Kassa

Gemeentepolis verdwijnt langzaam. Wat is er aan de hand?

01-07-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
825 keer bekeken
  •  
geld verzekering verzekeren berekenen besparen rekenmachine 1127
De goedkope zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen staat op de tocht. De zogeheten gemeentepolis wordt duurder en in steeds meer gemeenten verdwijnt de zorgverzekering helemaal. Vorig jaar bleek uit onderzoek van Kassa al dat ruim 14.000 minima de voordelige zorgverzekering kwijt zouden raken. Wat is er precies aan de hand en hoe kom je nog in aanmerking voor de gemeentepolis?
De voordelige zorgverzekering is in 1997 in het leven geroepen voor mensen met een laag inkomen (ook wel bekend als de minima) en mensen met een beperking of chronische ziekte. De polis biedt laagdrempelige toegang tot zorg en geeft ondersteuning aan mensen in kwetsbare posities.
De gemeentepolis, ook wel bekend als de minimapolis, wordt aangeboden door de gemeente en heeft drie belangrijke uitgangspunten; de gemeente betaalt mee aan de premie, in veel gemeenten is er een laag eigen risico en je krijgt korting en hogere vergoedingen. Doordat de polis een uitgebreide dekking heeft (de polis bestaat uit een basisverzekering en aanvullende verzekering, zoals fysiotherapie) en het eigen risico laag is, voorkomt dat onverwachte hoge kosten. Daarnaast hoeven verzekerden minder vaak een beroep te doen op de bijzondere bijstand en dat scheelt de gemeenten weer een rompslomp aan administratie.
In 2018 hadden bijna 750.000 mensen een gemeentepolis. Doorgaans hebben zij een inkomen van maximaal 130 procent van het wettelijk minimumloon.

Niet rendabel

De gemeentepolis wordt door veel gemeenten niet meer aangeboden omdat bepaalde regio’s in het land niet rendabel genoeg zijn voor zorgverzekeraars als Zilveren Kruis en Menzis. In die gebieden zijn namelijk weinig verzekerden. Dat zorgverzekeraars onrendabele gebieden afstoten baart de politiek en gemeenten zorgen, want duizenden minima raken hiervan de dupe.
Als je als minima nog wel een gemeentepolis kan afsluiten, dan ben je in 2020 duurder uit dan het jaar daarvoor. Zorgverzekeraars verlagen namelijk de collectiviteitskorting, of schrappen deze helemaal. Daarnaast krijgen minima in bepaalde gemeenten een lagere financiële bijdrage voor de zorgkosten.
Het aantal verzekerden met een gemeentepolis is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In 2013 hadden zo’n 500.000 mensen een dergelijke polis, in 2018 was het aantal mensen met een gemeentepolis 740.000.

Armoede en schulden signaleren

In de uitzending van Kassa in 2019 stelt Ruben Wenselaar van Menzis zich verantwoordelijk te voelen en geeft hij aan de samenwerking te willen vinden met gemeenten om mensen met een kleine portemonnee te helpen. “Dat kunnen we op plekken niet waarmaken. Dat is een keuze die we helder maken”, aldus Wenselaar. Ondertussen worden er veel gesprekken gevoerd tussen gemeenten en zorgverzekeraars over het behoud van de gemeentepolis, zoals in de gemeente Heerde.
Menzis heeft de gemeente Heerde nu een extra respijtjaar toegezegd, waardoor mensen met een laag inkomen ook in 2021 een gemeentepolis kunnen afsluiten. Maar dat is voor een jaar en het is onduidelijk of er voor de jaren daarop ook een gemeentepolis beschikbaar komt. Er is volgens Yasemin Çegerek, wethouder in Heerde, nog geen uitzicht op een contract met een zorgverzekeraar. Hoewel Çegerek blij is met het extra respijtjaar, is er volgens haar nog geen structurele oplossing. “Met een minimapolis kunnen we als gemeente, samen met de zorgverzekeraar, mensen met een kleine portemonnee helpen. Maar daarnaast is het ook een belangrijk middel om vroegtijdig armoede en schulden te ontdekken.” Door een contract met één zorgverzekering te hebben, kun je hierover makkelijker afspraken maken. “Als je met meerdere zorgverzekeraars te maken hebt, kun je geen goede afspraken maken als het gaat om het signaleren van armoede en schulden. Je kunt dan niet in de gaten houden of iemand de rekening betaalt of juist de zorg mijdt. Juist nu de verwachting is dat armoede en schulden gaan toenemen vanwege de coronacrisis. Een zorgverzekering is gebaseerd op het principe van solidariteit. Zorg moet in alle tijden toegankelijk en betaalbaar blijven voor mensen met weinig geld."
Wethouder Çegerek ergert zich eraan dat de zorgverzekeraars wel geïnteresseerd zijn in de collectiviteitsverzekering voor ambtenaren, maar niet voor mensen met een kleine portemonnee. “Volgens de zorgverzekeraar vallen we buiten het kerngebied, maar ze zijn vervolgens wel geïnteresseerd in de ambtenaren die weinig zorgkosten maken. Dat is raar.” Çegerek wil dat de politiek in Den Haag er goed naar gaat kijken. “Je helpt zorgverzekeraars en gemeenten. Het is niet rechtvaardig dat de ene gemeente het wel heeft en de andere niet.” Gemeente Heerde blijft gesprekken voeren om uiteindelijk één contract te kunnen krijgen en zo voor de komende jaren een minimapolis te kunnen houden. Gemeenten Heerde, Epe, Hattem en Brummen hebben een brandbrief gestuurd naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken), maar daar is geen reactie op gekomen.
Het aantal gemeenten zonder gemeentepolis is in 2020 verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2019 ging het om acht gemeenten zonder polis, dit jaar gaat het al om vijftien gemeenten. Dat blijkt uit gegevens van BS&F, een adviesbureau dat gemeenten helpt bij de gemeentepolis.

Alternatieven

Gemeenten waar de minimapolis is verdwenen, bieden alternatieven aan zoals het vergoeden van de helft van het eigen risico. Dit geldt voor onder andere de gemeente Apeldoorn en gemeente Epe. Een waterdichte oplossing lijkt het niet; voor mensen die het gehele eigen risico gebruiken, kan het betekenen dat ze volgend jaar duurder uit zijn.

Niet voor iedereen aantrekkelijk

De gemeentepolis is niet voor alle mensen met een kleine portemonnee aantrekkelijk, omdat het een polis is met een uitgebreide aanvullende verzekering. De polis is vooral bedoeld voor minima met verwachte hoge zorgkosten. De gemeentepolis is vaak te duur voor minima met lage zorgkosten. Je loopt het risico jezelf te oververzekeren, met als bijkomend nadeel overconsumptie van zorg. Verwacht je lage zorgkosten te hebben? Dan zou een andere zorgverzekering ook al kunnen volstaan.
Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat afspraken tussen gemeenten en zorgverzekeraars over gemeentepolissen moeizamer tot stand komen. Zorgverzekeraars noemen als reden dat de premie van de gemeentepolis de kosten onvoldoende dekt. Het zou voor verzekeraars moeilijk zijn om een concurrerende premie te zetten, vanwege de relatief hoge zorgkosten van de doelgroep.

Hoe kom je in aanmerking voor een gemeentepolis?

Op deze kaart van Kassa (uit 2019, mogelijk zijn er wijzigingen opgetreden) kun je zien of er in jouw gemeente een gemeentepolis wordt aangeboden en onder welke zorgverzekeraar dit valt. Wordt er nog zo’n polis aangeboden? Dan is het goed om te onderzoeken of je voldoet aan (een deel van) de eisen. We zetten enkele eisen hieronder, maar let wel: elke gemeente heeft weer andere regels. Het is dus belangrijk om zelf op de website van de gemeente te kijken wat voor regels ze hanteren.
  • Je inkomen ligt op het sociaal minimum. Het sociaal minimum is afhankelijk van leeftijd en je (woon)situatie. Dit is voor iedereen anders.
  • Je inkomen mag niet te hoger zijn dan een bepaald bedrag. Per gemeente is dit bedrag anders. Kijk op de website van de gemeente hoe hoog dit bedrag mag zijn.
  • Je bent chronisch ziek.
  • Je hebt een beperking (lichamelijk, psychisch, verstandelijk, sociaal gehandicapt).
  • Je bent net 18 geworden.
Op de site van bijvoorbeeld de gemeente Utrecht kun je via een vragenlijst nagaan of je in aanmerking komt voor een gemeentepolis.

Gemeentepolis aantrekkelijk houden

Om de gemeentepolis aantrekkelijk te houden voor zowel zorgverzekeraars, gemeenten en minima, adviseert het CPB om meer keuzehulp en verschillende polissen te bieden. Niet alle minima hebben namelijk een aanvullende verzekering nodig. Daarnaast adviseert het planbureau om na te gaan of de compensatie voor zorgverzekeraars voldoende is zodat zij niet terugtrekken. Ook raadt het CPB aan om no-claim in te voeren in plaats van een eigen risico. De verzekerde betaalt dan een eigen risico in termijnen en wat hij niet gebruikt, krijgt hij achteraf teruggestort.
Bekijk de uitzending van Kassa over de gemeentepolis hieronder terug.
Bronnen: Kassa, CPB, Gezond Verzekerd, AD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

rebek
rebek6 jul. 2020 - 23:02

Gemeemtepolis is duur, maar er zit wel het eigen risico ,grotendeels, in verwerkt en de zorg die erin zit is duurder als je dat bij andereverzekeraar moet afemen. Leg het in een goede berekening naast elkaar en bepaal zo of het je waard is

leonadus
leonadus4 jul. 2020 - 18:33

 ZILVERENKRUIS weigert je voor de gemeentepolis  als je in het verleden een keer je premie  niet hebt kunnen voldoen, Ondanks minimum inkomen en schuldsanering. betreft  premieschuld 2013 !!!!!!BBS gemeente Baarn Bunschoten Soest laten dat al jaren gebeuren. De GROTE gemeente Amsterdam Utrecht hebben daar een stokje voor gestoken daar is Zilverenkruis acc.  mee gegaan dat  schuld in het verleden niet een afwijzing mag zijn NU

1 Reactie
rebek
rebek6 jul. 2020 - 23:05

Zul je op de zwarte lijst staan als wanbetaler. Mits je zwart op wit hebt dat dat jouw schuld niet was heb je pech

audb
audb3 jul. 2020 - 12:43

Ik woon in Heerlen (Limburg) en hier was de polis helemaal niet zo voordelig voor mensen die maar weinig gebruik maken van zorg. Voor €155 kreeg je dan wel een polis zonder eigen bijdrage en fysio maar als je daar geen gebruik van hoef te maken was je gewoon veel duurder uit dan de goedkoopste verzekering. Aan de andere kant als je juist veel gebruik moest maken was je wel goedkoper uit zeker voor mensen die hier in de mijnen werkten was dat een uitkomst daar velen toch stof longen hebben opgelopen.

Jennebel
Jennebel3 jul. 2020 - 11:56

Wij zaten de afgelopen jaren in de bijstand en hebben wel eens geïnformeerd naar de polis. Maar hij is duurder dan onze gewone polis bij de Menzis. En dan woon in een grote stad! (Den Haag). 

1 Reactie
rebek
rebek6 jul. 2020 - 23:07

Trek het eigen risico eraf voor je bepaald of het duur is, of je moet geen grote zorgverbruiker zijn, maar dat weet je nooit

spikkel
spikkel3 jul. 2020 - 11:35

Voor de minima die geen hoge zorgkosten verwachten is het een hele dure verzekering. Ben je chronisch ziek dan is / was deze verzekering doorgaans goedkoper dan een gewone zorgverzekering. Als je inkomen een euro te hoog is heb je er weer geen recht op. Alle instanties die tegemoetkomingen  betalen berekenen dit op basis van je verzamelinkomen BEHALVE ...... DE GEMEENTE.  De wet Tegenmoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten zou de gemeente veel beter uit kunnen voeren. Uit deze wet kreeg ik 750 euro per jaar, van de gemeente krijg ik NIETS ! Gemeentepolis wordt afgeschaft of uitgekleed. Aan de andere kant wordt het geld over de balk gesmeten. Mensen die zelf huishoudelijke hulp kunnen betalen en voorheen afhaakten omdat ze de Eigen Bijdrage te hoog vonden melden zich massaal bij de WMO. Alles in dit land gaat naar inkomen. Sinds anderhalf jaar maakt je inkomen niet meer uit, Eigen Bijdrage WMO 19 euro per maand. Nu was de Eigen Bijdrage voorheen veel te hoog maar had deze voor iedereen gehalveerd. Dan had de gemeente nu  niet hoeven korten op de uren hulp.     

adriaan2
adriaan23 jul. 2020 - 11:34

Mijn nicht is via de gemeente verzekerd. Tot mijn grote verbazing was dat een stuk duurder dan de mij afgesloten polis. 

lpaard1981
lpaard19813 jul. 2020 - 11:19

die hele gemeente polis is een wassen neus. heel veel wordt niet vergoed wat wel vergoed zou moeten worden. met zorg toeslag ben je bijna net zo veel kwijt. bij veel zorg verzekeringen kan je kiezen voor gespreid betalen van het eigen risico. dus zo snel mogelijk afschaffen die waardeloze polissen!

1 Reactie
korenbloem2000
korenbloem20003 jul. 2020 - 11:31

Ben het niet met jou eens! Zonder een polis via de gemeente zou ik wat het finacieel bekostigen, niet meer voor de tandarts verzekerd kunnen zijn en niet meer aanvullend.

j85hekke
j85hekke3 jul. 2020 - 11:00

Helaas is het zo dat de zorgverzekeraars het monopoly hebben en dat had nooit mogen gebeuren. Er is ook gezegd dat het eigen risico niet omhoog zou gaan. Het begon bij €150,00  maar ik betaal toch al jaren €385,00en dat is toch meer dan het dubbele. Ik kan ook niet anders want ik ben chronisch ziek en kan niet af met de gemeentepolis. Dan moet ik bijbetalen en dat kan niet met een WAO- uitkering. Ook wordt er steeds minder vergoed maarc die premie vliegt ieder jaar omhoog. Dat moet gestopt worden, er worden nu mensen buitengesloten

tijger1
tijger13 jul. 2020 - 10:54

Zo “voordelig” was die gemeentepolis overigens niet. 

DennisR
DennisR2 jul. 2020 - 14:16

Helaas heeft men gekozen voor partijen die de zorg flink hebben afgebroken. Eerder was het samen de lasten dragen en elkaar helpen. Nu is het ieder voor zich. Alleen anders stemmen zou dit soort criminele praktijken kunnen veranderen, ook al moet je dan stemmen op een partij die niet echt jou voorkeur heeft maar soms moet het wel als je verandering wil in bijvoorbeeld de zorg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!