Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gedupeerden QR-fraude krijgen van ING schade vergoed

07-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
qr-fraude ing2 930
Enkele honderden ING-klanten waren de afgelopen maanden het slachtoffer van oplichting via QR-codes, een soort geavanceerde streepjescode. Wij kregen hier als Kassa een aantal klachten over binnen en zijn op onderzoek uitgegaan. De gedupeerden krijgen nu alsnog hun schade vergoed.
Criminelen jagen op sites als Marktplaats op onwetende consumenten. Zij geven aan een product te willen kopen en vragen om een bevestiging voor de transactie door middel van een QR-code. Ook moeten slachtoffers hun bankrekening geven. Door het scannen van de code in hun eigen bankieren-app, zoals de ING app, geven klanten toestemming voor het activeren van de app op een ander apparaat.

Toegang tot de bankieren-app

Op deze manier kan de crimineel vanaf zijn eigen apparaat inloggen in de bankieren-app van het slachtoffer en van alles aanpassen, zoals de betaallimiet. Ook kan de crimineel vanaf zijn of haar eigen telefoon afrekenen en bedragen overboeken naar hun eigen rekening. Als gedupeerde kom je hier pas achter als je je saldo checkt. En als je het ontdekt, hang je vaak lang in de wacht bij je bank om dit ongedaan te maken. Ondertussen zie je honderden euro's van je rekening verdwijnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!