Kassa

Gemeenten weren beleggers van woningmarkt met zelfbewoningsplicht

19-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
huis nieuwbouw 930x520

Gemeenten verstevigen hun greep op de koopwoningmarkt, voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen, in hoog tempo. Meer dan 130 gemeenten willen met een zelfbewoningsplicht voorkomen dat nieuwbouwhuizen in handen vallen van beleggers die er huurwoningen van maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Veel gemeenten zijn verder bezig met de voorbereiding van een opkoopbescherming voor bestaande woningen. Dit moet een barrière vormen voor beleggers vanaf 1 januari 2022.

Zelfbewoningsplicht op nieuwbouwhuizen in 60 procent van de gemeenten

Volkskrant deed een enquête onder 222 van de 352 Nederlandse gemeenten. bijna 60 procent van de gemeente maakt gebruik van een zelfbewoningsplicht van nieuwbouwhuizen. Dat is een indirect verbod op het opkopen en verhuren van de woning.

Van de gemeenten zónder zelfbewoningsplicht heeft bijna eenderde concrete plannen om dit alsnog in te voeren. Daarnaast wordt er in ruim de helft van die gemeenten onderzoek gedaan naar de wenselijkheid van voorwaarden aan de verkoop van nieuwbouwwoningen.

Bron: Volkskrant

Kassa's Woonoplossingen

Kassa kijkt met jou naar oplossingen voor de woningmarktcrisis in Kassa's Woonoplossingen. Veel mensen zitten vast in de woningmarkt en blijven daardoor bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt? Bekijk hier de oplossing van Willem.

Heb jij een oplossing? Mail dan jouw verhaal of oplossing en 06-nummer kassa@bnnvara.nl o.v.v. 'woningmarkt'.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!