Kassa

Fossielvrij NL naar rechter om 'duurzame' reclames KLM

24-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1018 keer bekeken
  •  
1127klm

© KLM

Fossielvrij NL spant een rechtszaak aan tegen KLM. Volgens de klimaatorganisatie maakt de luchtvaartmaatschappij misleidende reclame over 'duurzaam' vliegen. 

Fossielvrij NL wil dat KLM stopt met deze reclames en stapt daarom naar de rechter. De zaak draait om de Fly Responsibly-campagne van KLM en om de compensatieproducten die de maatschappij aan klanten aanbiedt.

De organisatie wijst erop dat de campagne en de producten van KLM 'zeer misleidend zijn' en daarom strijdig zijn met het recht.

'Duurzaam vliegen bestaat niet'

Hiske Arts, campaigner bij Fossielvrij NL: "Duurzaam vliegen bestaat niet. Vliegen is een van de snelste manieren om de aarde te verhitten, en de oplossingen die KLM aanbiedt zijn niet in staat om dit te voorkomen. De marketing van KLM misleidt reizigers en leidt af van de dringende noodzaak om vliegverkeer te verminderen."

'Greenwashing'

Compensatie van uitstoot is heel vaak een schoolvoorbeeld van greenwashing: iets groener of duurzamer doen lijken dan het is, liet Kassa onlangs zien. Dit is zowel misleidend als slecht voor het klimaat, omdat het veel consumenten ervan weerhoudt de meest duurzame keuze te maken, omdat ze niet weten hoe vervuilend andere keuzes zijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

rinuszwam
rinuszwam26 mei 2022 - 11:08

Duurzaam vliegen bestaat niet ! Wel duurzaam Treinen !! Dus veel meer Nationale én Internationale Treinen laten rijden !! met directe aansluitingen op het verdere Openbaar Vervoer !! De diverse snelwegen in Europa aanpassen t.b.v. het treinverkeer !

anduril
anduril25 mei 2022 - 19:37

Blijkbaar zijn minder grote vervuilers een makkelijk doelwit. Laten ze eens het lef hebben om de grote vervuilers aan te pakken. Zonder uitputtend te zijn denk ik aan de veeteelt en Tata Steel.

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe26 mei 2022 - 5:31

Als u een kijkje neemt op de website van fossielvrij.nl dan ziet u dat zij zich ook op andere delen van de fossiele industrie concentreren.

anduril
anduril27 mei 2022 - 8:06

@JannyBoe Er wordt veel actie ondernomen, maar zo te lezen niet tegen de grootste vervuilers in Nederland: o.a. de veeteelt en Tata Steel. Actie tegen deze vervuilers zet meer zoden aan de dijk.

JannyBoe
JannyBoe27 mei 2022 - 11:13

Er zijn juist heel veel initiatieven van organisaties die zich bezighouden met de schadelijke kanten van onder meer veeteelt en Tata Steel @anduril. Talloze politieke partijen, Wakker Dier, World Animal Protection, actiegroepen als bijvoorbeeld frissewind.nu die zich met Tata Steel bezighouden enzovoort. Dit is nog maar een kleine greep. De CO2 uitstoot door luchtvaart in Nederland is aan een ware opmars bezig. Van een procent of 7 nu naar 30/40 procent in 2050. De luchtvaart valt nu al onder de grote vervuilers als je de wereldwijde schade bekijkt. Maar terug naar het onderwerp: reclame van de KLM voor 'duurzaam' vliegen is misleidend. Er is niks 'duurzaams' aan vliegen, het is zeer vervuilend en slecht voor het milieu en klimaat.

Meindo
Meindo25 mei 2022 - 17:58

Ik vraag me af of de mensen achter Fossielvrij NL zelf ook met het vliegtuig reizen.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe26 mei 2022 - 5:33

Als u zich dat afvraagt, wat is dan makkelijker om even het contactformulier op de website van fossielvrij.nl in te vullen. Dan hoeft u zich het niet langer af te vragen maar krijgt u antwoord op uw vraag.

Helen 66
Helen 6625 mei 2022 - 14:23

De Overheid moet met ONS belastinggeld niet nog meer aandelen van de KLM kopen. Dat geld gaat rechtstreeks de bonuscultuur van Air France in. Dat geld moet naar de Zorg en minimumloon en AOW. Er is sowieso niets Koninklijks meer aan de KLM.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!