Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fors meer besmettingen, kabinet overweegt maatregelen

08-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
festival zomer optreden concert 1127
Als door het snel oplopende aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn, dan overweegt het kabinet meerdaagse festivals af te blazen en clubs en disco's te sluiten. Vrijdagochtend wordt de knoop hierover doorgehakt.
Morgenochtend bespreken de betrokken ministers een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests, de snelste stijging tot nu toe.
De stijging verloopt "veel rapper dan verwacht", zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat kan op verschillende manieren tot problemen leiden. De Jonge zegt dat naast toenemende druk op de zorg ook de mogelijkheden om deze zomer op vakantie te gaan een reden tot zorg kunnen zijn.

Zo kan het hoge aantal besmettingen tot problemen leiden voor vakantiegangers die naar het buitenland willen. De regels verschillen per land, maar het is denkbaar dat landen bij een hoog aantal besmettingen voor mensen uit Nederland een quarantaineplicht instellen.

Jongeren vaker positief getest

Uit de cijfers blijkt dat vooral jonge mensen positief testen. Ouderen worden gemiddeld zieker van het coronavirus, maar die worden mede dankzij de vaccins minder zwaar getroffen. Vooralsnog is in de ziekenhuisbezetting geen stijging te zien.

Hoewel de kwetsbaarsten goeddeels geprikt zouden moeten zijn, kan een deel van hen nog altijd (ernstig) ziek worden omdat ze niet geprikt zijn of de prik niet goed werkt. Bovendien hebben jongere groepen weliswaar een kleinere kans op een ernstig ziekteverloop, maar is die kans niet nul. En dan zijn er nog de risico's van chronische covid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!