Kassa

Fossielvrij naar rechter om 'duurzame' reclames KLM te stoppen

06-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
401 keer bekeken
  •  
klm 930x520

Fossielvrij NL spant vandaag bij de rechtbank Amsterdam een rechtszaak aan tegen KLM. Volgens de klimaatorganisatie maakt de luchtvaartmaatschappij misleidende reclame over 'duurzaam' vliegen. Omdat KLM weigert om daarmee te stoppen volgt er nu een zaak.  

De kwestie draait om de Fly Responsibly-campagne van KLM en om de compensatieproducten die de maatschappij aan klanten aanbiedt. De milieurechtenorganisatie ClientEarth en de campagnegroep Reclame Fossielvrij ondersteunen Fossielvrij NL bij deze zaak. 

Twee gezichten van KLM

“KLM toont twee gezichten”, verklaart Hiske Arts, campaigner bij Fossielvrij NL. “Aan de ene kant zet het bedrijf zichzelf neer als een verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij die vliegen duurzamer maakt, maar tegelijkertijd blijven KLM en de rest van de luchtvaartsector volop inzetten op groei. Bovendien lobbyen luchtvaartmaatschappijen intensief tegen klimaatbeleid, met Air France-KLM aan kop.”

De realiteit is volgens Arts dat vliegen enorm veel uitstoot veroorzaakt. “De enige manier om dit terug te brengen is door krimp van de luchtvaart. Klimaatwetenschappers benadrukken dat de uitstoot in dit decennium naar beneden moet, willen we een leefbare wereld in bereikhouden.”

Oordeel: misleidende reclame 

De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dit jaar dat KLM misleidende reclame heeft gemaakt door te stellen dat klanten CO2-vrij kunnen vliegen.

Greenwashing

Compensatie van uitstoot is heel vaak een schoolvoorbeeld van Greenwashing: iets groener of duurzamer doen lijken dan het is. Dit is zowel misleidend als slecht voor het klimaat, omdat het veel consumenten ervan weerhoudt de meest duurzame keuze te maken, omdat ze niet weten hoe vervuilend andere keuzes zijn. Wanneer het gaat om vliegen, kan dat voorlopig niet veel minder vervuilend dan het nu is. En dat is heel vervuilend, zo liet Kassa onlangs zien:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Erikkkk
Erikkkk6 jul. 2022 - 12:50

De geitenwollen sokken club is weer op pad. Overal tegen aan schoppen.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe6 jul. 2022 - 13:41

Jammer dat een inhoudelijke mening blijkbaar teveel gevraagd is. Het gaat gewoon om een claim die niet waar blijkt te zijn. Een claim dat een brood een volkorenbrood is moet ook bewezen worden met 100% volkorenmeel. Exact hetzelfde. Mensen die opkomen voor een foute claim met dit soort denigrerende termen wegzetten lijkt nergens op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!