Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen nepreviews meer en andere strengere regels voor online verkopers

27-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1293 keer bekeken
  •  
webshop webwinkel online betalen 1127

Vanaf 28 mei gelden er strengere regels voor online verkopers, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten moeten vanaf dan beter beschermd worden tegen uitwassen van de digitale economie. Het wordt bijvoorbeeld verboden om nepreviews te plaatsen.

Ook moeten online platformen of marktplaatsen voor consumenten duidelijk hebben vermeld wanneer het platform zelf of een verkoper via het platform verantwoordelijk is voor bepaalde zaken. 

En als een klant een aanbod krijgt op basis van eerdere aankopen of een online profiel, dan moet een verkoper daar duidelijk over zijn.

De ACM gaat toezicht houden op deze regels.

Geen nepreviews meer

Vanaf nu moeten online reviews echt zijn. Zo moeten bedrijven maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat er uitsluitend echte beoordelingen worden weergeven. Ook moeten consumenten geïnformeerd worden over deze maatregelen. 

Meer transparantie

Verder moet het duidelijk zijn wanneer er gepersonaliseerde advertenties worden getoond. Ook moeten online platformen of marktplaatsen nu voorafgaan aan de aankoop laten weten met wie zij zaken doen.

Ook moeten de voorwaarden duidelijk staan vermeld. Voor de aankoop moet duidelijk zijn bij wie de consument terecht kan, bijvoorbeeld in het kader van het herroepingsrecht. Dit moet op een toegankelijke plek staan en op een begrijpelijke manier worden beschreven.

Betalen met persoonlijke gegevens

Wanneer je niet met geld, maar met persoonlijke gegevens betaalt, zoals bij sommige online diensten, zijn er consumentenbeschermingsregels van toepassing. Zo heeft de consument recht op alle relevante informatie voorafgaand aan de aankoop. Ook heeft de consument recht op een bedenktijd. 

Van-voor prijzen

Zo gelden er meer regels zoals een verbod op geautomatiseerde aankoop van tickets, zoals voor concerten of evenementen. De regels voor van-voor prijzen gaan ook veranderen, maar deze wet is nog niet afgerond en wordt later in het jaar verwacht. 

Bron: ACM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!