Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeenten krijgen alsnog extra geld voor crisis in jeugdzorg

22-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1384 keer bekeken
  •  
Het kabinet komt alsnog met extra geld over de brug om de acute problematiek in de jeugdzorg aan te pakken. Gemeenten krijgen dit jaar 613 miljoen euro extra om te besteden.
Kassa liet in meerdere uitzendingen zien dat de wachtlijsten in de jeugd-GGZ onaanvaardbaar lang waren geworden. Door de aanhoudende lockdown werd de crisis onder kwetsbare jongeren steeds groter.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwam vorige maand met een alarmerend rapport waarin stond dat een steeds grotere groep kinderen de dupe is van het beleid. In januari riep voorzitter Jacbine Geel van de Nederlandse GGZ in Kassa op tot actie. Ook Mind, NVVp, Kinder- & Jeugdpsychiatrie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vroegen continue om aandacht. Nu komt staatssecretaris Blokhuis (VWS) alsnog met extra middelen om wat aan de crisis te doen.

Crisiscapaciteit uitgebreid

Met het geld komt er ruimte om de crisiscapaciteit in de jeugd-GGZ uit te breiden en de lange wachttijden aan te pakken. Het kabinet en de VNG hebben hier afspraken overgemaakt.
“Het kabinet erkent dat de druk op gemeenten, onder andere door de coronacrisis, fors is toegenomen", zegt Blokhuis. "Het is van groot belang dat jeugdigen tijdig de zorg krijgen die zij nodig hebben. Ik ben blij dat we in overleg met de gemeenten tot afspraken zijn gekomen die de druk op de korte termijn verlichten. Maar dit is pas het begin. Het jeugdstelsel is op de lange termijn onhoudbaar en daarom is het nodig dat we uitgaven beter beheersbaar maken. Een belangrijke, gezamenlijke opgave.”

Structurele oplossingen aan volgend kabinet

De ruim 600 miljoen euro komt bovenop de eerder toegezegde 300 miljoen voor 2021. Ook ontvingen gemeenten al 95,5 miljoen uit steunpakketten voor jongeren in het kader van corona, om laagdrempelige mentale ondersteuning te bieden, sociale activiteiten mogelijk te maken en kwetsbare doelgroepen te ondersteunen.
Er komt nu dus geld vrij voor de crisisopvang en voor de acute problematiek. Voor structurele oplossingen verwijst de staatssecretaris naar het volgende kabinet.

GGZ blij met het nieuws

Jacobine Geel, bestuursvoorzitter van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), riep in januari 2021 in de uitzending van Kassa om actie. Die actie is er nu. Daarom komt ze opnieuw langs om over dit nieuws te praten. Ze is opgelucht, maar zegt dat het ook eerder had gekund en gemoeten. "We moeten nu aan de slag om kinderen hulp te bieden."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!