Kassa

Gemeenten en provincies ruziën om bouw nieuwe woningen

20-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
huur woning huis flat appartement

Gemeenten en provincies ruziën om de bouw van nieuwe woningen. Wethouders wijken naar eigen zeggen noodgedwongen uit naar groene gebieden aan de randen van steden en dorpen, maar provincies blokkeren deze bouwplannen, meldt BNR Nieuwsradio.

Gerard van As, wethouder in Alphen aan den Rijn, ondervindt dit ook. Hij geeft aan dat de gemeente niet aan de woningbehoefte kan voldoen, doordat het alleen binnenstedelijk mag bouwen. "We kunnen geen kant op." Het tekort aan rijtjeshuizen voor starters en gezinnen loopt ondertussen verder op. "De wachtlijsten in de sociale huursector staan nu al op dik acht jaar. Dat is onverkoopbaar", aldus de wethouder.

Lokale en provinciale bestuurders staan lijnrecht tegenover elkaar

Niet alleen in Alphen aan den Rijn speelt deze problematiek, waarbij lokale en provinciale bestuurders lijnrecht tegenover elkaar staan. De problemen zijn tekenend voor alle Randstadprovincies, blijkt uit gesprekken van BNR met wethouders in verschillende gemeenten. Zo stelt Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop dat er veel gebouwd moet worden, maar dat de uitkomst uiteindelijk is "dat we zo min mogelijk mogen bouwen", omdat de provincie als het puntje bij paaltje komt "de voorkeur en prioriteit aan andere maatschappelijke doelen" geeft.

Woningnood dreigt groter te worden

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!