Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geef vakantiegangers gratis PCR-coronatest

20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
518 keer bekeken
  •  
coronatest zelftest 1127

De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer in het buitenland op vakantie gaan en nog geen inenting hebben gehad een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Daar voelt het demissionaire kabinet van Mark Rutte echter nog niets voor. Premier Rutte zei in het debat woensdag dat het kabinet zich nog moet beraden over de gratis PCR-testen voor vakantiegangers. Coronaminister Hugo de Jonge zou daarover over twee weken meer duidelijkheid geven.

Er mag volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) geen tweedeling ontstaan als Europa in de zomer verder opengaat. "Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is, wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis versterkt worden", vindt Sjoerdsma. In andere Europese landen worden wel gratis PCR-testen aangeboden aan reizigers deze zomer. Volgens Sjoerdsma kan het kabinet het geld voor de testen betalen uit het Europees coronaherstelfonds.

Jongeren de pineut als ze op vakantie willen

Ook Tom van der Lee (GroenLinks) begrijpt het standpunt van het kabinet niet. Als er volgens hem geen gratis test komt, zijn de jongeren de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland. Andere partijen die voorstander zijn van een gratis test zijn in ieder geval CDA, ChristenUnie, DENK, PvdA, SP en Volt. 

Coronacertificaat

Vanaf 21 juni moeten reizigers in EU-landen een coronacertificaat laten zien waarmee zij kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief getest of antistoffen hebben door een eerdere besmetting. Het kabinet hoopt dat rond 1 juli in Nederland iedereen boven 18 jaar die dat wil is gevaccineerd.

Minister De Jonge zei eerder het onwenselijk te vinden dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt. Hij denkt ook dat de prijs voor een PCR-test nog zal dalen. De kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf liggen nu tussen de 89 euro en 140 euro.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!