Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geef vakantiegangers gratis PCR-coronatest

20 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  
coronatest zelftest 1127

De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer in het buitenland op vakantie gaan en nog geen inenting hebben gehad een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Daar voelt het demissionaire kabinet van Mark Rutte echter nog niets voor. Premier Rutte zei in het debat woensdag dat het kabinet zich nog moet beraden over de gratis PCR-testen voor vakantiegangers. Coronaminister Hugo de Jonge zou daarover over twee weken meer duidelijkheid geven.

Er mag volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) geen tweedeling ontstaan als Europa in de zomer verder opengaat. "Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is, wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis versterkt worden", vindt Sjoerdsma. In andere Europese landen worden wel gratis PCR-testen aangeboden aan reizigers deze zomer. Volgens Sjoerdsma kan het kabinet het geld voor de testen betalen uit het Europees coronaherstelfonds.

Jongeren de pineut als ze op vakantie willen

Ook Tom van der Lee (GroenLinks) begrijpt het standpunt van het kabinet niet. Als er volgens hem geen gratis test komt, zijn de jongeren de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland. Andere partijen die voorstander zijn van een gratis test zijn in ieder geval CDA, ChristenUnie, DENK, PvdA, SP en Volt. 

Coronacertificaat

Vanaf 21 juni moeten reizigers in EU-landen een coronacertificaat laten zien waarmee zij kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief getest of antistoffen hebben door een eerdere besmetting. Het kabinet hoopt dat rond 1 juli in Nederland iedereen boven 18 jaar die dat wil is gevaccineerd.

Minister De Jonge zei eerder het onwenselijk te vinden dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt. Hij denkt ook dat de prijs voor een PCR-test nog zal dalen. De kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf liggen nu tussen de 89 euro en 140 euro.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Kars t
Kars t20 mei 2021 - 22:54

Wordt een Serologische test (antistoffentest) dan ook gratis?

Er zijn tenslotte al ruim 3 miljoen mensen besmet geweest in NL. Waarvan veel het zelf niet weten.
Z'n test hoeft maar 1x uitgevoerd te worden als die positief uitvalt. ipv een PCR test die je voor elke gelegenheid opnieuw moet laten doen.
Daarnaast is een Serologische test goedkoper dan een PCR test.

The Ronz
The Ronz20 mei 2021 - 20:42

Wel honderden euro's voor een vakantie over en geen geld voor een test, ik begrijp iets niet. Vakantie is geen verplichting maar een keuze.

1 Reactie
aldie
aldie21 mei 2021 - 10:53

Daarmee versterk jij dus de tweedeling van de maatschappij. Gezin met 2 kinderen betaald € 500 extra voor testen. Dat is veel geld. Een groep kan zich daardoor geen vakantie vakantie veroorloven.
Bovendien de willekeur waarmee Rutte en zijn kliek met geld strooit en anderen genadeloos afstrafte groeit gewoon verder.
Schande

marsgoddess
marsgoddess20 mei 2021 - 13:53

Zolang we niet op tijd gevaccineerd zijn, en dat lijkt te gaan gebeuren, dan zou de regering dit moeten betalen. Per slot van rekening is het niet onze schuld dat de vaccinaties zo heel, heel, heel erg langzaam gaan.