Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebruik ov in 2020 bijna gehalveerd

05-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bagage reis trein ov perron 930

In 2020 is het gebruik van het openbaar vervoer door de coronacrisis zo goed als gehalveerd. Er is in totaal 660 miljoen keer ingecheckt, terwijl er in 2019 nog 1,3 miljard keer werd ingecheckt. 40 procent van de check-ins vond plaats in de eerste elf weken van 2020, toen er nog geen coronamaatregelen waren, blijkt uit een analyse van OVPro van cijfers over de inchecktransacties, die worden bijgehouden door Translink en CBS.

Terwijl het gebruik van openbaar vervoer in januari en februari 2020 nog hoger lag dan een jaar eerder, zette een forse daling van het gebruik in vanaf 11 maart. Toen werden de eerste landelijke coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf dat moment lag het gebruik van openbaar vervoer gemiddeld ruim 60 procent lager ten opzichte van 2019.

Minste check-ins in april, meeste in september

Het gebruik van openbaar vervoer lag verreweg het laagst in 2020 in april. Toen waren er ongeveer 16 miljoen check-ins. Normaal gesproken wordt er in april per week alleen al 26 miljoen keer ingecheckt. De drukste maand voor het ov tijdens de coronacrisis was september, al was het aantal check-ins nog altijd bijna de helft ten opzichte van een jaar eerder.

Hier moet wel bij vermeldt worden dat het aantal check-ins niet direct gelijk staat aan het aantal reizigers. Zo kan iemand voor een reis meerdere keren moeten inchecken, bijvoorbeeld door een overstap naar een andere vervoerder.

Gebruik ov pas over enkele jaren op normaal niveau

OVPro verwacht dat het nog jaren zal duren voordat het gebruik van het openbaar vervoer weer op het niveau van 2019 ligt. Als de coronamaatregelen achter de rug zijn, zullen meer mensen weer reizen met het ov, maar door structurele gedragsveranderingen zullen niet alle voormalige reizigers terugkeren, voorspelt de organisatie. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!