Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurprijzen vrije sector stijgen harden buiten de stad dan erin

29-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
huur woning huis flat appartement
Het afgelopen kwartaal zijn de huurprijzen in de vrije sector in minder stedelijke gebieden harder gestegen dan in de stad. Zo werden huurwoningen in Amsterdam en Amstelveen, gemeenten met relatief hoge huurprijzen, zelfs goedkoper. Dat melden Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) in een kwartaalupdate. In 2019 gingen de huurprijzen in het stedelijk gebied juist nog omhoog in verhouding tot de huurprijzen in minder stedelijke gebieden.
Volgens voorzitter Eric Verweij van VMG NL is de coronapandemie de reden voor de tweedeling. Hij spreekt van een 'veranderde vraag'. Doordat mensen in coronatijd meer zijn gaan thuiswerken en de uitgaansgelegenheden en horeca dichtgingen, is het wonen in steden minder aantrekkelijker geworden. Het buitengebied werd echter juist aantrekkelijker, "doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt", aldus Verweij.

Gemiddeld werden woonhuizen in Nederland 5,9 procent duurder voor huurders. Bij appartementen lag de stijging nog hoger, namelijk op 7,7 procent. Verder ging het aantal transacties op jaarbasis met een kwart omhoog. Dit komt onder andere doordat er veel nieuwbouw werd opgeleverd.

Doorstroming van thuiswonenden naar huur en huur naar koop

NVM-voorzitter Onno Hoes merkt wel op dat dit met name woningen met een huur vanaf 1000 euro per maand betreft. "Bouwen, zeker in het lagere- en middensegment, is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen."
Bron: ANP, VGM NL, NVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!