Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebruik oude bankrekeningnummer niet verlengd

03-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internetbankieren-fraude_21.jpg
Als Europa per 1 augustus overgaat op het nieuwe langere bankrekeningnummer IBAN, kunnen consumenten niet langer gebruikmaken van oude rekeningnummers. De automatische omzetting van het oude naar het nieuwe nummer bij internetbankieren wordt niet verlengd naar 2016, zoals minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder nog voorstelde.
Uitzondering voor goede doelen
Dat maakte Bernard Juffermans, programmamanager van het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA in Nederland, vrijdag bekend. Alleen voor goede doelen met speciale rekeningnummers als 'giro 555' wordt een uitzondering gemaakt.
Criminelen
Uit onderzoek en overleg met consumentenorganisaties, banken en bedrijfsleven is gebleken dat er verschillende nadelen kleven aan het langer doorgaan met de oude rekeningnummers. Zo spelen cybercriminelen in op de overgang naar IBAN door het versturen van phishingmails, waarin zij proberen financiële gegevens van mensen te ontfutselen.
Volgens Juffermans zijn er zelfs criminelen die brieven versturen met een nagemaakt logo van een woningcorporatie, waarin zij huurders proberen wijs te maken dat zij hun huur voortaan naar 'dit nieuwe IBAN-nummer' moeten overmaken.
Schade
Vorig jaar kreeg de Fraudehelpdesk in totaal 132.000 meldingen van phishing-fraude gerelateerd aan het nieuwe bankrekeningnummer. De totale schade bedroeg ongeveer 1 miljoen euro. Juffermans verwacht dat als de oude bankrekeningnummers langer in stand gehouden worden, er komende tijd alleen maar meer mensen in de phishing zullen trappen en de schade hoger uitpakt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!