Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Huurprijzen vrije sector stijgen harden buiten de stad dan erin

29 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
296 keer bekeken
huur woning huis flat appartement
Het afgelopen kwartaal zijn de huurprijzen in de vrije sector in minder stedelijke gebieden harder gestegen dan in de stad. Zo werden huurwoningen in Amsterdam en Amstelveen, gemeenten met relatief hoge huurprijzen, zelfs goedkoper. Dat melden Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) in een kwartaalupdate. In 2019 gingen de huurprijzen in het stedelijk gebied juist nog omhoog in verhouding tot de huurprijzen in minder stedelijke gebieden.
Volgens voorzitter Eric Verweij van VMG NL is de coronapandemie de reden voor de tweedeling. Hij spreekt van een 'veranderde vraag'. Doordat mensen in coronatijd meer zijn gaan thuiswerken en de uitgaansgelegenheden en horeca dichtgingen, is het wonen in steden minder aantrekkelijker geworden. Het buitengebied werd echter juist aantrekkelijker, "doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt", aldus Verweij.

Gemiddeld werden woonhuizen in Nederland 5,9 procent duurder voor huurders. Bij appartementen lag de stijging nog hoger, namelijk op 7,7 procent. Verder ging het aantal transacties op jaarbasis met een kwart omhoog. Dit komt onder andere doordat er veel nieuwbouw werd opgeleverd.

Doorstroming van thuiswonenden naar huur en huur naar koop

NVM-voorzitter Onno Hoes merkt wel op dat dit met name woningen met een huur vanaf 1000 euro per maand betreft. "Bouwen, zeker in het lagere- en middensegment, is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen."
Bron: ANP, VGM NL, NVM

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar