Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen snellere pinboeking op korte termijn

07-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pinautomaat_32.jpg
Op korte termijn komt er geen oplossing voor de trage verwerking van pinbetalingen in de weekeinden en op feestdagen. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag laten weten op Kamervragen. Winkeliers klagen dat ze geld mislopen, omdat pinbetalingen op zaterdag, zondag en feestdagen niet worden verwerkt.
'Geen behoefte'
De betalingen tussen de banken verlopen via een systeem van de Europese Centrale Bank dat 110 dagen per jaar is gesloten. Dit is afgesproken tussen de verschillende centrale banken. ,,In andere eurolanden lijkt er geen significante behoefte aan het sneller verwerken van betaaltransacties'', aldus Dijsselbloem in reactie op vragen van de PvdA.
Rente mislopen
Detailhandel Nederland stelde vorige maand nog dat ondernemers jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's mislopen door de trage verwerking van pinbetalingen. Volgens Dijsselbloem is niet bekend hoeveel rente ondernemers, winkeliers en particulieren mislopen door de langere verwerkingstijd.
Onderzoek
Wel wordt er gekeken of het op langere termijn - onafhankelijk van het systeem van de ECB - mogelijk is om in ons land betalingen sneller te verwerken. De Nederlandsche Bank en de banken doen hier momenteel onderzoek naar. Op 21 mei rapporteren zij hierover in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waarin naast banken ook consumenten en winkeliers zitten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!