Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geen strafblad meer na overtreding van coronaregels

25 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
anderhalve meter 1,5 meter corona covid 1127

Straks leidt een coronaboete niet meer tot een strafblad. Het kabinet stuurt hierop aan, melden ingewijden. Ook voor mensen die in het verleden een boete kregen wegens overtreding van de coronaregels wordt de justitiële aantekening geschrapt.

De Tweede Kamer drong hier al eerder op aan. Toen voelde het kabinet daar niets voor. De partijen vinden een justitiële aantekening, ook wel bekend als een strafblad, voor bijvoorbeeld het overtreden van de 1,5 meterregel, buiten proportie. Een strafblad kan problemen opleveren voor mensen in bepaalde beroepen, als ze op reis willen of een verzekering willen afsluiten.

Hoogte van coronaboete aanpassen

Verder vindt de Kamer de 390 euro boete voor meerderjarigen te hoog. Een meerderheid gaf eerder deze maand aan de boete onder de 100 euro te willen brengen. Op een bekeuring tot deze hoogte volgt namelijk geen strafblad. Justitieminister Ferd Grapperhaus zei toe dat hij er alles aan zou doen om tegemoet te komen aan de wensen van de Kamer. Het is niet duidelijk of de hoogte van de coronaboete gaat veranderen. Het kabinet zou de mogelijkheden daarvoor nog moeten bekijken.

Handhaving van regels coronaboete

De discussie over de coronaboete en de justitiële aantekening laaide opnieuw op nadat Grapperhaus zelf in de fout was gegaan met de afstandsregel tijdens zijn bruiloft. Een groot deel van de Tweede Kamer vond het schadelijk voor zijn geloofwaardigheid als minister, vooral ook bij het grote publiek, omdat hij juist verantwoordelijk is voor de handhaving van de regels. Grapperhaus bood zijn excuses aan voor de misstap.

De minister stortte op eigen initiatief twee keer de coronaboete in de kas van het Rode Kruis. Maar onlangs legde het Openbaar Ministerie de minister alsnog een boete op en volgde dus ook een strafblad. Door het nieuwe besluit gebeurt dat laatste niet. Oppositiepartijen laten weten blij te zijn met het besluit. ANP

Kassa ging in de uitzending van 2 mei 2020 in op de grote gevolgen van de coronaboete. We brachten onder andere in kaart welke gevolgen deze boete had op de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

gerardvantol
gerardvantol25 sep 2020 - 13:51

Mazzeltje voor Grappenhaus. Iets van feestsigaar uit eigen doos.

yollie
yollie25 sep 2020 - 12:25

Vind het zeer dom wat grappenhouse heeft gedaan máar er nu ineens de boetes voor verlagen! Als iemand van de tweede kamer hoor jij het goede voorbeeld te geven. En als je dan gewoon alles overtreed ben jij je baan niet waardig en moet je
naar mijn inziens ontslagen worden. En niet de wetten die van te voren zijn gemaakt te veranderen naar eigen hand. Teleurgesteld in deze regering zwaar teleurgesteld

John1313
John131325 sep 2020 - 12:12

Onvoorstelbaar zo'n besluit op het moment dat het aantal besmettingen weer dramatisch toeneemt.

Er wordt sowieso nauwelijks gehandhaafd helaas.

tenormin
tenormin25 sep 2020 - 9:46

En nu kan het wel. Omdat de verantwoordelijke Minister de hand boven het hoofd wil houden, vervalt je strafblad. Anders zou er zeker niets veranderd worden. Dus daar gaan we weer. Maar gelukkig profiteren nu "arme mensen" ervan door geen strafblad te krijgen. Of die boetes omlaag moeten, dat was nog een stok achter de deur, vooral omdat er zoveel nieuwe besmettingen bijkomen.

Hanp
Hanp25 sep 2020 - 9:30

Herstel als je een minister NIET wilt

Sjoppy.
Sjoppy.25 sep 2020 - 9:29

Degenen die bij die hoge boete een strafblad hebben gekregen mogen minister Grapperhuis wel dankbaar zijn nu dit verdwijnt.
Als de boete in beginsel niet zo hoog was geweest was dit gedoe niet nodig.

1 Reactie
Hanp
Hanp25 sep 2020 - 11:00

Wel fijn voor iedereen Maar het schandalig dat het zo moet Hoe corrupt is onze overheid

Hanp
Hanp25 sep 2020 - 9:29

Ach ja als je de minister wil opzadelen met een strafblad is er wel een sluipweg voor te vinden door deze corrupte overheid