Kassa

Frustratie over verdwijnen van de blauwe envelop

12-03-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Straks krijg je de post van de Belastingdienst alleen nog maar digitaal in je berichtenbox op internet. Meteen stroomden de mailtjes bij ons binnen. Hoe kom je aan die post als je geen computer hebt? Veel mensen zijn daar boos over en dus reageert de Belastingdienst in de studio op deze onrust.
Greep uit de verhalen
Mijn moeder van 85 wil graag alles zelf blijven regelen, maar heeft geen computer. De Belastingdienst laat weten dat ze het dan maar via iemand anders moeten regelen. Er worden geen brieven meer verstuurd. Hier krijgen toch veel mensen problemen mee! Onbegrijpelijk.
Oude buurtjes zijn in zak en as. Berekening huur- en zorgtoeslag kan alleen nog via computer. Deze mensen hebben dat niet. Ze belden met de Belastingdienst en kregen als antwoord dat ze dan maar op de computer in de bieb moesten gaan kijken. Deze mensen hebben niets met een computer, laat staan dat ze hem aan krijgen!
Brief van meneer van 92 aan de Belastingdienst: Ik wil U bij deze dan ook vragen om alle informatie in de nog resterende dagen van mijn leven gewoon op papier te sturen naar mijn adres. Ik kan nog wel een computer gaan kopen en computerlessen gaan volgen, maar daar heb ik gezien mijn leeftijd en gezondheid geen zin meer in. Verder wil ik U erop attenderen dat ik niet de enige digibeet ben in Nederland en dat de Belastingdienst hier ook rekening mee mag gaan houden in de toekomst.
Veel protest
Ook bij de Nationale Ombudsman stroomden de berichten binnen. Deze doet op dit moment onderzoek naar het verdwijnen van de blauwe envelop. In april wordt het rapport hierover verwacht. De Consumentenbond wil dat mensen de keuzemogelijkheid krijgen om berichten gewoon per post te blijven ontvangen. De bond begon de actie DigiDwang . Ook ouderenbonden Unie KBO en ANBO vinden dat de overheid er te vanzelfsprekend vanuit gaat dat alle mensen digitale dienstverlening willen.
'Sluit aan bij wensen samenleving'
Eline Spros is plaatsvervangend directeur bij de Belastingdienst en gaat over de blauwe envelop. Zij zegt dat de Belastingdienst met de online aangiftes juist aansluit bij de wensen in de samenleving om steeds meer via het internet te regelen. Ze erkent ook dat het voor mensen lastig kan zijn als post van de Belastingdienst alleen nog maar in je Berichtenbox op internet komt. Mensen kunnen hulp krijgen van maatschappelijke organisaties en ouderenorganisaties. Ook kunnen ze contact opnemen met de Belastingdienst of de Belastingtelefoon op 0800-0543 bellen om te bespreken of er een oplossing is. Verder is er een speciale Helpdesk Digitale Post 0800-2358352 voor vragen over de Berichtenbox.
Let op!
Bel alleen de echte Belastingtelefoon van de Belastingdienst. Die is gratis! Er zijn ook nepsites. Zij verbinden je door naar de echte Belastingtelefoon en dan betaal je wel €0,90 per minuut met een maximum van €45!
Post blijven ontvangen
De Belastingdienst zegt niet precies wanneer ze stopt met het versturen van post. Dit is wat ze ons hebben laten weten:
De komende jaren wordt telkens een berichtenstoom volledig digitaal nadat de daarbij behorende berichten twee jaar zowel op papier als digitaal (naar de Berichtenbox op MijnOverheid) verstuurd zijn. Tijdens deze tweejarige gewenningsperiode monitoren we hoe de digitalisering verloopt en wat nog nodig is. Er wordt begonnen met berichten die minder grote impact hebben. Vorig jaar was dat de beschikking voor het automatisch continueren van toeslagen, welk bericht hierna komt is nog niet te zeggen en wordt in overleg met de Kamer besloten. We laten mensen ook na die tijd nooit in de kou staan en houden in het proces op vele manieren contact met de doelgroep. Voor wie echt niet mee kan in het digitale verkeer blijft papier beschikbaar.
Spros bevestigt dat als het niet mogelijk is om hulp te organiseren voor iemand om bij zijn digitale Berichtenbox te komen, mensen via de Belastingdienst een kopie kunnen krijgen van de digitale berichten.
Papieren aangifte
In 2014 deden nog 343.000 menen op papier aangifte. Dit jaar verwacht de belastingdienst circa 170.000 papieren aangiftes. Je kunt via de Belastingtelefoon dit jaar nog wel een aangiftebiljet aanvragen. Ook al staat het minder prominent op de website van de fiscus, het staat er wel. Ook vertelt Spros dat mensen die ouder zijn dan 72 jaar en altijd aangifte op papier hebben gedaan, per post een aangiftebiljet blijven ontvangen.
DigiD is geheim
Veel mensen geven hun DigiD aan hun kinderen of een derde die ze bijstaat bij de aangifte. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. DigiD is strikt persoonlijk en net als je pincode moet je die eigenlijk nooit afgeven. Je kunt beter iemand machtigen om je aangifte te doen. Dat kan hier . Een nadeel is wel dat die machtiging dan alleen geldt voor de aangifte. Als je dan bijvoorbeeld ook de inkomensgegevens wil checken voor de zorg- en huurtoeslag, moet je daarvoor een aparte machtiging aanvragen.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

webk
webk12 jun. 2016 - 10:02

Kassa geeft verwijten aan de belastingdienst. Ouderen worden zogenaamd buiten gesloten. Als je echter aan het Kassa panel mee wilt doenkan je ook niet zonder computer. Ik heb Kassa hierover aangesproken, maar zij stellen stomme vragen terug of reageren niet. De pot verwijt de ketelin dit geval. Jammer dat Kassa deze houding aanneemt. Heel erg zwak ook.

taxitheo
taxitheo14 mrt. 2016 - 18:47

Eline Spros izegt dat de Belastingdienst met de online aangiftes juist aansluit bij de wensen in de samenleving om steeds meer via het internet te regelen. Maar de wens van een groep de papieren versie  negeren, sluiten we (in 1e instantie) niet bij aan? Ook asiciaal overheidsbeleid: de belastingdienst bespaart en biebs, sociale ondersteuning en bijv. vakbonden mogen wel extra kosten gaan maken om mensen te helpen? BAH!!!

jtrommelen
jtrommelen14 mrt. 2016 - 17:08

Ik snap die belastingdienst niet echt. Er van uitgaan dat iedereen maar doet wat zij willen. Voor mij heeft de computer geen geheimen, maar ik ken genoeg mensen die helemaal niets met een computer hebben. Vorige week nog een man gesproken, heeft geen computer, geen mobiele telefoon, wil niets van dat alles weten. De belastingdienst kan hem nooit dwingen om een computer aan te schaffen, of naar de bibliotheek te gaan om wat in te vullen. Kom ambtenaren, wordt eens wakker!!!

Henrica de Vries
Henrica de Vries14 mrt. 2016 - 13:18

Ouderenorganisatie PCOB opende samen met Unie KBO en ANBO het meldpunt Dag Blauwe Envelop, waarop al meer dan duizend klachten binnen kwamen. Meld hier ook uw signaal: https://www.belastingservice.org/dag-blauwe-envelop

hdeeken
hdeeken13 mrt. 2016 - 16:56

het is ook eigenlijk te gek dat als je ongeveer wordt verplicht tot aanschaf van een computer je daar ook nog BTW over moet betalen.

geensaus
geensaus13 mrt. 2016 - 14:49

Ik heb me naar geërgerd aan die Spros. Ze kwam elke keer met dezelfde kletskoek: ze wil mensen HELPEN in hun ONTWIKKELING! Maar mensen willen hun eigen baas zijn, dat wil er bij haar maar niet in. Ze komt met beweringen die niet kloppen. Dat een heleboel mensen digitaal aangifte doen is niet omdat ze dat zo graag willen, maar er zit niets anders op. Ik doe het al een paar jaar en ik vind het heel vervelend. Er staat hoeveel tijd je krijgt en dan voel ik me gelijk al opgejaagd. Ik vul wat in en hoeps komt er op die bladzijde ineens van alles bij. Op papier heb ik overzicht, op een scherm niet, ik moet steeds afwachten wat er komt. Ik haat dit gedoe!

thieu
thieu13 mrt. 2016 - 14:24

Ik wíl geen berichtenbox. Ik vertrouw de overheid voor geen cent, nét zoals ik geen enkele online opslag van mijn gegevens voor geen cent vertrouw.In tegenstelling tot één verstuurde brief heeft een hack van dat systeem tot gevolg dat álle gegevens van álle Nederlanders op straat komen te liggen en misbruikt kunnen worden.

1 Reactie
oudewouter
oudewouter26 dec. 2016 - 12:07

Wat hebt u een rotleven!

verantwoordt
verantwoordt13 mrt. 2016 - 12:44

Enige weken geleden heb ik een senioren bijeenkomst gevolgd m.b.t.de digitale belastinginvoering.Naast het wachtwoord en gebruikerswoord blijkt er via de telefoon nog een extra inlvoerilng nodig te zijn.Dit maakt de Digid inlogging onbetrouwbaar te zijn. Ook het kostenplaatje wat het mij gaat kosten is geen antwoord te geven door de ambtenaar van de dienst.Hierdoor wordt de burger opgezadelt met de kosten van de belastingdienst.Mijn inbreng in deze!

John1313
John131313 mrt. 2016 - 11:58

Wat ik me afvraag en wat m.i. niet aan de orde is geweest; Hoe gaat de belastingdienst communiceren met mensen die nooit hun email adres hebben verstrekt om reden dat ze die niet hebben, geen computer hebben? Ze zullen dan toch wel een brief moeten sturen. M.a.w. als je als burger digitaal blijft zwijgen heeft de belastingdienst geen keus.

1 Reactie
thieu
thieu13 mrt. 2016 - 14:19

Je krijgt bij elke papieren correspondentie van de BD het (steeds dringender) verzoek dat met die berichtenbox te regelen. 

aad piraat
aad piraat13 mrt. 2016 - 11:50

Alle voor de burger, consument, werknemer en patiënt ongunstige beslissingen, reorganisaties et cetera welke hen door de strot worden geduwd hebben maar één  achterliggende reden en dat is GELD. Welnu als de massa wil dat dit stopt dient die dezelfde achterliggende reden te hanteren. Dat wil zeggen, elke (gedwongen) vrijwilliger en mantelzorger moet zijn activiteiten staken en stellen BETAAL MIJ MAAR. Alleen dan stopt de zakken vullen rij en kan elke huidige sappelaar weer fatsoenlijk zijn rekeningen betalen en in zijn levensonderhoud voorzien.   

grrdd1945
grrdd194513 mrt. 2016 - 11:42

Ik vindt het een gotspe dat de  belastingdienst twee maten voor de automatiseringsmuziek uitloopt De VARA, de ouderen en vakbonden die hulp bieden zie boven laten zich ringeloren door de Belastingdienst. Waarom moest het oude offline programma verdwijnen dat altijd een belangrijk hulpmiddel was voor de cursussen van die organisaties. Als vrijwilliger blijf ik volgend jaar wel weg moet voor cursussen screendumps maken voor een opgave en voor elke klant moet ik 2 maal soms 3 maal aanloggen voor 1 aangifte. Ik kan mijn schaarse tijd eel beter gebruiken

JanuitW
JanuitW13 mrt. 2016 - 11:38

Het is zo krom als het maar zijn kan. Als ik met de Belastingdienst wil communiceren MOET ik een papieren brief sturen en MAG ( zijn er gene mogelijkheden in dit digitale tijdperk ) het niet digitaal !!!!

renehk
renehk13 mrt. 2016 - 9:29

Ik vond en vind de reactie van KASSA veel te optimistisch. Die mevrouw van de belastingdienst wist nergens iets van, behalve dat de belastingdienst alles digitaal wil gaan doen en dat ze dat er ten koste van iedereen door gaat drukken. Wat ze verder zei zou iedere verkoper beter gezegd hebben. Als ze in het nauw werd gedreven zei ze snel dat dit "de komemde tijd" (let wel: NIET "de komende jaren"!) nog niet zou gebeuren. Helaas is er niet gevraagd waarom het aangifteprogramma plotseling verdwenen is. Als dat gewoon terugkomt is er een oplossing voor iedereen die nu met DigID's van een ander of moeilijk verkrijgbare inlogcodes moet werken. Leuker kunnen ze het niet maken, WEL makkelijker! 

rodenbos
rodenbos13 mrt. 2016 - 8:53

mrmitu , ik ben geen vara fan maar ga nu niet de vara de schuld te geven.Ik denk dat jij niet weet hoeveel oudere mensen nog zelf hun belasting aanslag zelf nog invullenJe kan zeggen ze zijn een beetje dwars en kan zeggen ga naar een boekhouder maar zo zijn ze niet De verantwoordelijke minister of staatssecretaris moet daar tekst  en uitleg komen geven en niet zijn personeel

mrmitu
mrmitu13 mrt. 2016 - 7:57

Wat is er nou helemaal aan de hand? Je kunt nog steeds de papieren aangifte krijgen bij de Belastingdienst. En ik vraag me af of de mensen die nu klagen echt allemaal hun papieren aangifte zelf invullen zonder hulp van een ander. Geloof er niets van. Door dit soort berichtgeving worden oudere mensen alleen maar onnodig nog banger gemaakt. Typisch VARA. Veel storm in een glas water.

xendex
xendex12 mrt. 2016 - 22:59

In de uitzending werd gezegd dat er een afspraak was wat betreft de digitale invulling.!! Met wie is de afspraak gemaakt , men bleef maar herhalen over deze afspraak. Ik denk niet dat ook maar iemand van de belastingplichtigen en/of ouderen ook maar iets afgesproken hebben met wie dan ook van de belastingdienst. Het is zoals gewoonlijk een eenzijdige beslissing door de strot gedrukt door de overheid.  Men is zich er niet van bewust dat dit met de verkiezingen even afgerekend kan worden. Ook zet men aan tot bedrog en brengt één ieder in gevaar  Digid is strikt persoonlijk , met het idee van de belastingdienst is er een gat geschoten in iemands privacy waar men zo grote mond over heeft . malversatie van de eerste order door de overheid zelf in de hand gewerkt. Nu moet  het risico van bedrog door de overheid worden gedragen , in wat voor opzicht dan ook. Niemand kan nog worden aangesproken op onvoorzichtigheid of schuld.Het voorgaande , de download mogelijkheid van een programma voor wat voor belastingopgave in welke categorie dan ook moet blijven gehandhaafd. Dit is mijn conclusie en wens

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!