoeker bij demografisch instituut Nidi, kan de coronacrisis eraan bijdragen dat jongeren minder snel wegtrekken uit de provincie, omdat werken op afstand mogelijk is. Dit kan er volgens hem voor zorgen dat de bevolkingsopbouw in ons land evenrediger verdeeld wordt.

Tekort aan geschikte woningen voor ouderen

Er is sprake van een landelijk tekort aan geschikte woningen voor (alleenstaande) ouderen. Dit tekort zal verder toenemen door de vergrijzing die in Nederland plaatsvindt, stelt onder andere de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). De verwachting van het PBL is daarom juist dat het aantal hoogbejaarden (85-plussers) sterk oploopt in de toekomst en dan vooral in de grote steden. Dit ziet ook onderzoeker De Beer.
Grote steden worden juist aantrekkelijk voor de oudere doelgroep die kleiner wil gaan wonen. De vaak duurdere appartementen in de stad zijn voor hen – in tegenstelling tot jongeren – wel betaalbaar en vaak zijn medische voorzieningen in de buurt. Deze verwachting blijft daarom ook in coronatijd staan.
Bron: AD, Gartner, Gebiedsontwikkeling.nu, Intermediair, Nationale Vacaturebank, het Parool, PBL, Trouw, Volksgezondheidenzorg.info, Volkskrant

Heb je een vraag? Doe mee op Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over de invloed van de coronacrisis op jouw woonsituatie? Plaats 'm op ons forum! Alle soorten consumentenvragen zijn welkom op  Vraag & Beantwoord. Stel hier jouw vraag.
Vind je het leuk om anderen van advies te voorzien? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op ons forum. Iedereen is welkom!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Erica K
Erica K3 mei 2021 - 7:14

Ik woon in het Oosten van Nederland en zit niet echt te wachten op heel veel mensen uit de Randstad. Jongeren hier kunnen amper aan betaalbare woningen komen en de Randstedelingen drijven de huizenprijzen op. Ik hou van rust en ruimte en het is mij een enorme doorn in het oog dat het inwonertal van Nederland steeds hoger wordt in plaats van lager. Denemarken heeft nagenoeg dezelfde grondoppervlakte en heeft 10 miljoen minder inwoners. Het is daar schoon, leefbaar en veel minder criminaliteit. Het zal nog veel problematiser worden in dit land. Veel schoon grondwater wordt er nu gebruikt en raakt ook vervuilt door o.a. drugsproductie waardoor schadelijke stoffen in de natuur gedumpt worden. Meer mensen, meer huizen, minder natuur, meer auto's, meer vliegverkeer, meer luchtvervuiling. Afval wordt nu al massaal in de natuur gedumpt en dan heb ik het niet eens over het afval wat allemaal uit de autoramen langs de weg wordt gesmeten. Meer mensen, meer korte lontjes omdat men te dicht op elkaar woont en de irritaties zich op stapelen. Meer criminaliteit, meer milieuvervuiling enz. Ik kan geen positieve ontwikkeling zien in meer mensen bij elkaar op een kluitje. Ik zou graag willen dat Nederland terug gaat naar 10 Miljoen mensen, dan wordt het hier weer leefbaarder. En wordt het denk ik ook meer socialer. Dit is hoe ik erover denk.

1 Reactie
Contentino
Contentino3 mei 2021 - 17:24

En waar moeten dan al die zielig handjes ophouders uit al die zgn arme landen naar toe. Als het aan die linkse sociale rakkers ligt wonen hier straks meer handjes ophouders dan werkende. Leve de linkse politiek die ons land langzaam maar zeker de afgrond in laat zakken.

rduivenbooden
rduivenbooden2 mei 2021 - 14:29

Er moeten veel meer goedkope , maar leuke huisjes voor ouderen gebouwd worden. Zeker voor alleenstaanden. Gebrek daaraan betekent dat we in onze 4-kamerwoningen blijven zitten als alleenstaanden!

Rob Nieuwendam
Rob Nieuwendam1 mei 2021 - 15:05

Door allerlei publicaties en krantenberichten lijkt het er op dat heel nederland ‘thuiswerkt’. Zijn er percentage/cijfertjes bekend van het aantal ‘thuiswerkgeschikte’ banen in Nederland? Naar mijn mening zijn er vele tienduizenden beroepen niet geschikt voor thuiswerk.

Contentino
Contentino30 apr. 2021 - 12:56

15 jaar geleden, vervroegd pensioen, van DenHaag naar Leeuwarden gevlucht en hier nog nooit spijt van gehad. Huis gekocht van recent bouwjaar met 6 kamer en 400m2 grond voor een prijs waar je in de randstad amper een klein appartementje voor hebt.

zippo46
zippo4630 apr. 2021 - 12:27

Een kleine 50 jaar geleden verscheen de Tweede Nota Ruimtelijk Ordening, met als kernpunt de stijgende suburbanisatie. Als oorzaken werden o.a. genoemd de gestegen welvaart, waardoor men in staat was met privé-vervoer tussen woon en werkplek te reizen. Andere reden was de ontwikkeling in de infrastructuur, bijv. de opening van de Heinenoordtunnel in 1968, waardoor de landelijke Hoekse Waard werd ontsloten, wat leidde tot een explosieve bevolkingsgroei in de regio. Er is dus NIETS nieuws onder de zon, hooguit een gebrek aan visie...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!