Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Woningtekort komende jaren alleen nog maar groter'

01-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2903 keer bekeken
  •  
Woningtekort

© ANP

De woningnood wordt de komende jaren alleen maar groter. Dit jaar wordt een tekort voorzien van zo'n 285.000 woningen, meldt vastgoedadviseur Capital Value op basis van onderzoek in samenwerking met ABF Research.

Toch is het huidige woningtekort wat lager dan eerder werd verwacht. Dat komt doordat de bevolking minder snel is gegroeid door de coronapandemie. Volgens het onderzoek stijgt het tekort volgens de huidige prognoses in 2023 naar 355.000 woningen. Pas vanaf 2027 wordt een echte daling voorzien.

Dat komt doordat het bouwen van woningen gemiddeld bijna twee jaar duurt en voor grotere projecten drie jaar. Daarnaast zijn de afgelopen jaren minder bouwvergunningen afgegeven dan er nodig waren. Dat is een gevolg van de coronacrisis en de PFAS- en stikstofcrisis. De grootste woningtekorten zijn te vinden in de grote steden en voor starters en ouderen.

Record aan kapitaal
De vastgoedadviseur merkt wel op dat beleggers en woningcorporaties een record aan kapitaal beschikbaar hebben. "Als er beter wordt samengewerkt en vergunningenprocedures kunnen worden versneld, kunnen zij de komende jaren gezamenlijk meer dan 35.000 betaalbare huurwoningen per jaar bouwen", schrijft Capital Value.

Het aantal nieuwe vergunningen zou volgens de onderzoekers kunnen worden opgeschroefd naar zeker 80.000 per jaar. Vorig jaar werden er volgens de laatste prognoses zo'n 62.000 bouwvergunningen afgegeven. Het kabinet heeft als doelstelling om elk jaar 75.000 nieuwe woningen te realiseren.
Amsterdam wil sociale huurwoningen opkopen
Gemeente Amsterdam wil naast het bouwen van nieuwe woningen ook goedkope huurwoningen behouden. Het Parool bracht naar buiten dat het Amsterdamse stadsbestuur overweegt sociale huurwoningen van corporaties te kopen om te voorkomen dat ze voor veel geld op de vrije markt belanden.

Woningcorporaties verkopen al langere tijd ‘mondjesmaat woningen aan particulieren of beleggers, om investeringen in nieuwbouw mogelijk te maken’, aldus de krant. Amsterdam gaat nu onderzoeken of de gemeente ze kan kopen van de corporaties. 

"Op deze manier kan voorkomen worden dat er corporatiewoningen voorgoed verdwijnen naar het segment van de vrije sector. In plaats van dat sociale woningen worden geprivatiseerd, komen ze in gemeenschapshanden waarmee we voor lange termijn kunnen sturen op het gebruik", zegt wethouder Ivens (Wonen) in een brief aan de gemeenteraad.

Hoeveel woningen de gemeente gaat kopen, weet de wethouder nog niet. 

Lees ook: Grote steden willen steviger wetsvoorstel tegen opkopen huizen

Malafide verhuurders
Eerder pleitten Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven al voor een algemene verhuurvergunning en meer juridische mogelijkheden om malafide verhuurders aan te pakken. Volgens de grote steden gaat het wetsvoorstel van minister Ollongren (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om opkopers van huizen te weren niet ver genoeg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.