Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gemeenten pleiten voor helmplicht snorfietsers

17 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
helm 930 520
Een aantal gemeenten, waaronder veel grote steden, pleit voor de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers.  Zij sluiten zich hiermee aan bij het pleidooi van 130 artsen. Die stuurden vorige maand een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin zij opriepen om het dragen van een helm verplicht te stellen om zo jaarlijks tientallen doden en veel (hersen)letsel te voorkomen.
De Haagse wethouder Robert van Asten heeft namens zeventien gemeenten de Tweede Kamer een brief gestuurd. Daarin geven de steden aan dat zij het invoeren van de helmplicht toejuichen. ,,De snorfiets is één van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. In Den Haag is circa 19 procent van het totaalaantal verkeersgewonden een gebruiker van een snorfiets”, aldus Van Asten.

Onderzoek helmplicht

Een Kamermeerderheid is voor een helmplicht. In december liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over verkeersveiligheid weten ,,open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht". ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

hammond
hammond6 mei 2019 - 13:57

Als je een helm moet dragen op een snorfiets wordt er geen 1 meer verkocht. Mensen rijden juist op een snorfiets omdat je geen helm op hoeft. Dan je beter op een gewone scooter of bromfiets rijden die sneller mogen dan 25 km/h.