Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen landelijke maatregelen om drukte in winkelcentra tegen te gaan

01-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shoppen winkelen 1127

Er komen geen landelijke maatregelen om drukte in winkelgebieden tegen te gaan. "Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk", zeggen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's na een overleg. Dat doet volgens hen het meeste recht aan elke stad en dorp in het land.

"Alles sluiten, gaan we niet doen", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters wekelijks samenkomen. "Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen", licht Grapperhaus toe.

Te druk in winkelcentra in Black Friday weekend

Op  veel plekken in Nederland ging het afgelopen weekeinde goed, stellen de bestuurders. In de steden waar het wel te druk was, hebben de burgemeesters op maat gesneden maatregelen getroffen. "Succesvolle acties hebben wij in het beraad uitgewisseld. Parkeerplaatsen verminderen of minder toegankelijk maken, kunnen een idee zijn", aldus de minister.

Basisregel: vermijd drukte

"Een van de basisregels is om drukte te vermijden. Als ergens te veel mensen zijn, dan keer je om. Doe je inkopen online. Ga niet funshoppen. Mensen gebruik je verstand", benadrukt Grapperhaus nog eens de verantwoordelijkheid van alle Nederlanders. "Spreid je koopgedrag. Doe niet met z'n allen boodschappen op de zaterdagmiddag. Het liefst wil je voorkomen dat je een winkelgebied moet sluiten", vindt Bruls.

Afgelopen weekeinde was het erg druk in onder meer Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam doordat winkels met kortingen strooiden en omdat veel mensen nog inkopen wilden doen voor Sinterklaas. Door de grote toeloop besloten burgemeesters dat de zaken in de binnensteden eerder moesten sluiten. In het zuiden van het land was er ook veel aanloop van Belgen. Dinsdag gaan bij de zuiderburen de 'niet-essentiële detailhandel' weer open. "Hierdoor zal de toeloop afnemen", denkt Bruls. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!