Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gecombineerde postcovid-behandeling niet meer in basisverzekering

01-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3196 keer bekeken
  •  
Fysiotherapie 1280

Vanaf 1 juli worden gecombineerde behandelingen voor postcovid-patiënten niet meer vergoed vanuit het basispakket, zo heeft het kabinet besloten. Dit besluit volgt het advies van het Zorginstituut, dat stelt dat deze behandelingen niet effectief zijn. Het betreft behandelingen zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie.

Postcovid-patiënten die op dit moment de gecombineerde herstelzorg ontvangen, blijven deze tot 1 januari 2025 vergoed krijgen vanuit het basispakket. Volgens demissionair zorgminister Pia Dijkstra is deze overgangsregeling ingevoerd voor patiënten “die het gevoel hebben dat ze er toch baat bij hebben.” Daarnaast stelt ze dat postcovid-patiënten “al genoeg te verduren hebben en er nog maar weinig behandelopties beschikbaar zijn.”

Afzonderlijke behandelingen nog wel mogelijk

Nieuwe patiënten kunnen vanaf 1 juli geen aanspraak meer maken op deze gecombineerde behandelingen vanuit het basispakket. Zij kunnen wel afzonderlijke behandelingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en ergotherapie krijgen als hun behandelend arts dit adviseert.

Deze behandelingen kunnen via de reguliere weg worden geregeld en onder bepaalde voorwaarden vergoed worden vanuit het basispakket. "Maar het zit dan niet meer bij elkaar in één pakket," verduidelijkt Dijkstra.

“Gecombineerde behandeling geen meerwaarde”

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met of zonder gecombineerde herstelzorg dezelfde verbetering in hun dagelijks functioneren vertonen. Daardoor kan de meerwaarde van deze behandeling volgens Dijkstra niet worden aangetoond.

“Om de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden, is het van groot belang om zorg die niet-effectief is niet te vergoeden vanuit het basispakket”, aldus het Zorginstituut. Daarom is besloten de vergoeding vanuit het basispakket voor de gecombineerde behandeling stop te zetten.

“Dit kan niet waar zijn”

Patiëntenorganisaties zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet en vinden dat fysiotherapie, logopedie en andere behandelingen wel degelijk meerwaarde hebben.

“Op dit moment is er geen behandeling voor postcovid, dat is al erg genoeg. Het enige waar patiënten nu baat bij hebben, verdwijnt nu. Dat kan niet waar zijn”, zegt directeur Diewke de Haen van PostCovid NL.

De patiëntenorganisatie vindt, net als Long Covid Nederland, dat de vergoeding voor de behandelingen moet blijven bestaan. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!